Kréta nepoznaná - vydajte sa tam, kam vás cestovné kancelárie nevezmú!

2013-04-20 14:00:00 |   |    | 

„My nie sme Gréci, my sme Kréťania!“ To budete počuť dosť často v poloopustených horských dedinách na rozmanitom ostrove Kréta. Niečo na tom bude. Kto precestoval viac gréckych ostrovov, tak musí dať za pravdu v tom, že obyvatelia tunajšieho kraja sú občas naozaj veľmi svojrázni.



Kréta je najväčší grécky ostrov a navštívili ju už státisíce slovenských turistov. Väčšina z nich však spoznala len severnú časť ostrova, kde je koncentrovaná hlavná časť hotelov a len málokto sa viac pozrel do vnútrozemia alebo na juh. Pritom na Kréte je toľko zaujímavých miest, že počas týždennej dovolenky nemáte šancu všetko uvidieť a precestovať.

Kréta má ešte jeden prím. Nachádzajú sa tu tie najluxusnejšie hotely nielen Grécka, ale i Európy. Spolu s divokou prírodou vysokých hôr a opusteným juhom ostrova tak tvorí neuveriteľný kontrast. Z totálneho luxusu môžete autom prejsť za necelú hodinu do horskej dediny, kde stretnete len pôvodných obyvateľov oblečených stále v čiernom a ležérne posedávajúcich v cafeterii na námestí obce. Muži sa tvária hrozivo, ale len do chvíle, kedy ich grécky pozdravíte „Kalimera!“. Ich výraz sa v momente zmení a môžete si k nim pokojne prisadnúť na pohárik ouza alebo retsiny.

 

Mimo dosahu turistov

Prechodom cez hory zo severu sa dostanete z Heraklionu alebo Chanie, kde sú dve medzinárodné letiská, priamo na juh. Táto časť ostrova je turisticky „nepobozkaná“. Pritom sa tu nachádzajú obrovské piesočné pláže, kde môžete stráviť celý deň úplne osamote.

Prakticky pozdĺž celého južného pobrežia môžete cestovať autom, i keď niekde len po prašnej ceste. Za odmenu sa však dostanete na miesta, o ktorých ste si mysleli, že v Európe už nie sú - bez turistov, s pokojným modrým morom a jedinou prázdnou, ale fungujúcou tavernou. Takých miest je na juhu ostrova mnoho.

 

Lyžovanie na Kréte? Prečo nie!

Ak budete na Kréte v júni a nebudete tak odsúdení sa škvariť pri štyridsaťstupňových teplotách v júli a auguste, môžete si urobiť výstup na najvyššiu horu ostrova Idi a zo snehu si vyfotografovať celé údolie pod horou i s morskými zátokami. Milovníci recesie si dokonca môžu vyniesť na vrchol i lyže a spustiť sa po 500 metrovom snehovom jazyku. Kto im uverí, že boli na Kréte! Môžu bez obáv tvrdiť, že strávili dovolenku na Novom Zélande.

 

Tipy na výlet

 

  • Matala - bývalé hippies mestečko s nádherným zálivom a démonickou skalou, kde predtým žili mnísi.
  • Agios Pavlos - opustené romantické miesto na juhu s nekonečnou plážou s čiernym pieskom.
  • Gramvousa - polostrov na severe ostrova ako keby skôr patril do Karibiku, s tyrkysovým morom a bohatým podmorským životom. Horšie dostupné miesto, takže nie je v žiadnom prípade obliehané turistami.
  • Rethymno - prechádzky historickou časťou a večerné posedenie v taverne Kyria Maria pri jednoduchých krétskych jedlách, úžasný gurmánsky zážitok. Varí sa tu hlavne pre miestnych.

 

Kréta s poriadnou dávkou luxusu

Protikladom tejto divočiny juhu sú luxusné hotely na severe krajiny, hlavne v letoviskách Elounda, Hersonissos alebo Malia. Väčšina z nich je našťastie postavená veľmi vkusne, v gréckom štýle, a tak nenarušujú krajinu ako napríklad hotely z panelov na severe Španielska.

Tieto ležia v krásnych záhradách, s vlastnými bazénmi a s možnosťou príletu až na miesto helikoptérou. Všetko je zariadené veľmi vkusne a dovolenka pre štvorčlennú rodinu na týždeň za dvadsaťpäť tisíc eur tu nie je výnimkou. I tak majú hotely väčšinou všetko vypredané a rezervovať sa musí v dostatočnom predstihu.

Vrcholom komfortu a istého snobizmu sú hotely v letovisku Elounda. Paradoxom je, že výhľad z izieb je priamo na neslávne známy ostrov Spinalonga, kde ešte v päťdesiatych rokoch boli v izolácii od okolitého sveta malomocní. V turistike by sme však našli takých bizarností mnoho.

Kréta ponúka návštevníkom množstvo možností. I po štrnástich dňoch vám tak zostanú na mape prázdne, ale pritom zaujímavé miesta na ďalšie návštevy. Aspoň máte o dôvod viac, prečo sa sem vrátiť.

 

 

Reklamný odkaz Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov do Grécka a okolitých krajín:

 

  • Kréta: Vydajte sa do krajiny plnej historických a kultúrnych pamiatok s veľkým výberom fakultatívnych výletov na miesta, ktoré tvorili históriu.
  • Turecko - Turecká riviéra: Turecko je krajinou dlhých piesočných pláží, antických pamiatok a nádherných výletov. Môžete si tu vyraziť loďou, džípom alebo sa len tak prejsť po nádherach Turecka.
  • Maroko - Individuálne pobyty: Okrem odpočinku, hrania golfu a relaxácie sa na tomto 9-dňovom zájazde môžete pozrieť i na pohorie Atlas alebo sa vydať na jeden z mnohých trekov po Maroku.

 

 

Zdroj/autor: Zdeněk Marek, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa