Morské oko - ozdoba Vihorlatských vrchov

2021-01-10 12:00:00 |   |    | 

Necelých 100 kilometrov od Košíc sa pod Vihorlatom nachádza unikátne jazero – Morské oko. Je súčasťou Vihorlatského pralesa, zapísaného do zoznamu Svetového prírodného dedičstva UNESCO. Najväčšie zahradené sopečné jazero na Slovensku z rozlohou 13 ha má členité pobrežie a krištáľovo čistú vodu. Aj preto je ideálnym miestom na príjemnú prechádzku v lone prírody.



 

Morské oko je príjemným výletom pre rodiny s deťmi. Na príjazdovom parkovisku odstavíte auto a pešo sa prejdete po ceste s miernym stúpaním až ku samotnému jazeru, ktoré v minulosti nazývali aj Veľké Vihorlatské jazero, pretože je najväčšie vo Vihorlatských vrchoch a tretie najväčšie prírodné jazero na Slovensku po Štrbskom plese a Veľkom Hincovom plese vo Vysokých Tatrách. Už prvý pohľad na Oko vás nadchne a najväčšiu radosť budú mať deti, pretože v priezračnej vode uvidia množstvo veľkých rýb.

Keď sa s deťmi dosýtosti nabažíte romantických výhľadov, nezabudnite celé jazero obísť. Z vlastnej skúsenosti potvrdzujeme, že vychádzka je to nesmierne romantická. Prechádzate cez Vihorlatský prales, takže buďte opatrní, pretože na lesných cestičkách sú rôzne vystupujúce korene, alebo opadané stromy. O to viac sa táto mierne adrenalínová cesta bude páčiť vašim ratolestiam. Nenáhlivou chôdzou s prestávkami na fotenie zvládnete obísť jazero asi za hodinku. A verte, fotiť budete mať čo...

V okolí Morského oka sa nachádza i chata Morské oko, kde je bufet so sezónnou prevádzkou, ale dá sa v nej i ubytovať.

 

História Morského oka

Vznik Morského oka spadá do obdobia doznievania sopečnej činnosti vo Vihorlate. Mohutný zosuv z východného svahu Motrogonu a Jedlinky zahradil dolinu potoka Okna a za vzniknutou bariérou vzniklo prírodné jazero.

Morské oko je výnimočné svojim pôvodom, polohou, fyzikálno-chemickým a biologickým režimom. Leží pod Sninským kameňom v katastrálnom území obce Remetské Hámre, v nadmorskej výške 618 m n. m. Dnešná podoba jazera existuje od osemdesiatych rokov 19. storočia, keď bol vybudovaný umelý priehradný múr. Asi 7 ha plocha jazera po zvýšení vodnej hladiny o 5 m vytvorila dnešnú plochu 13,8 ha. Maximálna dĺžka jazera je 750 m a šírka 312 m. Jazero dosahuje hĺbku až 25,1 m. Nachádza sa v chránenej krajinnej oblasti Vihorlat.

Neďaleko Morského oka západným smerom, v nadmorskej výške 727 m n. m. leží druhé najzachovalejšie jazero vo Vihorlatských vrchoch – Malé Morské oko, v minulosti nazývané Malé Vihorlatské jazero.

Morské oko je veľkou prírodnou zvláštnosťou slovenskej prírody. Na ochranu prírodných hodnôt a krás bolo jazero spolu s okolitými lesmi v roku 1984 vyhlásené za štátnu prírodnú rezerváciu, v súčasnosti je to národná prírodná rezervácia v celkovej výmere 108,48 ha, kde platí najvyšší 5. stupeň ochrany. Rybolov, kúpanie a člnkovanie sú zakázané.

(mik)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR / Roman Hanc
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa