Dovolenka s príchuťou nemeckého luxusu. Vyskúšali sme modernú tvár socialistického blahobytu

2015-11-03 12:00:00 |   |    | 

Dvadsaťpäť rokov. To je významné jubileum, ktoré sa oslavuje v celom svete, ale hlavne v Nemecku. Značí totiž čas, ktorý uplynul od pádu Berlínskeho múru a zjednotenia krajiny roztrhnutej na dve časti. Presne toľko rokov má aj nová podoba najpopulárnejšej nemeckej destinácie. Je ňou známy ostrov Rügen, ktorý sme mali možnosť spoznať na vlastné oči aj my.



 

Za morom na sever?

 

Už keď sme prichádzali na ostrov mali sme pocit, ako keby sme šli na známe miesto. Päť hodinová jazda z Berlína bola akási povedomá a to aj napriek tomu, že sme ňou šli prvýkrát. Až po chvíľke si človek uvedomil čím to je. Krajina je veľmi podobná našej, treba dodať aj to, že diaľnice sú si náramne podobné v celej vnútrozemskej Európe, ale hlavne vám tu očí udrú názvy miest. Gramzow, Passow, Tutow a podobne. Samozrejme. Čo iné čakať, keď prechádzame popri poľských hraniciach. Slovania tu kedysi obývali takmer celé územie a dostali sa aj na ostrov, kam sme v tom momente mierili my.

Rügen, alebo po našom aj Rujana, je najväčší nemecký ostrov a po Sylte aj ten najobľúbenejší. Jeho návštevníkom sa ale netreba diviť. Teda hlavne keď nechápete, ako môže niekto pohrdnúť teplým Stredozemným morom a vydať sa na sever k Baltiku. My sme ostrov navštívili na konci augusta a výlet by sme zopakovali v ktoromkoľvek ročnom období. Hoci v zime by to mohol byť problém, keďže je občas odstrihnutý od pevniny pre obrovské návaly snehu. Ale taký je život na tomto ostrove. V lete je sezóna, krásne počasie, občas dážď a neustály vietor. V zime je tu naopak pokoj, možno aj priveľký. Hlavne ak vás zasype sneh a vám postupne dochádzajú zásoby. No aj na toto domáci spomínajú len s úsmevom.

Rügen je úžasným miestom, ktoré by podľa nás mal každý aspoň raz navštíviť. Nájde si tu to svoje snáď každý. Tí čo túžia po oddychu využijú kúpeľné mestečká, pamiatky a prekrásne pláže. Neoľutujú však ani aktívni turisti. Príležitostí na šport je tu viac ako dosť. Prechádzky, nordic walking, bicyklovanie, korčuľovanie, plávanie... Možností je neúrekom a ku kvalitným zážitkom pomôže napríklad aj 800 km značených cyklistických a turistických chodníkov. Prevedú vás od pláží, cez polia až do prekrásnych a zachovalých lesov.

 

FKK dovolenka

 

Za starých čias, kým ostrov ešte patril do východného Nemecka, sa tu život s ľuďmi nemaznal. A teda aj oni dozreli do trochu iného stavu ako tí zo susedného Nemecka. Pravdepodobne to nie je dostačujúce objasnenie vzniku, ale možno práve preto tu vznikla FKK. Teda Kreikörperkultur, niečo čo len pár kilometrov západne nie je také bežné. Naturizmus alebo aj nudizmus, doslova v preklade kultúra slobodného tela, je niečo čo k tomuto kraju patrí. Severné pobrežie Nemecka si delí pláže na FKK a tie s oblečením. Preto sa pri prechádzke nečudujte, ak na verejnej pláži uzriete nahých návštevníkov. Sú tu viac doma ako my s plavkami.

 

Dovolenka pri mori

 

Netreba asi zdôrazňovať, že počasie je hlavným faktorom dovolenky na Rügene. Za krásneho počasia sa dá užívať si pláž ako kdekoľvek inde. Počas nášho pobytu bolo v niektorých častiach dokonca ťažké nájsť voľné miesto. Od južanskej pláže je to tu na nerozoznanie. Šantiace deti, plážové hry, stovky oddychujúcich ľudí atď. A k tomu prekrásne more. Osviežujúce, ale dostatočne lákavé na to, aby sme sa ráno zobudili a zamierili priamo na pláž (ešte pred raňajkami). Začať deň takto je snom asi každého a tu na Rügene sme si ho splnili.

Počas výletu sme navštívili len západnú časť, a tak nám nezostal čas zamieriť na sever. Ten je známy úchvatnými kriedovými útesmi, ktoré sa týčia priamo z mora. To je vlastne aj prvý obrázok, čo sa vám zobrazí, ak do vyhľadávača napíšete názov ostrova. No západ ostrova v ničom nezaostáva. Našli sme tu obľúbené plné pláže, ale aj menšie poloprázdne len s pár naháčmi a hrajúcimi sa deťmi. Všade krásny jemný piesok, alebo kamienky, medzi ktorými si každý vyberie, keďže sú plné zaujímavých kúskov a dokonca aj jantáru. Stačí len vyčkať na búrku a nájsť to správne miestečko. Hľadači jantáru sa však neradi delia o informácie, takže vám len ťažko poradia.

Západný cíp ostrova bol z nášho pohľadu rozhodne úžasný. Jemne sa vlniaca krajina obklopená morom je krásne zelená a kontrastuje s modrými odtieňmi vĺn. Biely piesok, divoký vietor a teplé lúče.

 

Za krásami mesta

 

Ostrov však nie je známy len prírodou. Hrá hlavnú úlohu, no úspešnej jej sekunduje architektúra mestečiek. Tie najznámejšie ako Binz patria ku skvostom. A to preto, lebo si zachovali svoju tvár a tradičný štýl severského kúpeľného mestečka. Samozrejme, že tomu nebolo tak vždy, že by tu stáli výhradne biele budovy s prekrásnymi zábradliami, balkónikmi a terasami. Kedysi bol Binz obyčajnou rybárskou dedinkou ďaleko od mora. Až neskôr sem začali chodiť ľudia a k moru sa stále viac približovali. Dnešná forma kúpania má ďaleko od toho, ako sa k moru a celkovo vode stavali naši predkovia. Na prehliadke historického centra sme sa teda dozvedeli, že s rozvojom turizmu a kúpeľníctva začali do dediny prichádzať ľudia a žiadali kontakt s prírodou. Domácim dedinčanom to ako inak nič nehovorilo, keďže pre nich kontakt s prírodou neznamenal nič výnimočné.

No rozhodli sa využiť prichádzajúcich ľudí a polepšiť si. Návštevníkov najprv vozievali na vozoch dolu k moru, ubytovávali ich v chatrčiach, ale postupne sa začali smerom k pobrežiu sťahovať aj oni. Bolo úžasné pozrieť si prvú ulicu, ktorá z kopca smerovala až na pláž. Vďaka zachovalej kamennej ceste sme si vedeli živo predstaviť, ako si ľudia pomaly zvykali na nové pomery a začali stavať tieto prekrásne domy. Najstarší ešte stále vidno. Hrdo stojí a priťahuje turistov. Oproti ostatným je trochu jednoduchý, ale aj miestny štýl sa menil. Prvé domy boli jednoduché, ale s bohatšou klientelou pribúdali ozdoby. Kované aj drevené, všetky sú s ornamentmi a spolu tvoria prvok, ktorý sme si okamžite zamilovali. K tomu ešte biela a to, že tieto prvky majú aj svoj praktický rozmer. Balkóniky a rôzne múriky bránia pred silným vetrom.

 

Kam konkrétne sa na ostrove pozrieť vám prinesieme v ďalšom článku o krásach ostrova Rügen.

 

Zdroj/autor: germany.travel, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.9/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa