Malta ponúka pekné pláže, ktoré zvládnete preskúmať aj na vlastnú päsť

2016-06-02 12:10:00 |   |    | 

Kvôli utečeneckej kríze je pre dovolenkárov niekedy ťažké nájsť si vyvolenú dovolenkovú destináciu, kde by sa mohli spoľahnúť na pokojný a ničím nerušený oddych. Jednou z vhodných alternatív je aj ostrov Malta, ktorý ponúka exotickú zmes kultúr, zaujímavú prírodu a ešte k tomu nemá veľkú rozlohu, takže si môžete prenajať auto a pokojne ho počas jednej dovolenky preskúmať aj na vlastnú päsť. Naprieč Maltou je to z jednej strany ostrova na druhú iba niečo vyše hodiny cesty autom.



 

Domov maltézskych rytierov

I keď sa mnohí podľa názvu mylne domnievajú, tento rád nevznikol priamo na Malte, ale na území bývalého Jeruzalemského kráľovstva. Od začiatku bolo úlohou rytierov chrániť zverené územia, prinášať tam pokoj a obnoviť ich. Po rokoch existencie dostali jedno zo svojich sídiel aj na Malte. Tú verne chránili pred všetkými nájazdmi, až pokiaľ ich nepokoril Napoleon. Po reštitúcii sa však dostali k svojmu majetku opäť a na Malte majú po hlavnom sídle v Ríme ďalšiu dôležitú budovu, pevnosť St. Angelo, ktorú nájdete v meste Vittoriosa.

 

Lagúna, Zlatá pláž alebo radšej niečo súkromnejšie?

Keďže má Malta malú rozlohu, jej výhodou je, že si postupne môžete vyskúšať rôzne pláže a nemusíte každý deň oddychovať len na jednej. I keby ste nemali prenajaté auto, k dispozícii máte miestnu dopravu, pomocou ktorej sa dostanete na želané miesto. Medzi najkrajšie pláže na Malte patrí:

  • Modrá lagúna – nájdete ju na menšom ostrove Comino. Lákadlom je najmä vďaka nádhernej modrej vode a pokojnej zátoke, ktorá je ako stvorená na leňošenie. Kvôli trošku vzdialenejšej polohe tam neputuje ani veľa turistov, takže nájdete pokojnejšiu atmosféru.
  • Golden Bay – západná časť Malty vám ponúka najobľúbenejšiu pláž na tomto ostrove. Často sa tam stretávajú aj domáci obyvatelia, pretože je dlhá, piesočná a ponúka viacero zákutí, ktoré vám doprajú aspoň malý kúsok súkromia.
  • Bazén svätého Petra – juh tejto krajiny ponúka jednu zaujímavosť. Na pobreží sa vytvoril väčší prírodný bazén, ktorý síce nemá piesočné pláže, no vytvára súkromnejšiu oblasť s priezračne čistou vodou.

 

Valletta

Obľúbeným spôsobom dopravy v hlavnom meste Malty sú elektrické taxíky. Cena za jednu jazdu je od 3 do 5 eur v závislosti od počtu cestujúcich a tie vás prevezú kdekoľvek budete chcieť. Považuje sa to nielen za ekologickejšiu, ale aj najpohodlnejšiu dopravu medzi jednotlivými pamiatkami.

Tam jasne kraľuje katedrála svätého Jána, v ktorej nájdete nevybuchnutú bombu. Počas bombardovania jeden zásah padol aj na posvätnú budovu, no akoby zázrakom sa nič nestalo a bomba nevybuchla. Obľúbenou zastávkou sú tiež záhrady Upper Barrakka, okolo ktorých sa nachádzajú veľké oblúkovité zdobenia, čo im dodáva na romantickom vzhľade. Nádherné je aj centrum mesta, v ktorom sa miešajú prvky európskej a africkej kultúry.

 

Safari na džípe

Malta však neponúka len bohatú históriu a nádherné pláže. V jej vnútrozemí nájdete nádhernú divokú prírodu, ktorá vám exotickými rastlinami a miestami takmer púštnymi oblasťami pripomenie africký kontinent. Vďaka tomu prišli domáci s ďalším zaujímavým nápadom, keď sa rozhodli zorganizovať tunajšie safari na džípoch. Nezájdete nimi až do takých netradičných oblastí ako je to v Afrike, no dostanete sa do kontaktu s divokou prírodou a môžete si vychutnať ostrov tak, ako vyzeral pred vyše 8000 rokmi, keď ešte nebol osídlený.

 

Ostrov Gozo

Ku tejto krajine patrí aj blízky ostrov Gozo. Môžete sa naň dostať aj prenajatým autom, keď istý úsek cesty sa poveziete na trajekte, ktorý tam pravidelne premáva.

Gozo vo veľkej miere pripomína talianske Toskánsko. Taktiež tam nájdete veľa malých farmičiek, panuje tam pokojná atmosféra a môžete sa tešiť aj na množstvo nedotknutej prírody. Z historického hľadiska je veľmi cenná stavba starého chrámu Ggantija, ktorý pochádza z obdobia vyše 3000 rokov pred Kristom. Obľúbeným foto miestom je veľký prímorský oblúk vytvorený eróznou činnosťou.

 

Tipy a triky:

  • Na Maltu sa dostanete letecky priamymi spojmi z Budapešti alebo z Viedne. Z oboch miest lietajú nízkonákladové letecké spoločnosti, čiže spiatočná letenka pri včasnom nákupe stojí do 100 eur. Dĺžka letu je približne dve a pol hodiny. Odtiaľ sa už potom dostanete už do vami vyvolených destinácií.
  • Pre vstup do krajiny vám stačí občiansky preukaz alebo pas, ktorý má platnosť minimálne ďalšie tri mesiace.

  • Ceny hotelov sa pohybujú na primeranej úrovni. Všetko závisí od konkrétneho letoviska a od štandardu, ktorý očakávate. Trojhviezdičkové menšie hotely ponúkajú jednu noc od 20 eur na osobu. Pre nižšiu cenu musíte objednať včas.
  • Priemerné letné teploty sa na Malte pohybujú do 30 stupňov. Počas zimy sa trošku ochladí, no teplota nikdy počas dňa neklesá pod 10 stupňov.

  • Prenájom auta na Malte vás vyjde od 30 eur na deň vyššie. Cena závisí od jeho typu. Tak ako v Anglicku, i na tomto ostrove sa jazdí na ľavej strane. Najmä domáce požičovne majú na požičiavanie áut obmedzenia, keď si auto môže prenajať len osoba nad 25 rokov.
  • Tým, že sa na Malte vystriedalo mnoho kultúr, odrazilo sa to aj na ich rozmanitej kuchyni. Obľúbenou pochúťkou je rybacia polievka Aljotta, do ktorej sa pridávajú bylinky a paradajky. Často pripravujú grilované jedlá, nechýbajú morské špeciality. Milujú aj rôzne malé pochúťky, ktoré sa v niektorých podnikoch dávajú k pivu zadarmo. Výborní sú aj v príprave dezertov, keď majú radi výrazné sladké chute. Najtradičnejší je imqaret, ktorý sa vypráža a je naplnený ďatľami.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.6/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa