Špania Dolina - krásna v každom ročnom období

2012-07-14 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Špania Dolina leží v Bystrickej kotline na Horehroní, 11 km severne od Banskej Bystrice, v Starohorských vrchoch vo výške 728 m n. m. Od mesta ju oddeľuje zďaleka viditeľný masív Panského dielu. Je starobylou baníckou obcou s bohatou históriou, ktorej začiatky súviseli so vznikom banskej činnosti od doby bronzovej. Prvýkrát sa obec spomína v roku 1263 pod názvom Montania, jej súčasný názov pochádza z latinského slova Spanatus, čo znamená Špánova, županova dolina.



V roku 1979 bola zachovaná časť Španej Doliny s rázovitou baníckou zástavbou a so zvyškom historického centra vyhlásená za Pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry. Dominantou je kostol Premenenia Pána, ku ktorému z námestia vedie kryté drevené schodište zo 17. storočia.

Na námestí sa zachovala banícka klopačka, pri nej zvyšky najstaršej špaňodolinskej banskej šachty Ferdinand. Významnou technickou pamiatkou je banský vodovod, ktorý privádza vodu po špeciálne vybudovanej 36 km dlhej trase až spod Prašivej v Nízkych Tatrách.

Dnes tvorí obec unikátny urbanistický celok pozostávajúci z ľudových, technických, cirkevných a verejných stavieb, ktoré sú v súlade s okolitou prírodou. Práve tá je lákadlom pre turistov a chalupárov, ktorí dopĺňajú miestnych obyvateľov. Špania Dolina je krásna v každom ročnom období a pre tých, ktorí sa chcú popri oddychu dozvedieť aj niečo o našej banskej histórii a typickej architektúre, je ideálnym dovolenkovým cieľom.

 

Tip na dovolenku nám zaslala čitateľka Erika Foltinová. Ďakujeme :)

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.3/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa