Taliansko a jeho vulkanická Ischia – Ponorte sa do horúcich prameňov a sledujte more

2015-08-16 07:00:00 |   |    | 

Taliansko ponúka nespočetné možnosti na dovolenku. Nech sa pozriete do ktoréhokoľvek kúta tejto krajiny, stále môžete nájsť novú inšpiráciu, kam by ste sa chceli pozrieť nabudúce. A my vám dnes ponúkame ďalšiu z nich, ktorú si pokojne môžete zapísať na listinu vašich vysnívaných cestovateľských destinácií. Ischia je vybudovaná na ostrove vulkanického pôvodu. Kvôli tomu sa tam nachádza niekoľko vyhasnutých sopiek. Tie už síce nie sú aktívne, no podľa vedcov láva stále drieme niekde v podzemí a môže sa stať, že niekedy sa stane jedna z nich opäť aktívnou.



 

Ostrov termálnych prameňov

 

Vďaka tejto prírodnej jedinečnosti sa k Ischii viaže aj jedna veľmi dôležitá atrakcia. A tou sú rôzne termálne pramene, ktoré z nich vznikli. Vďaka tomu sa tam na každom kroku nachádzajú zaujímavé kúpele ponúkajúce vynikajúce služby. Najcennejšie sú tie, ktoré majú historický charakter. Oddych v horúcich vodách v obklopení jedinečných budov prináša tomuto druhu relaxu osobitý charakter. Na Ischii sa takto nachádzajú desiatky prameňov a kúpeľov, kde si môžete užiť aj ozdravnú kúru. Kvôli tomu dostala aj prezývku „ostrov termálnych prameňov“. Tieto vody sú výborné najmä na problémy s pohybovým aparátom, pri bolestiach chrbtice a pôsobia zároveň aj ako prevencia pred respiračnými ochoreniami. Termálne pramene nie sú vhodné v prípade, ak máte komplikácie s vysokým krvným tlakom a kŕčovými žilami.

 

Castello Aragonese

 

Asi najcharakteristickejšou pamiatkou Ischie je Castello Aragonese. Ide o hrad, ktorý je postavený na samostatnom ostrovčeku, ku ktorému sa dostanete pomocou úzkej cesty. Dookola ho tak obmýva šíre more a dodáva mu špecifickú atmosféru. Stredoveká stavba je kaskádovo vybudovaná, pričom hlavné budovy sa nachádzajú na jej vrcholku. V minulosti k nej prichádzal iba drevený most, ktorý však potom vymenili za súčasný kamenný, pretože mal väčšiu výdrž a nespôsoboval obyvateľom problémy s jeho obnovovaním. Kedysi tvoril aj významnú obrannú funkciu. Vďaka tomu mohol chrániť ostrov pred nájazdmi pirátov. V minulosti sa tam kvôli tomu nachádzali aj dve obranné veže, ktoré sledovali situáciu v šírom okolí. Z hradu je v súčasnosti úžasná vyhliadka na okolie. Nachádza a tam aj múzeum mučenia a pozrieť si môžete aj jednotlivé budovy, v ktorých v minulosti bývali vojaci, rytieri a panstvo.

 

Nezabudnuteľná záhrada

 

Záhrady La Mortella prezývajú aj klenotom Ischie. V minulosti patrili rodine známeho anglického skladateľa Williama Waltona. Ten počas svojho života vytvoril z jeho milovanej usadlosti hotový raj na zemi. Záhrada v okolí vily prináša úžasný pokoj, pestré kvety a časti, pri ktorých môžete pokojne zabudnúť na okolitý svet a všetky problémy. Walton však nechcel, aby jeho majetok vyšiel len tak navnivoč a chcel ním pomôcť aj ďalším hudobníkom. Z toho dôvodu zanechal nadáciu, ktorá sa pravidelne stará o organizovanie koncertov v jeho bývalej vile. Do záhrad a múzea sa však dostanete aj bežne počas roka. Sú verejne prístupné až do zotmenia. Výnimku tvorí čas, keď sa tam konajú spomínané podujatia. Vtedy sa do týchto priestorov dostanete iba po zakúpení vstupenky na koncert.

 

Súbor malých dediniek

 

Charizmatickou časťou Ischie sú aj malé dedinky a mestečká pri pobreží. Tie majú totiž pravú vidiecku atmosféru a ponúkajú idylickú predstavu pokojného života. V nich sa nikto nikde neponáhľa a každý je s každým priateľom. V podnikoch sa s vami budú domáci rozprávať tak, ako keby ste sa už poznali dlhé roky. Úzke kamenné uličky, živé námestia a k tomu ešte aj krásne výhľady na more. Zabudnúť nemožno ani na typický kaviarenský a reštauračný spôsob života. Priatelia sa po večeroch stretávajú v týchto podnikoch, aby sa mohli spolu dobre porozprávať a udržiavali tak úzke kontakty. Uličky týchto dediniek sú tak vždy živé a stále ponúkajú možnosť na to, aby ste sa cítili ich pevnou súčasťou.

 

Pre milovníkov hôr

 

Na Ischii sa síce nenachádzajú vysoké končiare, no i tak si môžu prísť na svoje i tí, ktorí obľubujú turistiku. Epomeo je na naše pomery pohodlným kopcom a dá sa zdolať už do jednej hodiny. Má malé prevýšenie a prechádzku naň tak zvládnu i deti a tí, ktorí nemajú dobrú kondíciu. Dostanete sa naň zo Serrara Fontana a odmenou vám bude úžasná vyhliadka na celé okolie. Pri dobrej viditeľnosti takto môžete vidieť väčšinu Ischie.

 

Spojte to aj s výletom do Neapolu

 

K dovolenke na Ischii prinášame ešte jeden tip. Mnoho dovolenkárov si pri jej navštívení nenechá ujsť ani cestu do Neapolu. Trajektom sa dostanete do Neapolu po ešte nasledujúcej približne hodinovej jazde autom. Oveľa pohodlnejšie je zaplatiť si zájazd, ktorý vám zabezpečí dopravu a vy si už môžete užiť výlet do svojho vysnívaného mesta. Dokopy jedna cesta trvá niečo cez dve hodiny. Trajektová doprava je pravidelná a k dispozícii je niekoľko spojov.

 

Zdroj/autor: fodors.com, ischiareview.com, slowtrav.com, italyheaven.co.uk, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa