Teplý vrch

2010-08-27 09:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Teplý vrch sa nachádza v južnej časti stredného Slovenska približne 12 kilometrov od okresného mesta Rimavská Sobota.



Vďaka príjemnému prostrediu, nádhernej prírode, množstvu turistických možností v blízkosti rekreačnej oblasti Teplý vrch ju ročne navštevuje niekoľko tisíc návštevníkov. Voda vo Vodnej nádrži Teplý vrch v rámci Slovenska dosahuje tie najvyššie teplotné hodnoty.

Teplý vrch je v súčasnosti významným rekreačným centrom letnej turistiky, vďaka priehradnej vodnej nádrži. V obci má zriadené kvalitné ubytovacie služby. Turistické služby ponúkajú aj podnikateľské subjekty v obci.

Obec Teplý Vrch spadá pod stredné Slovensko a patrí do regiónu Malohontu, okres Rimavská Sobota. Okolitá príroda sa vyznačuje svojou veľkou rozmanitosťou, vyskytujú sa tu vzácne a chránené druhy fauny a flóry.

V obci Teplý Vrch sa nachádza pozoruhodný kostol s barokovými prvkami, s oltárom z roku 1640. Milovníkom histórie možno odporučiť prechádzku cez obce Drienčany, Kraskovo, Rimavské Brezovo, Kyjatice a späť na Teplý Vrch.

V týchto obciach stoja za pozornosť malé historické kostolíky, zvonice so zaujímavými interiérmi. V okrese Rožňava možno navštíviť malebný kaštieľ Betliar.

Kúsok od vodnej nádrže Teplý vrch - z obce Drienčany vychádza náučný chodník, prechádza cez dolinu rieky Blh okolo Veľkej a Malej Drienčanskej jaskyne, kde boli objavené pozostatky osídlenia ľuďmi kyjatickej kultúry.

Turistický chodník má deväť zastávok, ktoré sú označené tabuľami s informačným textom. Iné náučné chodníky v okolí: Šomoška, Muráň (Veľká lúka-Muráňsky hrad), Stožky, Hradová.

Priamo nad vodnou nádržou Teplý vrch sa začínajú objavovať prvé náznaky jedinečnej krasovej krajiny nazvanej Drienčanský kras. Toto územie je plné atraktívnych skvostov prírody, ale aj historických pamiatok či zrúcanín hradov, nachádza sa tu niekoľko desiatok jaskýň, z ktorých niektoré je možné aj navštíviť.

Dva náučné chodníky v Drienčanskom krase predstavia toto územie zo všetkých strán a zároveň dávajú možnosť prechádzkou odreagovať sa od každodenného stresu, ktorý nás sprevádza počas pracovných dní.

 

Turistické informačné centrum Rimavská Sobota
Hlavné námestie 2
979 01 Rimavská Sobota
Tel/fax: +421 47 562 36 45
Mobil: 0918 379 163
E-mail:
tic@rimavskasobota.sk

 

Zdroj/autor: teplyvrch, drom

 



 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Vydavateľstvo Dajama

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa