Dovolenka autom. Na chorvátsky Krk sa poľahky dostanete

2014-08-02 11:00:00 |   |    | 

V posledných dňoch je vidno stále viac a viac plne nabalených áut, ktoré smerujú na juh. Jednou z možností kam sa Slováci vyberajú je aj chorvátsky ostrov Krk. Ostrov s prekrásnymi zátokami a jednoduchou cestou.



 

Na cestách

 

Ak hľadáte miesto kam sa vybrať na dovolenku autom, ale nechcete precestovať veľa času, vyberte sa na ostrov Krk. Od nášho hlavného mesta leží približne 560 km a cestu autom aj s prestávkami zvládnete za 7 hodín. Na výber máte tradične viaceré cesty. Niektorí už majú tie svoje overené, iní každý rok skúšajú iné a hľadajú ideálny pomer ceny, rýchlosti a pohodlia. My sme sa vybrali cez Maďarsko. Stačí diaľničná známka a pohodlne ste na chorvátskych hraniciach. Vlastne si ani nevšimnete a ste na prvej mýtnej stanici v Chorvátsku.

Cena za cestu sa samozrejme odvíja od vášho auta, ale za chorvátske diaľnice zaplatíte približne 20 eur na ceste tam. Spoplatnený je aj most na Krk, 5 eur, ale platíte len pri vjazde. Nemusíte sa obávať ak ste si nestihli zameniť peniaze, keďže sa dá pokojne platiť aj eurami. Na stránke www.arz.hr nájdete aj iné diaľničné poplatky, ak by ste chceli cestovať cez Rijeku, alebo niekam na výlet.

 

Na Krku

 

Už z diaľky vidno aký je ostrov Krk krásny. Skaliská a mierne vyprahnutá zem žiaria oproti sýtej modrej vode. Po prekročení mosta si môžete vybrať kam sa vydáte. Hneď pri vjazde sa nachádza veľký obchod, čiže budete vedieť, kam sa vybrať na nákupy, ak zostanete v severnej časti. Miest je tu neúrekom, pretože Krk má najviac osídlených dedín. Na výber je preslávená Baška, hlavné mesto Krk, alebo Omišajl s modrou vlajkou. Spolu sa na ostrove nachádza až 14 modrých vlajok, ktoré označujú miesta s kvalitnými službami aj prístupom k prírode.

SI, KK, BA, TN... jednoducho všade narazíte na Slovákov. Pre niekoho je to pozitívne pre iného negatívne. Tak či tak, vždy sa dá nájsť miestečko, ktoré  sa vám zapáči. Hoci ste na severe, tradičná južanská atmosféra tu vládne ako keby ste boli v Dubrovníku. Horúce dni presúvajú domácich do kaviarní a na uliciach a plážach vidíte len turistov, ktorí si v zápale dovolenkového ošiaľu si chcú vynahradiť všetky dni v práci, a tak zostávajú na slnku aj v najväčšom úpeku. Aj v severnej časti mora slnko silno páli, a tak si radšej poseďte pri skvelej zmrzline niekde v tieni.

More je na väčšine pláží plytké a len pomaly klesá, takže je ideálne pre deti. Keďže je ostrov veľký, nájdete tu viacero druhov pláží. Kamenisté, z betónových blokov aj také, ktoré pripomínajú viac naše jazerá – do mora totiž vkročíte z trávy. Kde tu dokonca nájdete pláže s hrubším pieskom. Okrem dlhých obľúbených pláží má Krk aj menšie zátoky a dokonca aj nudistické pláže a kempy. Väčšie mestá pripravili pre návštevníkov zaujímavé atrakcie, aby sa nik nenudil.

Popri každej pláži je aj promenáda plná menších podnikov s medzinárodnými aj domácimi lahôdkami. Okrem lahodnej jadranskej zmrzliny, stojí približne 7 kún, určite ochutnajte aj jedná z rýb darov mora. Ich cena sa pohybuje od 90 kún za jednoduchšie až po stovky kún pri zložitých pokrmoch. No všetky chutia veľmi dobre.

A teraz kde sa ubytovať. Ako sme spomínali na Krku je veľké množstvo mestečiek a dedín a nechceme vám vnucovať našu predstavu ideálneho dovolenkového miesta. Ubytovanie si môžete nájsť už doma v pohodlí, alebo prísť a vybrať si naživo to, čo sa vám najviac zapáči. Miest je tu dosť a ak v jednej dedine nenájdete je ich tu ešte dosť. Netreba to vzdávať. Hotely, penzióny, apartmány aj kempy sú na každom rohu.

Keď ste už „dobro došli“ do Chorvátska, isto zažijete skvelú dovolenku.

Autor: SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.4/5 (23 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa