Liparské ostrovy, vulkanický skvost Talianska

2012-09-12 10:30:00 |   |    | 

TALIANSKO - Ostrovy ako Malorka, Malta, Sardínia či množstvo gréckych ostrovov pozná z počutia asi každý z nás, no Liparské alebo Aeolské súostrovie už také známe nie je. Avšak práve tieto ostrovčeky vulkanického pôvodu sú naozaj jedinečné a majú čo ponúknuť.



Sú vzdialené 30 až 80 km od sicílskej pevniny a žije tu celkom 12 tisíc obyvateľov. V minulosti, ktorá je veľmi pestrá, bolo osídlenie omnoho hustejšie. História tu siaha až do mladšej doby kamennej. Vystriedalo sa tu množstvo kultúr, o čom svedčia početné vykopávky a rôznorodá architektúra tej ktorej krajiny. Od gréckych kolonistov, rímskej nadvlády, arabských Saracénov či Normanov, tí všetci tu zanechali kus neodškriepiteľnej histórie.

 

Vulcano

Najjužnejší a najbližší k sicílskej pevnine je ostrov Vulcano. Kuriozitou tohto ostrova je prírodný bahenný kúpeľ so sírnym bahnom. Prisudzujú sa mu takmer zázračné účinky. Lieči rôzne alergie, ekzémy, reumatické problémy či dýchacie problémy, priam ,,lekár“ pre celé telo. Priamo v mori, hneď vedľa bahenného jazierka,  vyviera termálny perličkový kúpeľ.

Vďaka sírnym plynom je more v okolí ostrova vyhriate až na 30-35 stupňovú teplotu. Táto kúra je síce liečivá, no znehodnocuje všetko, čo si do bahna prinesiete. Preto by ste mali pred vstupom do jazierka odložiť všetky šperky a obliecť si plavky, ktoré vám nebude ľúto po kúpeli vyhodiť.

 

Lipari

Je to hlavný a spomedzi všetkých najväčší ostrov s najvyšším počtom obyvateľov. Rovnako aj ostrov Lipari je vulkanického pôvodu. V súčasnosti sa vulkán prejavuje horúcimi prameňmi a na severe ostrova sa ťažia veľké ložiská obsidiánu a pemzy, ktoré sa vyvážajú do celého Stredomoria. Nachádza sa tu malebné mestečko Lipari, ktoré v minulosti bývalo biskupským sídlom.

 

Panarea

Je najmenší spomedzi celého Aeolského súostrovia. Tiež je považovaný za najdrahší a najkrajší ostrov, a nie nadarmo. Môžete tu s veľkou pravdepodobnosťou natrafiť na známe osobnosti z celého sveta. V úzkych krivoľakých uličkách nenatrafíte ani na jediné auto a v noci majitelia hotelov a domčekov vyťahujú pred domy svoje lampášiky, pretože pouličné osvetlenie tu neexistuje. Jedinečnú atmosféru tu dotvárajú prevažne mladí ľudia, ktorí chodia výlučne bosí a „omotaní“ pareami, vrátane mužov.

 

Stromboli

Na Stromboli je jedna z mála činných sopiek v celej Európe. Jej aktivita je zreteľná už od niekoľkých kilometrov. Má pravidelné erupcie v 15 až 30 minútových intervaloch. Pre tých, čo by chceli túto „svetelnú šou“ vidieť z čo najbližšej vzdialenosti, sa usporadúvajú výstupy na jej vrchol, kde vo večerných hodinách zažijete ohnivú krásu naživo.

Zo severozápadnej časti ostrova tečú prúdy lávy do mora, čo je tiež nezabudnuteľným zážitkom pre každého návštevníka. Okrem toho tu objavíte nádhernú dedinku, z ktorej vyžaruje neuveriteľný pokoj a harmónia. Netypická architektúra - biele omietky s belaso modrými okenicami a dverami majú romantický nádych a pláže s uhľovočiernym pieskom len podčiarknu jedinečnosť tohto ostrovčeka.

 

Filicudi, Salina, Alicudi

Tieto tri ostrovčeky sú dodnes nenakazené masou turistov. Filicudi má tri vyhasnuté krátery a dve menšie prístavné dedinky. Filicudi sú označované aj ako raj pre potápačov.

Na Saline sú dva vyhasnuté krátery a obyvatelia tu žijú v troch dedinkách. Ako jediný spomedzi siedmich ostrovov je Salina obdarovaná vodou, a tak sa tu dobre darí pestovaniu olív, kapár či plodov kaktusu. Jedine odtiaľto si môžete odniesť jedno z najcennejších vín na svete - malváziu, označovanú ako „nektár bohov“.

Alikudi sú z jednej strany strmé a holé, no zo strany druhej sú poprepletané úzkymi uličkami a schodíkmi. V kombinácií s kaktusmi dotvárajú tu správnu atmosféru. Obyvatelia žijú prevažne z lovu langúst a z produkovania olív, kapár či sušených paradajok.

Krasové útvary, jaskyne, termálne kúpele, história siahajúca do pradávnej minulosti, hrôzostrašne krásne predstavenia na svahu Stromboli, nenapodobiteľná aeolská kuchyňa obohatená o vône a esencie či neuveriteľný pokoj a harmónia, to všetko nájdete v sídle boha Aeola - na Liparských ostrovoch.

 

Zdroj/autor: Terézia Ondrichová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (33 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa