Azorské ostrovy – krása skrytá v kráteroch

2016-05-09 12:00:00 |   |    | 

Azorské ostrovy sú obľúbeným cieľom turistov z celého sveta, Slováci ho však ešte len objavujú. Aj vzhľadom na bezpečnostnú situáciu v Európe sú pritom ideálnym tipom na tohtoročnú dovolenku. Okrem nedotknutej fauny a flóry tu nájdete aj prekrásne jazerá v kráteroch, skalné útesy a malebné malé mestá.



 

Azory sa nachádzajú v Atlantickom oceáne asi 1500 kilometrov od Lisabonu a 3900 km od pobrežia Severnej Ameriky. Vďaka svojej polohe sú obľúbenou turistickou destináciou. O jej kvalite svedčí aj ocenenie Cost Quality Award, ktoré každý rok hodnotí životné prostredie, krásu daného miesta či rozvoj ekoturizmu. Azory ho získali už druhýkrát, čo z nich robí jedinečné miesto na celom svete.

Súostrovie, ktoré vzniklo sopečnou činnosťou, tvorí 12 ostrovov s celkovou rozlohou 2314 kilometrov štvorcových. Len 9 z nich je však obývaných. Najväčším je Sao Miguel, zaujímavé sú však aj ďalšie:

 

Flores

Pýchou ostrova Flores v západnej časti súostrovia je úchvatné jazero vytvorené spomínanou sopečnou činnosťou. Nájdeme tu však aj hlboké tiesňavy a vzácnu vegetáciu. Najzaujímavejšou destináciou je Flores Rocha Bordoes, geologický útvar vytvorený z čadiča. Ten je vedľa seba uložený v tesnom rade stĺpcov. Úžasné je, že počas dňa môžu tieto čadičové útvary meniť farbu, zavisí to od počasia, dennej doby či intenzity slnečného žiarenia. Strieda sa tu žltá farba s odtieňmi hnedej, šedej či do konca fialovej. Celú atmosféru ostrova dopĺňajú farebné kvetiny – azalka ružová a hortenzia.

 

Corvo

Ďalším netradičným ostrovom je Corvo. Označuje sa aj ako „čierny ostrov“ a je niekoľkonásobne menší ako Flores. V jeho severovýchodnej časti sa nachádza pobrežie plné strmých útesov, ktoré dosahujú výšku aj niekoľko sto metrov. Ako už hovorí samotný názov, ostrov charakterizuje čierna farba. Dôvodom je čadič, ktorý sa tu používa na stavbu múrov, štruktúr či obkladov. Na Corve nenájdeme veľa stromov, rastie tu však céder či borievka.

 

Fayal

Ďalším miestom, kde sa po putovaní po Azoroch môžete zastaviť, je Fayal. Pre svojich návštevníkov má nachystaných niekoľko netradičných atrakcií. Dobrodružný je najmä výstup na stále činnú sopku Capelinhos (posledná erupcia bola v roku 1958), nenechajte si však ujsť ani obrí kráter, ktorý má vo svojej centrálnej časti jazero. Po jeho okrajoch je množstvo stromov a kvetov (hortenzia), a tak sa vám tu naskytne množstvo neopakovateľných výhľadov na okolitú krajinu. Dovidíte na Atlantik s veľrybami či delfínmi aj  susedný ostrov Sao Jorge.

 

Sao Jorge

V preklade „Dračí ostrov“ vďačí za názov svojmu vzniku, ktorý je výsledkom série po sebe idúcich sopečných výbuchov. Vďaka tomu ostrov pripomína chrbát spiaceho draka. Medzi obľúbené atrakcie patria vodné športy napr. plachtenie, kanoistika, potápanie, rybárstvo, horolezectvo, turistika či jazda na horskom bicykli. Ak patríte medzi milovníkov jaskýň, musíte navštíviť Gruta da Beira a Gruta Leao.

 

Autor: Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa