Najkrajšie ostrovy sveta: Hneď dva máme doslova na skok!

2022-05-17 12:30:00 |   |    | 

Ak ste ešte nezačali plánovať svoju tohtoročnú letnú dovolenku, je najvyšší čas napraviť to. Možno vás inšpiruje aj nový rebríček najkrajších ostrovov sveta z dielne prestížneho magazínu Time Out. V top jedenástke sú nielen vzdialené exotické destinácie, ale aj dve miesta, ktoré ste už možno dokonca navštívili.



 

1. Svätý Bartolomej, Karibik

Táto destinácia je známa ako dovolenkový raj celebrít a boháčov, čomu sú prispôsobené všetky služby. Väčšina hotelov má podobu malých súkromných víl, ktoré nenarušujú pôvodný kolorit krásnej krajiny. Dobré poveternostné podmienky pri pobreží vyhovujú surfistom a windsurfistom, mierne vstupy do mora a krásne pláže sú zas ideálne pre rodiny s deťmi.

 

2. Bora Bora, Francúzska Polynézia

Celá Francúzska Polynézia patrí k najluxusnejším dovolenkovým oblastiam, turisti si však najviac obľúbili ostrov Bora Bora, kde sa nachádza niekoľko starobylých chrámov, takže si na svoje prídu aj milovníci histórie. Prioritou sú však samozrejme prekrásne pláže. Favoritom je najmä Matira Beach, kde si okrem teplučkého piesku užijete aj blízkosť rozsiahlych lagún s pozvoľným zvažovaním terénu.

 

3. Cape Breton, Kanada

Cestovatelia tento ostrov v kanadskej provincii Nova Scotia obľubujú najmä pre úchvatné výhľady. Útesy sa tam prelínajú s plážami a zalesnená krajina je posiata majákmi. Cape Breton je dobre známy aj milovníkom cyklistiky, lebo ním vedie kultový takmer 300-kilometrový cyklochodník Cabot Trail. Úžasnú prírodu si tam preto najlepšie vychutnáte zo sedla bicykla.

 

4. Hvar, Chorvátsko

Chorvátsko sa môže pochváliť mnohými krásnymi ostrovmi, v rebríčku ich všetky zastupuje Hvar. Možno aj preto, že je najslnečnejším miestom v celom Chorvátsku a okrem nádherného mora tu môžu turisti obdivovať aj malebné mestečká Stari Grad, Jelsa a rovnomenný Hvar s malým prístavom, kde parkujú výletné lode. V okolí „levanduľového“ ostrova majú zas veľmi dobré podmienky jachtári.

 

5. Aruba, Karibik

Aruba sa považuje za najromantickejší z karibských ostrovov, lebo tam ľudia často jazdia na svadobné cesty či zásnuby. Zamilované páriky vyhľadávajú najmä Orliu pláž s bielym pieskom a exotickými stromami, ktorá patrí k najkrajším na svete. Známa je pre malé butikové hotely a svoje miesto si tu nájdu aj adrenalínoví surfisti a kiteboardisti.

 

6. Ischia, Taliansko

Taliansku Ischiu prezývajú aj „ostrovom termálnych prameňov“ a turisti sem mieria nielen k moru, ale aj do kúpeľov. Tunajšia voda je výborná najmä na problémy s pohybovým aparátom, respiračných ochoreniach a problémoch s vysokým krvným tlakom a kŕčovými žilami. Hlavné mesto Ischia aj menšie Forio majú svoju historickú, aj modernú časť. Jedna láka na starobylé pamiatky, druhá zas na nikdy nekončiacu zábavu v baroch a reštauráciách.

 

7. Palawan, Filipíny

Palawan má úžasné lokality plné nedotknutej prírody a turizmus tam stále prebieha v obmedzenej miere, takže si tam vychutnáte dokonalé súkromie. K najväčším turistickým ostrova patrí najdlhšia podzemná rieka na svete a samozrejme množstvo prekrásnych pláží. Za tú najdokonalejšiu sa považuje El Nido alebo Tajná pláž obklopená bujnou a divokou vegetáciou.

 

8. Galapágy, Ekvádor

Súostrovie Galapágy priťahuje najmä milovníkov jedinečných zvierat. Najznámejšie sú obrovské korytnačky, ktoré nájdete kdekoľvek voľne v prírode, a pre turistov sú atraktívne aj leguány, ktoré vyzerajú ako malé draky. Okrem toho sa môžete tešiť na nádhernú prírodu, ktorá je takmer nedotknutá. Domáci si ju úzkostlivo chránia a práve vďaka tomu sa môžu pýšiť titulom jednej z najekologickejších dovolenkových destinácií.

 

9. Zanzibar, Tanzánia

Brehy Zanzibaru obmýva Indický oceán a okrem turizmu je tu hlavným zdrojom obživy pestovanie korenín. Dovolenkárov ostrov láka na nádherné zákutia prechádzajúce do romantických pláží v kombinácii so zaujímavou kultúrou a históriou v podobe pamiatok a zaujímavých mestečiek. Špecialitou ostrova sú vodné aktivity, takže vyhovuje aj ľuďom, ktorí obľubujú aktívnu dovolenku.

 

10. Kauai, Havaj

Havajský ostrov Kauai je ako stvorený je pre ľudí, ktorí túžia po exotických plážach, no zároveň si chcú oddýchnuť aj pri aktívnom pohybe. Má totiž nádherné pohoria, vodopád a lesnaté oblasti. Za najkrajšiu pláž sa považuje Tunnels Beach, idáelne miesto pre milovníkov plávania, vodných radovánok, šnorchlovania a potápania. Len kúsok od pobrežia sa totiž dajú nájsť nádherné jaskyne hlboko pod vodou.

 

11. Maldivy

Maldivy sú synonymom exotiky a donedávna boli spájané s predstavou luxusnej dovolenky. Vynaliezaví cestovatelia však už objavili spôsoby, ako si oddýchnuť za minimálne výdavky na miestach, ktoré preferujú najmä domáci obyvatelia. Tam síce nenájdete exkluzívne rezorty, ale v lokálnych hoteloch sa dozviete viac o tunajšej kultúre a spôsobe života. A voda je tam rovnako blankytná a piesok rovnako jemný ako v drahých rezortoch.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa