Päťhviezdičková Malorka: Ktoré letoviská sú synonymom pre luxus?

2015-07-26 07:00:00 |   |    | 

Vyše 15 kilometrov jemného koberca z bieleho piesku, vyhriate more, ktoré svojou farbou môže konkurovať tomu v Karibiku, a luxusné hotelové strediská nadohľad. Snáď nikto by nepovedal, že ešte pred dvadsiatimi piatimi rokmi tu boli mokrade a len pár menších fariem. Dnes je severné pobrežie čarokrásnej Malorky jednou z najpopulárnejších dovolenkových destinácií. A páči sa tu nielen rodinám s deťmi, ale aj zamilovaným párom.



 

Tam, kde boli predtým mokrade a človeka bolo ťažké stretnúť, sa dnes môže ubytovať až tridsaťtisíc turistov naraz. Vyše 15 kilometrov dlhý pás pobrežia ich však bez problémov „absorbuje“. Veď oblasť medzi mestami Alcúdia a Can Picafort, ktorej najnovšia (a najluxusnejšia) časť sa nazýva Playa de Muro, je dnes možno najpopulárnejším miestom na Malorke.

 

Alcúdia – namiesto bárok jachty za milióny

 

Predtým v miestnom prístave kotvili jednoduché rybárske bárky, dnes ich vystriedali jachty za milióny. Alcúdia bývala chudobným rybárskym mestečkom, v 20. rokoch 20. storočia sem dorazili prví turisti a až o 50 rokovneskôr si miestni obyvatelia uvedomili, že práve turistický ruch je to, čo by ich v ďalších desaťročiach mohlo živiť.

Dnes je Alcúdia najvýznamnejším letoviskom na severe Malorky – a hoci si v poslednom desaťročí 20. storočia prešla divokým obdobím, kedy staval každý, kto mohol, bez ohľadu na povolenie, estetiku a často i bezpečnosť, dnes je dovolenkovým rajom par excellence. Tunajšie hotely patria k najluxusnejším na Malorke a človek sa tu nenudí ani v okamihu, keď sa rozhodne opustiť rozpálené pláže.

Stará časť mesta je ukrytá za mohutnými hradbami, ktoré Alcúdiu chránili pred pirátmi, a vstúpiť do nej môžete jednou z dvoch brán, ktoré nechali miestne úrady pred nedávnom nákladne zrekonštruovať. V bludisku úzkych uličiek si môžete posedieť v jednej z mnohých príjemných kaviarní a bistier, alebo nakúpiť suveníry v drobných obchodíkoch. Tesne pred hradbami si môžete prezrieť pozostatky antického mesta Pollentia, ktoré bolo predchodcom toho dnešného.

Za kvalitným jedlom sa potom vydajte do niektorej z mnohých reštaurácií v okolí miestneho prístavu. Posaďte sa do pohodlného kresielka a vychutnajte si pohľad na modrú hladinu. Len nesmiete zabudnúť, že v mnohých podnikoch sa ctí typická popoludňajšia siesta.

 

Playa de Muro – po najdlhšej piesočnej pláži

 

Keď sa z Alcúdie vydáte po pláži smerom k letovisku Can Picafort, tak pôjdete a pôjdete a pôjdete a… budete si vychutnávať krásy vôbec najdlhšej pláže na ostrove, ktorá tieto dve letoviská de facto spája. Ani nepostrehnete, že ste opustili mesto Alcúdia a vaše kroky už povedú cez letovisko Playa de Muro – najnovší a pravdepodobne najluxusnejší pás hotelov na ostrove.

 

Porto Petro praje romantikom

Za romantikou sa vydajte na juhovýchod ostrova, do malého rybárskeho mestečka Porto Petro. Mestečko vzniklo už v 13. storočí, má zhruba 500 stálych obyvateľov a na letisko je to z neho asi 70 kilometrov. Stredobodom všetkého diania je tu starobylý prístav, okolo ktorého sa ťahá pás kaviarničiek a reštaurácií, v ktorých výborne varia.

 

 

 

Ak sa mesto Alcúdia považuje za luxusnú destináciu, tak Playa de Muro sa vymyká všetkým kritériám. Väčšina miestnych hotelov má minimálne štyri hviezdičky a na pobyt v niektorom z nich vám neraz nebude stačiť 700 eur a nezriedka ani dvojnásobok - pre jednu osobu.

Pohľad naľavo i napravo je rovnaký, ale určite nie jednotvárny. Pláž s bielym pieskom sa tiahne niekoľko kilometrov na obe strany a tieň na nej nájdete buď na ležadle pod slnečníkom, alebo pod píniami, ktoré ju lemujú. Priemerná šírka pláže je dvadsaťpäť metrov – a na tie už sa dajú naskladať príjemné plážové farby i športové centrá. A pozor – táto pláž si vyslúžila i ocenenie Modrou vlajkou, ktoré je zárukou toho, že sa tu nedočkáte neporiadku, ale naopak kvalitného zázemia.

Autor: Lucie Štěrbová& Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

 

  • Pura vida Resort Blau, Porto Petro : Päťhviezdičkové stredisko patrí ku špičke na Malorke a je ideálnym miestom pre rodinnú dovolenku. Päť reštaurácií, tri bary, krásny vonkajší bazén, ale i wellness zázemie, kúpeľné a športové centrum. Vychutnajte si týždeň uprostred päťhviezdičkového luxusu, nechajte sa rozmaznávať. Nie náhodou patrí Malorka k destináciám s najlepšími službami v Stredomorí.
  • Be Live Grand Palace, Playa de Muro : Päťhviezdičkové stredisko leží priamo na pláži s bielym pieskom a je vhodnénielen pre rodiny, ale i pre zamilované páry, ktoré hľadajú pokoj a súkromie. Užite si ohromný bazén, natiahnite sa na slnečnej terase, ponorte sa do vírivky alebo sa vydajte do masážneho salóna. V blízkosti hotela sú príjemné kaviarne a obchodíky so suvenírmi. Priamo v hoteli je talianska a japonská reštaurácia. Vychutnajte si luxus na Malorke!

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
3.4/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa