Dovolenkové skvosty, ktoré turistom unikli: Toto je 7 najkrajších ostrovov Grécka

2016-05-05 10:00:00 |   |    | 

Grécku patrí asi 6000 ostrovov v piatich rôznych moriach, len 200 z nich je však obývaných. Najnavštevovanejšia je Kréta, za ňou nasleduje Santorini, Rhodos, Korfu a Mykonos, ktoré každý rok navštívi aj množstvo Slovákov. Ak sa však chcete vyhnúť davom, je čas rozšíriť si obzory. Toto sú najkrajšie neobjavené ostrovy Grécka.



 

Ich popularita je zaslúžená. Od bielych domov, ktoré zdobia Santorini, cez búrlivý nočný život na Mykonose a idylické pláže Korfu – je mnoho dôvodov, prečo sa zamilovať do gréckej „veľkej päťky“. Podobnú nádheru však nájdete aj na iných gréckych ostrovoch.

 

Sifnos

Na tomto malom ostrove spoznáte tradičný grécky život, neovplyvnený turizmom. Od októbra do Veľkej noci je Sifnos pre návštevníkov nedostupný, väčšina hotelov a reštaurácií je zatvorená. Ak však prídete v lete, budú vás čakať pokojné biele dedinky, nádherné pláže s tyrkysovou vodou, olivové háje, mandľovníky a krásne kvety.

Naše tipy: Na Sifnose rozhodne nevynechajte návštevu dediny Apollonia s úžasným výhľadom, oddychujte na plážach v Platy Gialos a povečerajte v taverne vo Vathy.

Ako sa tam dostať: Najjednoduchšie je priletieť na Santorini alebo Mykonos a odtiaľ sa prepraviť trajektom.

 

Kea

Najvzdialenejší z Kykladských ostrovov je obľúbenou víkendovou destináciou Aténčanov. Na tomto ostrovčeku sa zastavil čas a turisti tu zažijú, ako vyzeralo Grécko pred tridsiatimi rokmi.

Naše tipy: Nevynechajte návštevu zaujímavých archeologických vykopávok, nádherné zátoky pri Gialiskari a Otzias ani bohatý nočný život v mestečkách Korissia a Vourkari.

Ako sa tam dostať: Na ostrov Kea premávajú trajekty z prístavu Lavrion, ktorý sa nachádza na južnej strane Atiky. V lete sa sem však dostanete aj z iných Kykladských ostrovov ako Kynthos a Syros.

 

Antipaxos

Tento malý ostrov je perlou Iónskych ostrovov pri západnom pobreží Grécka. Je rajom pre všetkých milovníkov krásnych pláží a obľúbenou zastávkou jácht a plachetníc. Antipaxos obklopujú malebné pieskové aj kamienkové pláže s nádhernou tyrkysovou vodou, najobľúbenejšou z nich je nepochybne Voutoumi.

Naše tipy: Na ostrove Antipaxos žije menej ako 100 ľudí, takže si na ostrove treba prenajať dom alebo izbu u niekoho z nich, alebo prenocovať na ostrove Paxos.

Ako sa tam dostať: Na Antipaxos vás za 5 minút dovezie vodný taxík, ktorý si prenajmete v prístave Gaios na Paxose.

 

Samos

Samos leží neďaleko tureckého pobrežia na východe Egejského mora. Pochádza odtiaľto slávny matematik Pythagoras, filozof Epicurus, ale aj muškátové víno. Samos ponúka návštevníkom prírodné krásy, vidiecky pokoj aj kozmopolitnú atmosféru. Môžete sa tu plaviť na lodi, bicyklovať, obdivovať miestne vinice alebo archeologické pamiatky UNESCO. Na juhu ostrova navštívte Hérin chrám a v stredisku Pythagorion tunel Efpalineio Orygma, ktorý bol kedysi považovaný za ôsmy div sveta.

Naše tipy: Ak vyhľadávate gastronomické zážitky, mali by ste pár nocí stráviť v Pythagorione, Vathy alebo Kokkari.

Ako sa tam dostať: Na Samos sa lieta z Atén, Thessaloník, Chiosu, Rhodosu a niekoľkých iných ostrovov.

 

Zakynthos

Najväčším skvostom tohto ostrova je nádherné more. Jeho modré vody sú rajom pre potápačov, surfistov aj milovníkov prírody. Zaynthos poskytuje mnoho možností pre dobrovoľníkov, ktorým záleží na životnom prostredí. Ak sa k nim chcete počas dovolenky pridať, stačí kontaktovať niektorú z miestnych organizácií na ochranu morských korytnačiek. Dobrodruhovia zas nevynechajú potápanie medzi skalami a navštívia niektorú z podmorských jaskýň.

Naše tipy: Ak hľadáte pokoj, navštívte Vassilikos, zaujímavé sú aj turistické rezorty Tsilivi a Kalamaki a za večernou zábavu sa vypravte do Laganasa.

Ako sa tam dostať: Vzhľadom na zvýšenú popularitu ostrova nájdete Zakynthos aj v ponuke slovenských cestovných kancelárií. Ak sa tam vyberiete na vlastnú päsť, môžete využiť letecký spoj z Atén alebo trajekt z Kyllini.

 

Naxos

Ostrov Naxos sa preslávil predovšetkým krásnou gréckou hudbou. Muži, ženy a deti oblečení v tradičných odevoch tu dodnes bavia návštevníkov na uliciach svojim spevom a takmer každý večer môžete zažiť hudobné predstavenie aj v niektorej z miestnych tavern. Aktívni turisti radi windsurfujú pri západnom pobreží alebo vyšliapu na horu Zas, ktorá je najvyššou na celých Kykladoch.

Naše tipy: Najobľúbenejšími plážami na ostrove sú Plaka, Agios Prokopios, Orkos a Mikri Vigla.

Ako sa tam dostanete: Turisti prichádzajú na Naxos tromi spôsobmi  – letecky z Atén a trajektom alebo rýchloloďou zo Santorini, Kréty, Mykonosu, Atén alebo Thessalonik.

 

Amorgos

Ak sa pre vás ideálna dovolenka spája so súkromím a nádhernou prírodou, navštívte ostrov Amorgos. Ten je známy vďaka jedinečnej architektúre, odľahlým plážam a krásnym turistickým chodníkom a ulahodí všetkým, čo chcú oddychovať pri opaľovaní, plávaní a prechádzkach.

Naše tipy: Vyberte sa cestičkou krížom cez ostrov, objavte očarujúce mestečko Hóra a navštívte starobylý kláštor Hozoviotissa.

Ako sa tam dostať: Amorgos je pomerne vzdialený, preto je príchod sem zložitejší. Návštevníci môžu letieť z Atén na ostrov Naxos a odtiaľ sa sem preplaviť trajektom. Priama linka premáva aj z aténskeho prístavu Piraeus a z iných ostrovov (Kréta, Paros a Koufonissi). Takáto plavba však trvá priemerne 7 a pol hodiny, preto si nezabudnite zakúpiť pohodlnú miestenku.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.8/5 (28 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa