Pýchu Domaše tienia maringotky a súkromníci

2011-07-30 15:00:00 |   |    | 

Už v textoch populárnej ľudovej piesne sa spomína unikátnosť vodnej priehrady Domaša. Rozprestiera sa v severovýchodnej časti východného Slovenska len pár kilometrov od Vranova nad Topľou. Tento malebný kúsok zeme je obdarovaný čistou neznečistenou vodou so zdravými rybami, ktorej kulisu vytvára hustý porast okolitých lesov. Dokonale zachytávajú hluk a nečistoty z príjazdovej cesty.



Rekreačné stredisko láka návštevníkov z celého Slovenska a každoročne sa sem vracajú rekreanti z Poľska, Maďarska aj Českej republiky. Domaša je rajom pre plavcov, milovníkov windsurfingu, chatárov, hubárov aj rybárov. Od roku 2004 sem každoročne začiatkom júla zavítajú tisícky milovníkov slovenskej populárnej hudby, ktorí sa stretávajú na jednom z najväčších letných hudobných festivalov na Slovensku.

Niektorí fanúšikovia priehrady však zahoreli až nezdravou láskou a jej božský pokoj by mali najradšej len pre seba. Staré dobré: „Za peniaze si nekúpiš všetko“ tu rok čo rok stráca na platnosti. Súkromní chatári sa posunuli až k brehom Domaše a zabraňujú tak rybárom a plavcom vstup k vode. Za posledné roky sa ako huby po daždi rozmnožili na brehoch Domaše, prinajmenšom, zvláštne stavby. Ich majitelia si rafinovane vybudovali betónové prístupy priamo do vody.

Priestor pre návštevníkov, ktorí pri vstupe do väčšiny oblastí priehrady zaplatia poplatky neúmerné službám, sa každým letom zužuje. Asi najvypuklejší je tento problém v oblasti Eva, Holčíkovce. Lúku, ktorá bola pred niekoľkými rokmi obsypaná kvetmi, dnes okupujú staré rozpadajúce sa maringotky. Bývalý kemp je prakticky zničený.

Domaša je na zozname slovenských priehrad s tretím stupňom ochrany vody. Pohodu uprostred nádrže môžu rekreanti vychutnávať s veslami v ruke, na plachetniciach alebo plavidlách s elektrickým motorom. Ale aj prísny zákaz používania motorových člnov s benzínovým pohonom a skútrov sa tu úspešne ignoruje. Okrem toho, že títo ľudia ohrozujú čistotu vody, neraz sa so skútrami približujú do bezprostrednej blízkosti plavcov.

Na všetky tieto skutočnosti v súčasnosti upozorňuje billboardová kampaň. Poukazuje na katastrofálny stav v rekreačných strediskách Domaše. Slogan: „Domaša, buď opäť naša!“ hovorí za všetko. Možno povedať, že pohár trpezlivosti pomaly ale isto preteká a bilboardy provokujú k radikálnym zmenám.

 

Zdroj/autor: Radmila Štelbašská, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.9/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa