Top 10 pamiatok Viedne

2012-06-27 16:05:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Zámok Schönbrunn je najnavštevovanejšou viedenskou pamiatkou.



Druhá priečka patrí zoologickej záhrade Schönbrunn a na treťom mieste najnavštevovanejších viedenských pamiatok sa umiestnilo ruské koleso Riesenrad.

Štvorka patrí Albertine, kde zavítajú každoročne všetci milovníci a milovníčky umenia. Top desiatku dopĺňajú Cisárske apartmány spolu so Sissiným múzeom v Hofburgu, Umelecko-historické múzeum, Horný Belvedere, veža Donauturm, Prírodovedné múzeum a Dom mora.

Zámok Schönbrunn vo Viedni je bývalé letné sídlo Habsburgovcov. Spolu s jeho vedľajšími budovami a rozsiahlym parkom je z titulu svojej dlhej a pestrej histórie jednou z najvýznamnejších kultúrnych pamiatok v Rakúsku.

Názov Schönbrunn je odvodený od spojenia "Schöner Brunnen" (doslova krásna studňa). Prvá písomná zmienka o ňom je z roku 1642. V priebehu minulých storočí sa vlastníctvo zámku menilo, dedilo, od jedného panovníka k druhému. Do roku 1918 bol zámok letnou rezidenciou cisára, pôvodne to bol lovecký zámok. V rokoch 1744 až 1749 sa rozšíril na krásnu barokovú stavbu.

Dnes sa uvádza, že je postavený v štýle rokoka. Z významných panovníckych rodín ho obývala Mária Terézia s rodinou a cisár František Jozef I. so svojou manželkou Alžbetou Bavorskou, prezývanou Sissi.

Zámok obklopuje rozsiahly udržiavaný park, kde je v súčasnosti možné navštíviť jednu z najstarších zoologických záhrad na svete, Gloriettu, záhrady, detské ihrisko, labyrinty, skleníky - palmový skleník či botanickú záhradu. Na priestranstve pred zámkom sú rozostavené mnohé stánky s občerstvením a suvenírmi. Po areáli premáva vláčik. Od roku 1996 je zámok zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

 

Zdroj/autor: sita, wikipedia, schoenbrunn.at, drom
 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.6/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa