Tisíc chutí Andalúzie (2. časť)

2013-05-25 10:00:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO - Čo vytvára z južného pobrežia Pyrenejského polostrova ten nezameniteľný kokteil chutí? V čom sa ukrýva jeho zmyselnosť a príťažlivosť? Kľúčová geografická poloha Španielska ho zaplietla do osudu polovice sveta a polovicu sveta zase do osudov Španielska. Množstvo vyberaných ingrediencií sa spojilo, aby spoločnými silami omámili vaše zmysly, a tak vytvorili temperamentný súzvuk kultúr, hrdej hudby, ohnivého tanca, mocných býkov a zvučných historických miest s ponukou jedinečnej gastronómie. Vitajte v Andalúzii - modernej krajine dvoch morí a horúcich slnečných dní! Chce to iba pobaliť si pár nevyhnutných vecí a naplno si užiť jej zmyselnú chuť.



Architektúra

Ak vás zaujíma architektúra, ste na správnom mieste - kraj je doslova zdobený skvostmi z dávnych čias. Od rímskych akvaduktov a islamských palácov až po renesančné či gotické katedrály kresťanských panovníkov. Pri vymenovávaní architektonických pokladov Andalúzie musíme medzi prvými spomenúť stredovekú citadelu a majstrovské dielo arabského stavebného umenia - Alhambru.

Tento skvost Granady tvoria rozprávkové záhrady Generalife, renesančný palác vládcu Karola V., opevnená Alcazaba a zlatý klinec programu - Palace Nazaríes. Spomienku na islamské umenie nájdete aj v granadskej mestskej štvrti Albaicín, kde sa Mauri usadili po dobytí mesta. Labyrint vápnových ulíc ponúka čarovný výhľad na Alhambru.

Symbolom ďalšieho významného mesta Córdoby je Mezquita - Katedrála postavená v slohu západnej gotiky a prebudovaná na mešitu, z ktorej sa v 13. storočí znovu stal kresťanský kostol. Pôsobivé patio s pomarančovníkmi bolo miestom, kde sa v minulosti veriaci umývali pred začiatkom modlitby.

Štvrté najväčšie mesto Španielska, Sevillu, založili v stredoveku Feničania. V 11. storočí sa mesto stalo sídlom emirov a za krátko na to aj najvýznamnejšie mesto Iberského polostrova. Symbolom mesta je Giralda - pôvodne minaret, dnes zvonica Katedrály s hrobom Krištofa Kolumba. Za návštevu rozhodne stoja i Reales Alcázares, pôvodný arabský palác prestavaný podľa potrieb nových katolíckych kráľov.

V jeho priestoroch sa plánovali prvé cesty za oceán, do Nového sveta. Vďaka pestrému miešaniu náboženstiev sa Sevilla chváli i charizmatickou židovskou štvrťou Santa Cruz s jedinečnou atmosférou. Jedným z najfotografovanejších obrazov mesta je Plaza de España, renesančná pamiatka z roku 1929.

 

Kontrast hôr a mora

Vyberte sa hodinu či dve od pobrežia a pred vami sa otvoria brány dediniek, ktoré celé desaťročia snáď robili všetko pre to, aby v nich zastal čas. Každá biela horská dedinka má neopísateľnú charizmu, ktorá vie dokonale upokojiť uponáhľanú dušu moderných návštevníkov.

Sem sa ukrýva moderný uponáhľaný mestský človek, aby v tieni úzkych uličiek zabudol na starosti bežného života. Iba niečo vyše 30 km od pobrežia sa začína dvíhať známe pohorie Sierra Nevada, druhé najvyššie v západnej Európe. V zimných a dokonca i v jarných mesiacoch môžete lyžovať v najjužnejšie položených lyžiarskych strediskách Európy, tesne pri známom meste Granada. Štíty sa vypínajú i nad 3 000 m, a čím ďalej putujete týmto majestátnym pohorím, tým mocnejšie vám pripadá.

 

Zdroj/autor: Tip Travel, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa