Pôžitok na maximum: 5 najlepších termálnych kúpeľov v Európe

2022-01-20 07:30:00 |   |    | 

Počas zimy patria medzi najvyhľadávanejšie atrakcie termálne kúpele. Európa sa môže pochváliť niekoľkými regiónmi, ktoré sú bohaté na ich pramene. Vyberte sa na dovolenku do destinácií, kde sa okrem kúpania potešíte aj návštevou rôznych atrakcií.



 

Modrá lagúna, Island

Jedným z dôvodov, prečo Island láka toľko turistov, je jeho Modrá lagúna. Nachádza sa uprostred lávového poľa, vďaka čomu má tunajšia voda viacero vzácnych minerálov. Tie sa využívajú aj kvôli liečivým účinkom. Vyrábajú z nej dokonca kozmetiku a prípravky, ktoré odporúčajú najmä pri kožných ťažkostiach. Veľmi dobré je tiež bahno, s ktorým vyriešite aj ťažkosti s bolesťami kĺbov. Najzaujímavejší zážitok je to počas zimy, keď je okolo vás sneh a vy sa príjemne vyhrievate počas kúpeľa. Lagúna sa nachádza 30 minút od Reykjavíku. Už pri príchode vás upúta nádherným tyrkysovým sfarbením vody. Medzi týmito dvoma miestami pravidelne premáva turistická linka.

 

Kúpele Széchenyi, Budapešť, Maďarsko

Výkladnou skriňou termálnych kúpeľov je Maďarsko. Len v samotnej Budapešti vyviera sto prameňov. Ich vodu využíva vo svojich wellness centrách väčšina hotelov. V širšom centre nájdete aj jedny z najkrajších historických kúpeľov v Európe. Széchenyi po prvýkrát otvorili v roku 1913. Pozostávajú z pätnástich interiérových bazénov a troch vonkajších, ktoré sa využívajú celoročne. Kúpele sa preslávili aj ich nádhernou budovou, ktorú postavili v novobarokovom štýle. Žlto-bielej stavbe dominujú nádherné vitrážové okná a farebné maľované kachličky. Okrem kúpania si môžete objednať niekoľko procedúr. Najznámejšia z nich sa robí vínovým krémom.

 

Bath, Anglicko

V pôvodných historických kúpeľoch sa už teraz síce nevykúpete, ale hneď pri nich sa nachádza novší komplex, ktorý využíva rovnaké termálne vody. Tradíciu kúpeľníctva priniesli do Anglicka Rimania. Keď v tomto regióne objavili nový zdroj vzácneho prameňa, hneď tam vybudovali najznámejšie liečebné centrum v krajine. V tunajšej termálnej vode sa nachádza až 40 rôznych minerálov. Medzi nimi sú napríklad vápnik, síra a vzácne soli. Vďaka tomu sa využíva nielen na kúpanie, ale aj ako pitný režim. Voda je výborná pri tráviacich ťažkostiach, ale aj na stabilizovanie metabolizmu. Historické rímske kúpele môžete navštíviť aspoň počas prehliadky. Nachádza sa tam menšie múzeum a môžete si pozrieť aj ich základy.

 

Loutra Pozar, Grécko

V Grécku nájdete niekoľko oblastí na pobreží, kde vyviera termálna voda priamo na pláži. Vytvárajú sa tam malé prírodné bazény s liečivými účinkami. Sto kilometrov od Solúnu sa v blízkostí hraníc s Macedónskom nachádzajú kúpele Loutra Pozar. Obklopené sú nádhernou prírodou a vyvierajú tam dva horúce pramene. Voda je plná vzácnych minerálov, ktoré sa opäť využívajú aj na liečebné účely. Jej teplota je 38 stupňov, vďaka čomu sa pramene dajú využívať celoročne. Nachádza sa tam celý komplex, v ktorom je aj hotel a možnosti na trávenie voľného času. Pokojná lokalita taktiež prispieva k zlepšeniu vášho zdravotného stavu.

 

Ostrov Sao Miguel, Azorské ostrovy

Najväčším z Azorských ostrovov je Sao Miguel. Nachádzajú sa na ňom viaceré prírodné bazény, ktoré využívajú ľudia pri kúpaní aj na liečebné účely. Niektoré z nich sú voľne prístupné a nemusíte za ne platiť. Jedno z najkrajších miest sa volá Ponta de Ferraria, kde vyviera prameň priamo v zátoke. Ak sa radšej kúpete v tradičných kúpeľoch, v tom prípade zavítajte do Terra Nostra, ktoré tvorí sedem bazénov. Pre komfort návštevníkov tam pripravili vodu v rôznych teplotných úrovniach.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa