Lagos: Portugalsko s vetrom vo vlasoch

2012-10-19 10:00:00 |   |    | 

PORTUGALSKO - Ak má človek veľké sny, všetko je možné. Tak akosi by sa dal voľne interpretovať verš z pera portugalského národného básnika Luisa de Camoes. Vyníma sa pod sochou Henricha Moreplavca a privíta každého, kto vstúpi do centra mesta Lagos. Tieto slová, ani Henrich Moreplavec tu nie sú náhodou, práve v Lagose sa totiž portugalskému princovi podarilo splniť si niekoľko snov.



Pupok sveta námorníkov

Dnes jedno z najkrajších miest portugalského juhu bolo už v čase stredoveku dôležitým prístavom. V roku 1415 sa odtiaľ vyplavila loď, na palube ktorej sedel aj Henrich Moreplavec a jeho túžba priplávať na africký kontinent sa stáva realitou, keď loď zakotví pri budúcom meste Ceuta na severe Afriky.

Henrichovi vďačí Portugalsko aj za svoju budúcu námornícku slávu. Podporoval moreplavcov, dobrodruhov, rojkov, ale tiež kartografov, astronómov a matematikov. V meste Sagres, neďaleko Lagosu dokonca založil námornícku školu, kde sa koncentrovali znalci, vďaka ktorým sa Portugalsko o niekoľko desaťročí stalo koloniálnou veľmocou.

 

Treba vidieť, zažiť, odfotiť a snívať

Fotografia pri soche Henricha Moreplavca na hlavnom námestí je jedna z tých vecí, ktoré si z mesta Lagos treba odniesť. Druhou je fotka z plavby pomedzi skalné útesy, ktoré očaria každého turistu. Najľahšie sa k nim dá dostať malými loďkami. Tie štartujú z prístavu v nepravidelných intervaloch a ponúkajú jedinečnú plavbu povedľa skál zaujímavých tvarov, ktoré tu zostali po zemetrasení z roku 1755.

Kto by si netrúfol na plavbu po chvíľami rozbúrenom Atlantiku, môže sa na skalnatú krásu pozrieť aj z pevniny. Stačí zájsť na výbežok Ponta de Piedade a potom zísť po schodoch až na úroveň vodnej hladiny, a to, kam sa treba pozerať, bude hneď jasné.

Skalné útvary sa nachádzajú nielen vo vode, ale i pri pobreží, kde sú medzi nimi krásne zákutia a nenápadné pláže. Aj vďaka nim by mohlo byť mesto Lagos a okolie pokojne zahrnuté do katalógu svadobných ciest. Romantika sa vznáša nad celým mestom. Biele, vyleštené typicky portugalské chodníky križujúce centrum a široké nábrežie ponúkajú príjemné prechádzky, pri ktorých vietor strapatí vlasy, dvíha sukne a stále čosi šepká do ucha.

Komu by sa to málilo, nech zamieri viac na západ. Tam na Myse Sv. Vincenta narážajú rozbúrené vlny o útes a všade naokolo je iba nekonečný oceán. Také sú diaľky, ktoré otvárajú dvere snom a tie veľkým veciam.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa