Ibiza, ktorú preslávilo hnutie hippies, patrí toto leto k najmódnejším destináciám

2012-07-29 10:00:00 |   |    | 

I výber destinácie pre dovolenku podlieha trendom. V posledných rokoch je „v móde“ španielska Ibiza. Ešte v 50. rokoch tu boli len rybári a poľnohospodári. Potom Ibizu spopularizovalo hnutie hippies, ktoré tu založilo komunitu. A priateľskou „kvetinovou“ atmosférou dýcha Ibiza dodnes. Množstvo zábavných podnikov, nočných barov a tanečných večierkov z nej navyše robí ideálnu destináciu pre mladých.



Tento rok by na Ibizu malo doraziť asi jeden a pol milióna turistov. To z nej robí druhý najnavštevovanejší  ostrov Baleárskeho súostrovia, hneď za Malorkou. Naopak na dohľad je vedľajší ostrov Formentera, ktorý turisti často prirovnávajú vďaka jeho vzhľadu ku karibským destináciám.

Ibiza nie je, pokiaľ ide o jej rozlohu, žiadny obor, dĺžka jej pobrežia len mierne presahuje dvesto kilometrov. „Na druhej strane však môže ponúknuť takmer 2 900 hodín slnečného svitu ročne, teda takmer istotu, že celá dovolenka bude slnečná,“ hovorí k tomu miestny delegát. Teploty sa tu v lete prehupnú len zľahka nad tridsať stupňov. Pre letnú dovolenku bez prílišných horúčav je to ideál.

 

Ibiza - destinácia mladých

Ibiza patrí podobne ako Malta medzi letoviská, ktoré sú obľúbené hlavne medzi mladými ľuďmi. Preslávené sú kluby v hlavnom meste ostrova Eivissa (katalánsky Ibiza) a v letoviskách v jeho bezprostrednej blízkosti. Názvy miestnych podnikov sú pojmami medzi mladými z celého sveta.

Trebárs Cafe del Mar v San Antoniu preslávili západy slnka, ktoré možno pozorovať z jej terasy. „Navečer sa sem zídu desiatky ľudí, ktorí sledujú západ slnka, k tomu si dajú drink, počúvajú hudbu, tancujú… Na pláži potom prebieha ohnivá šou a ďalšie vystúpenia,“ popisuje atmosféru študentka, ktorá je na Ibize na brigáde.

 

San Antonio je najkrajšie v noci

O San Antoniu na západnom pobreží ostrova sa hovorí, že je najkrajšie v noci, keď bary ožívajú. Leží asi 15 kilometrov od hlavného mesta a vyrážajú sem najviac práve mladí, ktorí sa chcú baviť. San Antonio je asi najrušnejším miestom celej Ibizy. Okrem zábavného parku s adrenalínovými atrakciami stojí za návštevu napríklad podnik, ktorý má otváraciu strechu. Stačí pár minút a z pôvodne vnútornej diskotéky je zábava pod šírym nebom.   

 

  • Najväčší tanečný klub sveta

Ibiza je obľúbeným miestom všetkých mladých a tanečníkov. Práve tu je najväčší tanečný klub sveta. Klub Privilege neďaleko centra hlavného mesta je uvedený i v Guinessovej knihe rekordov. Len strop v hlavnej sále je vysoký 25 metrov. Súčasťou komplexu je i bazén, ohromná záhrada alebo niekoľko javísk. Turisti tvrdia, že na jeho prehliadnutie vraj jediná noc nestačí. Vstupné do klubu je pomerne vysoké. Za jediný večer si majitelia účtujú 30 eur, ale stretnúť tu môžete napríklad Madonnu alebo DJ Tiesta.

 

Množstvo barov a klubov je i v hlavnom meste ostrova. V Eivisse dokonca jazdí i špeciálna autobusová „diskolinka“, ktorá v noci spája najznámejšie podniky. Okrem toho môžu turisti obdivovať i historické centrum mesta, ktoré je pozostatkom pôvodnej maurskej pevnosti a patrí mu čestné miesto na zozname UNESCO. V krivoľakých uličkách, ktoré sú plné barov, reštaurácií a štýlových obchodíkov, by sa človek stratil.

 

Talamanca - letovisko na pol ceste

Priamo na Eivissu nadväzujú letoviská Talamanca a Playa den Bossa. Talamanca začína asi pätnásť minút chôdze za prístavom v Eivisse. „Ide vlastne o dlhý záliv, pozdĺž ktorého sa tiahnu bary, hotely, reštaurácie… je tu väčší pokoj než v hlavnom meste, na druhej strane je to odtiaľto za zábavou len kúsok,“ vymenováva hlavné prednosti letoviska delegát.

Tri kilometre južne od centra Eivissy začína najznámejšie dovolenkové stredisko na celej Ibize. Playa den Bossa je s dĺžkou asi troch kilometrov najdlhšou plážou na Ibize. Takisto ju lemujú hotely, nočné bary a diskotéky. Na druhej strane je však obľúbená i medzi rodinami s malými deťmi, pretože morské dno tu tvorí jemný piesok a zvažuje sa do mora len veľmi pomaly.

Za čisto rodinné letoviská miestni obyvatelia označujú Es Caná na severovýchodnom pobreží alebo San Miguel. V oboch sú menšie pláže, kvalitné hotely a hlavne žiadne nočné podniky. V Es Caná sa navyše každú stredu konajú „Hippy“ trhy, kde miestni hippies ponúkajú svoje výrobky. A vlastne ani nie je potrebné nič kupovať, už len sama atmosféra je zážitok.

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov Ibiza a okolie:

 

  • Aquas de Ibiza, Santa Eulalia: Dizajnový hotel, ktorý otvorili v lete 2008, sa považuje za jeden z najluxusnejších na ostrove. Hotel sa nachádza na okraji letoviska Santa Eulalia pri nádhernom prístave. Pri hoteli začína pobrežná promenáda s obchodmi, reštauráciami a barmi.
  • Iti Fabion Hotel, Playaa dem Bossa: Zrenovovaný moderný hotel s výbornou polohou priamo pri krásnej pláži Playa den Bossa, ktorá meria asi 3 kilometre a voľne na ňu nadväzuje stredisko Figueretas. Pláž lemujú reštaurácie, bary, kaviarne, obchody, butiky a obchodíky so suvenírmi i nočnými podnikmi a diskotékami.
  • Andalúzia - Španielsko: Najslnečnejšia časť Španielska. Vydajte sa na pobrežie Costa del Sol - na miesta, kde slnko svieti 300 dní v roku, do miest, kde je atmosféra horúca ako nikde inde v Európe. Krásne Španielky, výborné víno, famózne flamenco, výborná kuchyňa a nekonečné pláže. Vitajte v Andalúzii!

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa