Fascinujúca hračka prírody: Neuveríte, ako tieto ostrovy vyzerajú z leteckého pohľadu

2023-03-29 08:30:00 |   |    | 

Ostrovy patria vďaka dlhému pobrežiu k najobľúbenejším destináciám turistov. Len málokto si pritom uvedomuje, aké zaujímavé tvary niektoré z nich majú. Naplno totiž vyniknú len pri leteckom pohľade, a tak si ich krásu vychutnajte aspoň prostredníctvom fotografií.



 

Isla Isabela, Galapágy

Súostrovie Galapágy vo východnej časti Tichého oceánu malo kedysi názov Korytnačie ostrovy. Jeho najväčší ostrov s názvom Isabela však svojim tvarom pripomína skôr morského koníka, ako odhalila fotografia Európskej vesmírnej agentúry (ESA). Ostrov je pomenovaný po španielskej kráľovnej Izabele Kastílskej a jeho vek sa odhaduje na milión rokov. Je domovom korytnačky slonej a práve kvôli prírode sem jazdí aj najviac turistov.

 

Slepačí ostrov, Thajsko

Na rozdiel od ostatných ostrovov v našom zozname, ktorých unikátnu podobu najlepšie odhaľuje letecký pohľad, pri Slepačom ostrove v thajskej provincii Krabi do výšky ísť nemusíte. Skalnatý útvar, pripomínajúci natiahnutý krk a hlavu sliepky, totiž môžete obdivovať aj z lode. Okrem netradičnej hračky prírody sa môžete tešiť aj na nádherné pláže a šnorchlovanie pri koralových útesoch v príjemne teplej vode.

 

Gallo Lungo, Taliansko

Zaujímavý úkaz si príroda pripravila aj medzi talianskym mestečkom Positano a ostrovom Capri. Práve tam sa totiž nachádza súostrovie Sirenusas alebo aj Gallos, ktorého najväčší ostrov vyzerá úplne ako delfín. Okrem tvaru sa však môže pýšiť aj zaujímavou históriou. V minulosti tu sídlil kláštor, neskôr väzenie a v 13. storočí tu postavili vežu, z ktorej strážili pobrežie Amalfi pred pirátmi. V 20. rokoch prestaval tunajšiu pevnosť slávny architekt Le Corbusier a v 80. rokoch ju vlastnil slávny baletný tanečník Rudolf Nurejev.

 

Il Gallo Lungo - Isole Li Galli #ilgallolungo #isoleligalli ##costieraamalfitana #italia🇮🇹 #amalficoast #italy🇮🇹

Posted by Gian Battista Cremonesi on Wednesday, February 13, 2019

 

Guishan, Taiwan

Ostrov Guishan je známy aj pod názvom Korytnačí ostrov. Dôvod tejto prezývky je zjavný pri pohľade z väčšej diaľky a špecifického uhla, pri ktorom pripomína pancier a hlavu tohto plaza. Ostrov je vlastne spiacou sopkou, ktorá naposledy vybuchla v roku 1785. V rokoch 1977 až 2000 tu bola umiestnená vojenská základňa, dnes je však Guishan prírodnou rezerváciou a obľúbenou turistickou destináciou.

 

Molokini, Havaj

Čarovný vulkanický atol Molokini leží kúsok od pobrežia ostrova Maui a svojím tvarom pripomína kosák Mesiaca. Práve vďaka nemu je ideálnym miestom na potápanie. Skalnatý útes chráni časť mora pred vlnami a zároveň je tu priezračne čistá voda s viditeľnosťou až 46 metrov. Od roku 1977 je Molokini navyše chráneným územím, a tak tu môžete okrem koralov a rýb obdivovať aj mnohé vzácne vtáky.

 

Gaž, Chorvátsko

Keď sa spomenie zaujímavý tvar, väčšina si v súvislosti s Chorvátskom predstaví „srdcový“ ostrov Galešnjak. Zaujímavý je však aj ostrovček Gaž, ktorý patrí do súostrovia Brijuni pri juhozápadnom pobreží Istrie. Pri pohľade z vtáčej perspektívy totiž pripomína rybku. Gaž je neobývaný a s okolím ho nespája žiadna verejná doprava. Dobrou správou však je, že ho môžete vidieť pri letoch do Puly.

 

Krokodílí ostrov, Filipíny

Malý neobývaný ostrov neďaleko Boracay nevďačí za svoj názov nebezpečným obyvateľom, ale tvaru, ktorým krokodíla pripomína. Známy je však najmä ako skvelé miesto pre potápanie a šnorchlovanie, lebo okolité vody ukrývajú nádherné koraly, murény, morské hady, ale aj mnoho farebných rýb. K atrakciám pevniny potom patria zaujímavo tvarované skalnaté útvary a útes, z ktorého je nádherný výhľad na okolie.

 

Vila Franca do Campo, Azorské ostrovy

K obľúbeným atrakciám Azorských ostrovov patrí najzápadnejší bod Európy na Faiale, vyhasnutá sopka Sete Cidades na ostrove Sao Miguel, ale aj ostrovček Vila Franca do Campo asi kilometer od jeho pobrežia. Prírodná rezervácia svojim tvarom pripomína plátok pizze a známa je aj vďaka tomu, že sa tam konal svetový šampionát Red Bull Cliff Diving. Krištáľovo čistá voda a malá, ale krásna pláž je ideálna na plávanie i potápanie.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa