Vydajte sa do horúcej Andalúzie, kde slnko svieti viac než 300 dní v roku

2012-07-11 15:00:00 |   |    | 

Vášnivé flamengo, kontroverzná korida, ale i luxusné strediská a stovky kilometrov krásnych pláží - to je Andalúzia, horúca a rozpálená oblasť na juhu Španielska, kde slnko svieti tristo dní v roku a more má farbu smaragdov. Rybárske dedinky tu striedajú historické mestá a desaťtisíce turistov ročne len potvrdzujú, že ide o jednu z najobľúbenejších a najkrajších oblastí Stredomoria.



„Pokiaľ sa bojíte, že vám na dovolenke slnko nezasvieti, stavte na dovolenku u nás,“ tak často lákajú turistov z celej Európy hotelieri z pobrežia Costa del Sol. Už samotný preklad názvu, teda Slnečné pobrežie, odkazuje na to, že tu sa mrakov a zatiahnutej oblohy turisti báť nemusia. V priemere tu slnko svieti tristo dní v roku. Primát v tomto smere drží letovisko Estepona, kde je slnečná obloha 325 dní v roku.

 

Slnko, pláže, luxus a jachty za milióny

Keď sa k tomu pridajú široké a starostlivo udržiavané pláže - len v letovisku Estepona majú dĺžku vyše dvadsať kilometrov a ocenenie Modrou vlajkou EÚ za čistotu - a luxusné hotelové strediská s kvalitným zázemím a exkluzívnymi službami, vzniká dokonalý dovolenkový kokteil pre tých, ktorí sa neuspokoja s málom.

Okrem Estepony, kde mimochodom vznikla vôbec prvá nudistická pláž v Španielsku, patria ku stáliciam strediská v letoviskách Fuengirola, Torremolinos alebo Marbella.

 

  • Kúsok Veľkej Británie na juhu Európy - Gibraltár

Gibraltár je zámorské územie Veľkej Británie. Leží na ohromnej vápencovej skale pri úžine, ktorá oddeľuje Atlantický oceán od Stredozemného mora. Práve preto býval jedným z najdôležitejších miest v Stredozemí. Dnes sem po jedinej prístupovej ceste, ktorá sa dokonca kríži s dráhou miestneho letiska, vyrážajú turisti za výhľadom na africký kontinent a drzými opicami. Povesť hovorí, že pokiaľ tu makaky budú, bude Gibraltár patriť Veľkej Británii. Niet teda divu, že sú rozmaznávané a vďaka svojej výnimočnej pozícii často páchajú prehrešky.

Práve naposledy menovaná Marbella patrí ku špičke a vyhľadávaná je hlavne medzi vyznávačmi golfu. Tí najväčší milovníci hry gentlemanov môžu na týždeň „zaparkovať“ trebárs v hoteli, ktorý leží priamo uprostred greenov. „Marbella je luxusné, možno až mierne snobské letovisko.“  Tak znejú najčastejšie hodnotenia tých, ktorí tu boli. „Hodnota jácht v miestnom prístave by sa bez problémov vyrovnala rozpočtu malého afrického štátu.“

Turisti tu však dostanú všetko, čo si len môžu priať a na leto sem často s rodinou prichádzajú trebárs Antonio Banderas alebo Julio Iglesias. Len asi nevyrážajú na Playa de Linda Vista, kam mieri väčšina turistov. Pokojnejšia a menej zaľudnená je Playa de Cortijo Blanco a samozrejme súkromné pláže, ktorými tu disponuje snáď každý hotel.

 

Horúca Sevilla - centrum Andalúzie

Hlavným strediskom celej Andalúzie je mesto Sevilla. Mnohí si ho možno spoja len so známym futbalovým klubom. Bolo by však chybou obmedziť sa len na výkony na miestnom futbalovom štadióne Ramóna Sáncheza Pizjuana, kam sa vojde takmer 50 tisíc divákov.

Miestna katedrála je treťou najväčšou cirkevnou stavbou na planéte (po chráme sv. Petra vo Vatikáne a londýnskej katedrále sv. Pavla) a nie je možné ju prehliadnuť. Prečo? Pre zvonicu Giralda, ktorá meria takmer sto metrov. „Pôvodne to bol minaret a v dobe, kedy vznikla, bola najvyššou stavbou na Zemi,“ pridáva niekoľko zaujímavostí sprievodca. V katedrále sú uložené pozostatky Krištofa Kolumba. „Pokiaľ teda nie sú v Santo Domingu, ktoré si túto skutočnosť tiež nárokuje,“ upozorňuje ešte.

 

Sevillská plaza de toros

Za poriadnou dávkou adrenalínu je možno vyraziť do plaza de toros, teda do arény, kde prebieha korida. Len pozor na to, že lístky bývajú dlho dopredu vypredané a je lepšie si ich zaobstarať cez internet. „Cenu vstupenky určuje postava hlavného matadora,“ vysvetľuje delegát. „Jeden deň môžete za lístok zaplatiť desať eur, ten ďalší už pokojne aj päťdesiat.“

Obľúbeným miestom turistov je tiež reštaurácia neďaleko arény, ktorej steny zdobia vypchané hlavy býkov. „Kusy z tých najslávnejších zápasov,“ glosuje to sucho obsluha a pozoruje turistov, ktorí sa pri tejto zvláštnej výzdobe fotia.

 

Granada a Cordoba - Andalúzia na arabský spôsob

Andalúzia bola dlhú dobu súčasťou Maurskej ríše a vplyv arabskej kultúry je trebárs v Granade alebo Cordobe citeľný ešte dnes. Najslávnejšou ukážkou arabskej, respektíve maurskej architektúry, je palác Alhambra v Granade. Pritom nechýbalo mnoho a Granada by o svoj symbol za napoleonských vojen prišla. Sám Napoleon totiž rozhodol o tom, že celý komplex vyletí do vzduchu. Od skazy Alhambru zachránil jeden z vojakov, ktorý znehodnotil výbušninu.

 

  • Alhambra - Červený hrad

Alhambra je miesto, z ktorého vládli maurskí panovníci. Názov prekladu znamená „červený hrad“ a odkazuje na farbu materiálu, z ktorého bol pôvodný komplex postavený. Pôvodná vnútorná nádherná výzdoba je čiastočne znehodnotená a najväčším lákadlom je dnes Leví dvor s alabastrovou fontánou, ktorá predtým slúžila ako hodiny. Prehliadka celého areálu zaberie niekoľko hodín a vyplatí sa lístky rezervovať cez internet, pretože Alhambra je „preslávená“ dlhými frontami.

I v Cordobe nájdete pozostatky po dobách, kedy v miestnych uličkách znela arabčina. Slávna cordobská mešita je treťou najväčšou stavbou svojho druhu na svete a pri počítaní stĺpov, ktoré ju vo vnútri podopierajú, sa historici dostali až k číslu tisíc. Túto monumentálnu stavbu tvorí 19 lodí a s rozlohou 23 tisíc metrov štvorcových by pokryla asi tretinu veľkého štadióna na Strahove.

Okrem toho tu turisti môžu vyraziť za mesto k neďalekému archeologickému nálezisku Medina Azahava, len tak sa prechádzať trhoviskom, alebo sa túlať úzkymi uličkami plnými kvetín v židovskej štvrti a nasávať rozpálenú andalúzsku atmosféru, celoročne voňajúcu slnkom.

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov do Andalúzie a okolia:

 

  • Španielsko - Andalúzia: Tristo kilometrov piesočných pláží, smaragdovo sfarbených, priezračné more tvoriace pri výbežkoch Sierry Nevady a Sierry Blanky tiché zálivy strážené skalami, desiatky kilometrov rybárskych dedín a mestečiek s bielymi domčekmi - to je Andalúzia!
  • Španielsko - Malorka: Najväčší ostrov Baleárskeho súostrovia je presýtený vôňou pomarančovníkov, borovíc a mora. Priezračné morské vody, hebký piesok a bohatá ponuka športového vyžitia zaručuje, že Malorka je ostrovom, ktorý zostáva návštevníkom dlho v srdci.
  • Španielsko - Ibiza: Ibiza - vôňa borovíc, jemný zlatý piesok, krištáľovo priezračné more. Ostrov známy svojou nádhernou prírodou i bujarým nočným životom je jedným z najmódnejších letovísk Európy.

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa