Zadar a okolie - tam, kde sa hory dotýkajú mora

2012-09-18 17:00:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO - Pri Jadranskom mori sa nachádza mnoho miest, ktoré sa môžu pýšiť krásou, prírodnými atrakciami a príjemným prostredím. Ak sa opýtate obyvateľov mestečka Starigrad na vlastnosti tejto oblasti, odpovedia vám nasledovne: „Sú to miesta, kde sa hory dotýkajú mora.“ My vám predstavíme zopár príťažlivých lokalít, ktoré vám môžu ponúknuť nielen pláže, ale aj turistiku v krásnom prostredí národných parkov, kultúru a pamiatky. Malá dedinka Seline, nachádzajúca sa pri mestečku Starigrad, neobídeme ani Zadar a jeho príjemné prostredie.



Seline - Starigrad

Toto miesto ponúka svojim návštevníkom pokojnú atmosféru, skalnaté pláže s príjemnými teplotami vody, ktoré ocenia najmä deti. Nádherné pohorie Velebit sa vypína v tesnej blízkosti nad morom a je chránené UNESCOm. Veľmi atraktívnou časťou pre turistov je Severný Velebit. Avšak za turistikou a horami nemusíte cestovať ďaleko. Národný park Paklenica sa nachádza ani nie 2 km od Seline. Ak uprednostňujete tiché prostredie bez rušného nočného života, chutné morské pochúťky a milých ľudí Seline - Starigrad vás nesklamú.

 

Výlet do neďalekého Zadaru

Zadar je vzdialený od Seline zhruba 45 km. Mesto je plné turistických atrakcií a zaujímavých pamiatok. Kostolu Svätého Donata sa prisudzuje veľká rola. Považujú ho za  symbol Zadaru a takisto stojí za jedinečným duchom celej Dalmácie. Náboženské obrady sa v kostole už nekonajú, no jeho interiér má vynikajúcu akustiku a používa sa ako koncertný  priestor pre Medzinárodný festival stredovekej  renesančnej hudby, známy ako „Hudobné večery v Kostole Svätého Donata“.

Hneď oproti kostolu sa nachádza Archeologické múzeum. V priestranstve pred múzeom môžete obdivovať archeologické nálezy, ktoré sú voľne vystavené. Neobíďte Námestie 5 jamiek, ktoré má dávnu históriu a veľmi príjemnú atmosféru najmä v noci. V súčasnosti je obľúbeným miestom pre zhromažďovanie skateboardistov, ktorí vám priamo na mieste predvedú kúsok svojho umenia.

Letná sezóna je pre domácich obyvateľov doslova žiadaná a obľúbená. Mesto sa mení a ponúka nielen nočný život na koncertoch a v nočných kluboch, ale aj skorú rannú kávu po prebdenej noci, ktorá vás postaví na nohy. Jedno vám môžeme zaručiť, aj v skorých ranných hodinách vás obslúžia milí ľudia, ktorých stretnete na každom kroku.

 

Zdroj/autor: Sprievodca mestom Zadar, Lenka Halamová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa