Čisté pláže, kvalitné služby - Malorka je stále exkluzívnou lokalitou pre letnú dovolenku

2013-06-22 14:00:00 |   |    | 

Malorka, najväčší a možno i najkrajší z Baleárskych ostrovov, leží asi 200 kilometrov od španielskej pevniny a od 70. rokov sa považuje za jednu z najexkluzívnejších a najluxusnejších európskych dovolenkových destinácií. Bodaj by aj nie, keď tu vzduch vonia pomarančmi a letné sídlo v zámočku Marivent tu má i španielska kráľovská rodina.



Ostrov Malorka nepatrí k nijakým obrom. I tak si však vyslúžil pozíciu najväčšieho z Baleárskych ostrovov a označenie „malý kontinent“. Turisti tu nájdu zo všetkého trochu. Zatiaľ čo juh a vnútrozemie patrí horám a stepiam, severnému pobrežiu dominujú nížiny a pláže s luxusnými hotelmi. Tie predovšetkým.

 

Luxus v bývalom prístave

Tá najdlhšia pláž Baleárskych ostrovov leží práve tu, v letovisku Alcúdia na severovýchode ostrova. Práve Alcúdijský záliv je miestom, kam mieri väčšina turistov, ktorí na Malorke pristanú, poprípade pricestujú vlastným vozidlom a využijú trajekt zo Španielska.

„Alcúdia bývala ešte v 70. rokoch len malým rybárskym prístavom,“ spomínajú miestni. „Bezprostredné okolie mestečka lemovalo desať kilometrov opusteného pobrežia. Len čas od času pustinu prerušila menšia farma.“ Dnes je podstatná časť týchto plôch upravená a zastavaná modernou hotelovou zástavbou. Turistov vraj tunajšie hotely naraz pojmú i tridsaťtisíc. A v miestnom prístave Port d´Alcúdia kotvia namiesto skromných rybárskych lodiek luxusné jachty za desiatky miliónov.

 

  • Deia - mestečko umelcov

Na severozápade ostrova leží na svahu nad pobrežím Deia - mestečko so strmými uličkami a neuveriteľným výhľadom na Stredozemné more, ktoré učarovalo desiatkam umelcov. Obklopení zo všetkých strán svahmi, na ktorých rastú pomarančovníky a olivovníky, tu v minulosti tvorili a dnes stále tvoria spisovatelia i výtvarníci.

 

Samotné historické centrum Alcúdie si však našťastie stále zachováva ráz malého ospalého mestečka. V úzkych uličkách je vymetené a popoludní si v miestnom pohostinstve nič na osvieženie nedáte. Všetci sa totiž lenivo oddávajú typickej popoludňajšej trojhodinovej sieste. Mimochodom, toto je pre Malorčanov viac než typické - nikam sa neponáhľať, všetko riešiť pomaly a s rozvahou. Stredoeurópana to môže v prvých dňoch vyvádzať z miery. Ale… treba sa na dovolenke niekam ponáhľať?

 

Po najdlhšej pláži súostrovia

Playa Gran. Desať kilometrov bieleho piesku z nej robí tú skutočne najdlhšiu pláž súostrovia. Pred stovkami rokov sa po nej prechádzali Rimania v tógach, dnes patrí turistom. Niekoľko veľkých športových centier, požičovne športového vybavenia a desiatky vonkajších plážových barov. Na nápor tisícov ľudí každý deň sú tu pripravení a nikomu ani na um nepríde, že by to tu bolo nejako prehustené turistami. Alternatívou je pláž Can Cap de Bou. „Tá je však užšia a dosť na nej fúka, takže sem vyrážajú skôr priaznivci kiteboardingu alebo windsurfingu než plavci,“ upozorňuje delegátka.

Na Alcúdiu priamo nadväzuje najnovšie letovisko ostrova - Playa de Muro, ktoré sa v ponukách cestovných kancelárií začalo objavovať nedávno. A pokiaľ je Alcúdia považovaná za luxusné stredisko, tak pri rozprávaní o Playa de Muro musíme pred slovo luxusné pridať predponu ultra. „Väčšina miestnych hotelov má minimálne štyri hviezdičky,“ potvrdzuje delegátka. „Služby sú celkovo na Malorke na vysokej úrovni, to je nakoniec jeden z hlavných dôvodov, prečo si vyslúžila pozíciu luxusnej destinácie.“

 

  • Malorka - ostrov veterných mlynov

O Malorke sa občas možno dočítať ako o ostrove veterných mlynov. V minulosti ich tu vyrástlo takmer 2 700. Len minimum ich však ešte dnes slúži pôvodnému zámeru. Veľká časť z nich je naopak prestavaná na útulné krčmičky, galérie alebo malé obchody so suvenírmi.

 

Ten, kto namiesto bujarého nočného života túži po romantike a dovolenke v pokoji, ocení viac než životom pulzujúcu Alcúdiu romantickú Cala Mesquidu. Mestečko leží v malom romantickom zálive a zo všetkých strán ho obklopujú kopce porastené borovicami. Ten, kto tu chce zažiť nejakú večernú zábavu, sa musí spoľahnúť buď na hotelových animátorov alebo na vlastnú invenciu.

 

Tajomstvo výroby perličiek

„Výlet si ale určite urobte do neďalekého mestečka Manacor a do tamojšej výrobne perál,“ radí delegátka. Vstup priamo do výroby je zdarma, prehliadka vám nezaberie viac než pol hodiny. Hneď cez ulicu je ohromný obchod, kde možno kúpiť všetko, čo sa v dielni výrobne produkuje. Tu už nie je problém stráviť hodinku alebo dve. Len ceny sú vyššie.

Ušetriť sa dá, ak perličky nakúpite až v hlavnom meste Palma de Mallorca. V miestnej Starej štvrti je obchodík vedľa obchodíka. A tiež hrad Bellver, ktorý vznikol už v 13. storočí a dnes slúži ako jedno zo sídiel kráľovskej rodiny. Keď na návštevu Malorky prišla Alžbeta II., ubytovali ju práve tu.

Keď španielska kráľovská rodina vyrazí na Malorku, zamieri do zámočku Marivent v letovisku Cala Mayor. Od centra Palma de Mallorka ho delí len pár kilometrov a i pre miestne hotely platí, že patria ku špičke. Nakoniec tých, ktoré by k európskej špičke nepatrili, tu veľa nie je. Prečo by sem inak každý rok vyrážali státisíce turistov?

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov na Malorku a okolie:

 

  • Hotel Play Esperanza: Hotel s príjemnou atmosférou sa nachádza v známom a obľúbenom letovisku, v blízkosti národného parku S'Albufera. V okolí hotela nájdete množstvo športového vyžitia, počínajúc prepracovanou štruktúrou cyklotrás a turistických trás.
  • Hotel Playa de Muro: Hotel pri nádhernej pláži, s výhodnou polohou a príjemnou atmosférou, je obklopený rozľahlou tropickou záhradou. V okolí strediska si prídu na svoje nielen milovníci nočného života a gurmáni, ale i milovníci prírody a športovania.
  • Nixe Palace: Známy hotel najvyššej triedy, reprezentujúci skúsenosť, profesionalitu a vysokú úroveň španielskeho pohostinstva. Leží priamo pri vlastnej piesočnej pláži a z jeho terás sa ponúkajú prekrásne pohľady na prímorskú panorámu hlavného mesta Palmy.

 

 

Zdroj/autor: ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.9/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa