Atrakcia, ktorá preverí váš žalúdok: Najvyšší kolotoč sveta meria šialených 140 metrov!

2022-09-22 12:30:00 |   |    | 

Dubajčania vedia, ako majú prilákať turistov. Na zozname ich atrakcií sa nachádza niekoľko unikátov, ku ktorým minulý rok pribudol aj najvyšší kolotoč na svete. Na absolvovanie tejto jazdy potrebujete poriadnu dávku guráže. Ak však prekonáte strach, dočkáte sa skutočne jedinečného zážitku.



 

Vyšší ako pyramída v Gíze

V Dubaji nájdete zaujímavý zábavný areál, ktorý sa nazýva Bollywood park. Jeho súčasťou je niekoľko kolotočov, ktorým dominuje SkyFlyer. Ide o adrenalínovú verziu retiazkového kolotoča, na ktorom vás vyvezú do výšky, odkiaľ budete mať výhľad na okolie a tam vás budú točiť okolo osi. Vo svete existuje niekoľko takýchto atrakcií, ale dubajská je opäť v niečom výnimočná.

 

Architekti ju naplánovali až do výšky 140 metrov, vďaka čomu sa stala najvyšším kolotočom na svete. Svojou výškou predčí dokonca aj pyramídy v egyptskej Gíze. Jeho návšteva je preto pre dovolenkárov vždy malou výzvou. Ten, kto sa obáva výšok, sa na túto adrenalínovú zábavku nedá nahovoriť. No ak sa prekonáte, naskytne sa vám úžasný výhľad nielen na samotný park, ale aj na celé okolie. Dubaj tak uvidíte z úplne inej perspektívy. Na výber máte medzi dennou a nočnou jazdou. Ak budete mať tú možnosť, istotne si rezervujte termín na obe, pretože každá z nich prináša úplne iný zážitok.

 

Vyrobili ho za 600 dní

Dať dokopy tak veľký kolotočový kolos nebolo nič jednoduché. Na SkyFlyeri pracovali dokopy až 600 dní. Ďalších 120 však trvalo, kým ešte jednotlivé komponenty zložili do výsledného kolotoča. V centre tejto atrakcie je vysoká tyč, okolo ktorej sa potom zdvíha smerom nahor a nadol a taktiež točí okolo svojej osi. Na jeho výstavbu preto spotrebovali obrovské množstvo materiálu. Dokopy na to využili až 421 ton ocele. Celá konštrukcia je navyše ozdobená stovkami farebných svetielok. Tie sa rozsvietia hneď pri súmraku, aby tak zdôraznili túto výnimočnú atrakciu.

 

Naraz sa tam odvezie 24 ľudí

Bollywood park je otvorený len v poobedňajších hodinách. Prví návštevníci do neho vojdú o druhej a záverečná je o desiatej večer. Vstupné si nekupujete na jednotlivé atrakcie, ale priamo do celého parku. Na výber máte z celodenných alebo sezónnych lístkov. Najnižšia cena začína v závislosti od aktuálnej vyťaženosti od 80 eur, ale v nej máte zahrnuté už úplne všetky zaujímavosti. Park je otvorený celoročne a pre hostí pravidelne ponúkajú aj zaujímavý program. Práve kolotoč SkyFlyer patrí k najvyhľadávanejším atrakciám, preto je niekedy ťažké dostať sa naň. Naraz si takúto zábavu užije 24 ľudí, ktorí sedia na dvanástich dvojitých sedadlách. Takto sa nielen viac zabavíte, ale zároveň môže jeden druhého v prípade núdze kontrolovať.

 

Najväčšou výzvou je voľný pád

Keď nastúpite na kolotoč, ten sa postupne začne hýbať smerom nahor. Tam sa točí okolo svojej osi, aby ste si užili výhľad na úplne celé okolie. Tempo jazdy sa postupne mení. Najväčšou výzvou pre hostí je voľný pád, kvôli ktorému sa mnohí radšej tejto atrakcie vzdajú. Keď ste úplne hore, zrazu začne kolotoč padať a zastaví sa tesne nad základňou. Ide o veľmi intenzívny zážitok, ktorý vás napumpuje obrovským množstvom adrenalínu. Kolotoč je dobre zaistený kvalitnými brzdami, takže sa nemusíte obávať, že by technicky zlyhal. Len si sadnite a užívajte si niečo jedinečné, čo vám v takomto prevedení neponúknu v žiadnej inej krajine. Z dôvodu bezpečnosti však na kolotoč nemôžu ísť deti, ktoré majú menej ako 130 centimetrov.

 

Čo zaujímavé ešte uvidíte v parku?

Súčasťou Bollywood parku sú aj ďalšie zaujímavé atrakcie. Najmä medzi deťmi je obľúbený Monsoon Masti, na ktorom sa točíte v špeciálnych sudoch a pokúšate sa trafiť ostatných návštevníkov vodnými pištoľami. V rakete si vyskúšate menšiu verziu voľného pádu, ako je v samotnom SkyFlyeri. No a Taxi No. 1 je klasickou húsenkovou dráhou, ale v oveľa adrenalínovejšom prevedení. V parku je tiež štúdio s filmovými trikmi a pekné vyhliadky si užijete aj vo vyhliadkovom kole.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa