Malorka, Ibiza či Kanárske ostrovy: Toto sú výhody a nevýhody španielskych ostrovov

2016-07-08 00:00:00 |   |    | 

Španielske ostrovy patrili dlhé roky k našim top destináciám. Potom prišlo do módy Chorvátsko a na Baleárske a Kanárske ostrovy sme trochu zabudli. Škoda, dovolenka na týchto miestach je ideálna pre každého. My vám prezradíme, aké sú výhody a nevýhody jednotlivých lokalít, aby ste si vybrali ten najlepší dovolenkový cieľ presne pre vás.



 

Malorka

Výhody: Hlavnou výhodou je, že z Bratislavy máte na Malorku ako na jediný zo španielskych ostrovov priamu leteckú linku. Môžete sa tam teda vybrať aj sami a ušetriť na nákladoch za služby cestovnej kancelárie. Na južnej strane ostrova nájdete niekoľko pekných pláží, ktoré sú stále neobjavené turistami a oddýchnete si tam bez spoločnosti cudzích ľudí. Leňošenie pri mori môžete striedať s prehliadkou ostrova, nachádza sa tam viacero cenných historických pamiatok, ktoré stoja za návštevu.

Nevýhody: Malorka patrí k najpopulárnejším španielskym ostrovom. Pláže i pamiatky sú preto často preplnené a nájsť kúsok súkromia chce veľkú dávku šťastia. V hlavnej sezóne majú dokonca na najväčších plážach problém s čistotou, nevyhovuje najmä deťom. Zvoľte si preto radšej dovolenku počas neskorej jesene, keď na Malorke už nie je toľko turistov.

 

Ibiza

Výhody: Ibiza má nádherné pláže. Keď sa vám podarí dostať do pokojnejších oblastí, je ideálna aj pre romantickú dovolenku vo dvojici. Pri objednávaní v dostatočnom predstihu vás nebude pobyt na tomto ostrove stáť celý majetok. Nájdete tam pritom viacero hotelov pre náročnú klientelu. Ak hľadáte zábavu, na Ibize sa môžete tešiť na party s najlepšími svetovými dídžejmi a na svoje si prídu aj všetci labužníci. Ostrov je preslávený skvelými stravovacími službami.

Nevýhody: Niektoré hotely na Ibize sú už zastaralé. Ak je dovolenka podozrivo lacná, toto môže byť jeden z problémov. Ceny na diskotékach sú neúmerne vysoké. Pokiaľ sa chcete zamerať na tento oddych, pripravte si veľkú rezervu v rozpočte. Kvôli diskotékam má Ibiza zlú povesť, pretože mladí podgurážení hostia otravujú iných dovolenkárov.

 

Menorca

Výhody: Ostrov je menší a má príjemnejšiu komornejšiu atmosféru. Často si ho ako dovolenkovú destináciu vyberajú boháči, ktorí si chcú užiť Španielsko v autentickejšej podobe. Menorca je ideálna pre dovolenku s deťmi, pretože má viacero hotelových rezortov zameraných na malých návštevníkov. Obyvatelia ostrova sú príjemní, každého berú ako dlhoročného priateľa a vďaka tomu tu majú turisti pocit, akoby sa vrátili na prázdniny k obľúbenej rodine.

Nevýhody: Menorca nie je vhodná pre dovolenkárov, ktorí sa chcú zabaviť a vytancovať sa na diskotékach. Je to pokojnejšia lokalita a pokiaľ ste single, môžu vám prekážať dovolenkujúce rodinky. Niektoré rezorty sú kvôli náročným klientom veľmi drahé. Nájsť si niečo za rozumnú cenu bude náročnejšie ako inde.

 

Gran Canaria

Výhody: Ostrov je vhodný pre aktívnych dovolenkárov. Ponúka viacero atrakcií a pamiatok, ktoré môžete počas dovolenky ľahko preskúmať aj pomocou domácej dopravy. Gran Canaria je  ideálnapre milovníkov vodných športov. Východné pláže vyhľadávajú surfisti a windsurfisti. Veľká časť pobrežia má prirodzený prírodný charakter, nie je nijako upravovaná a prináša tak dovolenkárom príjemnejšie dovolenkové prostredie.

Nevýhody: Všeobecne na všetkých častiach Kanárskych ostrovov vládne počas väčšiny roka príjemné letné počasie. Gran Canaria je však najmä z východnej strany dosť veterná a to kazí celkový dojem dovolenkovej idylky. Ide o turisticky vyťaženú oblasť, pripravte sa najmä na dlhé čakanie pri pamiatkach.


 

Tenerife

Výhody: Tenerife patrí stále k lacnejším španielskym dovolenkovým ostrovom. Výbornou správou je, že vysoké nebudú ani výdavky mimo rezortu, keďže suveníry a stravovanie nie sú tak drahé ako v iných lokalitách. Práve tu si môžete užiť najviac slnečných dní a teploty sú prijateľné, nie príliš vysoké. Na Tenerife nájdete viac súkromia ako na iných ostrovoch a môžete sa tešiť aj na najkrajšiu prírodu.

Nevýhody: Na Tenerife sa presťahovalo veľa starších cudzincov, ktorí tam prežívajú dôchodok. Občas kvôli tomu nebudete mať pocit, že ste v Španielsku, ale napríklad niekde v Anglicku.

 

Lanzarote

Výhody: Ostrov patrí k menším a môže sa pochváliť výbornou cestnou sieťou. Je ideálny na na vlastnú päsť v prenajatom aute. Lanzarote ponúka príjemný nočný život, no nejde o veľké diskotéky, ale skôr posedenia v baroch pri vystúpeniach flamenca a chutnej španielskej strave. Kvalita služieb je na veľmi vysokej úrovni a môžete sa tešiť na širšiu ponuku fakultatívnych výletov.

Nevýhody: Ostrov Lanzarote je vhodný skôr pre starších dovolenkárov. Z turistických atrakcií najviac dominujú prírodné krásy. Ak ste skôr fanúšikom historických pamiatok, nenájdete ich tam veľa.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.7/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa