Krása týchto pláží vás prekvapí: Skvelú dovolenku pri mori ponúka aj Anglicko

2017-02-11 00:00:00 |   |    | 

Ak si robíte plány na budúce leto, mali by ste zvážiť všetky výhody dovolenky v Anglicku. Žiadne turistické víza, prílišné horúčavy či zlá infraštruktúra. Pomerne lacné lety do hlavného mesta, ako aj vlakové spojenia po celej krajine. Nákupy v akciových cenách či nám známe potravinové reťazce na každom kroku. A ak máte deti, oceníte ihriská od výmyslu sveta. A to najlepšie na záver – v Anglicku si počas dovolenky nemusíte odoprieť ani radovánky pri mori.



 

Prečo práve južné Anglicko?

Južné Anglicko je ako stvorené na dovolenku hlavne pre rodiny s deťmi. Počasie je tu počas letných mesiacov veľmi príjemné a stálejšie ako kdekoľvek inde vo Veľkej Británii. Každé prímorské stredisko či mesto disponuje nielen krásnymi plážami, ale aj historickým skvostami či zábavnými parkami. Mestské parky ponúkajú skvelý oddych na udržiavanom anglickom trávniku v tieni stromov či paliem. Pre deti však nájdete atrakcie nielen počas slnečných dní. V letných mesiacoch sa skoro v každom meste organizuje karnevalový sprievod so sprievodnými atrakciami.  V prímorských letoviskách sa väčšinou nachádza ,,PIER,, - drevené mólo, na ktorom sú rôzne kolotoče, hracie automaty a iné atrakcie pre deti a dospelých. Pláže sú na juhu rôznorodé, najčastejšie kamienkové, no tiež pieskové s trávnatými porastmi či bez, so stromami či pieskovými dunami. Väčšina pláží je vybavená pitnou vodou v podobe kohútikov a spŕch. Štýlové kaviarne, puby, plážové bary, fast food stánky či nóbl reštaurácie s terasou s výhľadom na more – je len na vás, kde sa občerstvíte počas pobytu pri vode.  V Anglicku sú veľmi výrazné odlivy, čo umožňuje turistom množstvo aktivít – prechádzky, hľadanie mušlí, sledovanie krabov či čajok. Najväčšiu radosť však prežívajú práve deti. Morské jazierka, ktoré sa takto vytvoria sú veľmi teplé a rodičia sa nemusia báť  o svoje ratolesti, nakoľko je tu voda plytká.

Ubytovanie v prímorských strediskách je najvhodnejšie v kempingoch, tie sa totiž nachádzajú v tesnej blízkosti mora. Môžete si tu postaviť svoj vlastný stan alebo si prenajať plne vybavený karavan. Práčovňa, obchody, bazén či detské ihriská sú samozrejmosťou. Bed& Breakfast, hotel, hostel či prenájom rodinného domu – možností na ubytovanie máte v Anglicku niekoľko, je len na vás , čo si vyberiete a čo vám dovolia vaše finančné prostriedky.

Nádherné pláže nájdete na juhu Anglicka od západu po východ – pozrite sa niektoré z nich s nami:

 

Penzance, západný Cornwall

Penzance je hlavné turistické a obchodné centrum západného Cornwallu. Pobrežné mesto je ponorené do histórie a zároveň poskytuje vybavenie pre moderný život obyvateľov a turistov. Pre návštevníka je k dispozícii množstvo atrakcií od starovekých pamätihodností a historických skvostov až po pláže, útesy a rybárske dedinky. Piesková pláž na Mounts Bay sa tiahne od prístavu na východ až po Marazion a pri plávaní sa vám naskytne výhľad na St. Michael ´s Mount – ide o skalnatý ostrov, na ktorom sa nachádza stredoveký kostol a hrad. Môžete ho navštíviť po kamennom chodníku pri odlive alebo loďkou, ktorá premáva počas prílivu. Mounts Bay bol zase nedávno vyhlásený ako jeden z najkrajších zálivov sveta.

 

Plymouth, Devon

Plymouth je rušné  prímorské mesto plné atrakcií. Každý si tu príde na svoje v uliciach mesta, okolitom vidieku či prímorských častiach.  Samotný prístav a pobrežná časť mesta je nádherne členitá s množstvom historických skvostov či prírodných krás. Ak sa vyberiete na juhovýchod, 13 kilometrov od mesta nájdete pieskovú pláž Bovisand so skalnatými jazierkami a množstvom vhodných miest na piknik. Ak budete pokračovať asi  3 kilometre ďalej, tak sa ocitnete v časti prírodného dedičstva. Tu sa nachádza zaujímavá pláž Wembury s bezpečným kúpaním vhodným pre deti v čistej vode a s výhľadom na kostol.

 

Torquay, Devon

Prímorské mesto sa nachádza asi 45 km severovýchodne od Plymouthu. V meste a jeho okolí je niekoľko nádherných pláži vhodných na relax, ako aj vodné športy. Pláž Meadfoot je len 5 minút jazdy autom od prístavu mesta. Pláž je piesková s malými kamienkami. Nachádza sa tu kaviareň a stánok so zmrzlinou. Požičovňa kajakov, vodných bicyklov, lodiek či potápačskej výstroje robia túto pláž jednu z najobľúbenejších nielen pre miestnych obyvateľov. Pláž Saltern Cove patrí do geoparku anglickej riviéry a  do miestnej prírodnej rezervácie. Anglická riviéra je termín používaný pre záliv Torbay, je asi 35 km dlhá a lemujú ju pláže, skaly a jaskyne. Pláž sa nachádza pozdĺž juhozápadného pobrežného chodníka na juhu Goodrington Sands a dostanete sa k nej po schodoch z chodníka. Pri odlive tu môžete okrem leňošenia skúmať skalné jazierka.

 

Weymouth, Dorset

Jemná georgiánska architektúra mesta Weymouth s dlhou piesočnou plážou je lákadlom pre mnohých návštevníkov. Pláž Weymouth je asi 5 km dlhá a je situovaná len pár minút z centra mesta a historického prístavu. Každý si tu príde na svoje – okrem leňošenia si môžete zahrať plážový volejbal, zajazdiť si na somárovi, vypočuť si koncerty rôznych skupín a cez letné mesiace si vychutnať ohňostroj pri poháriku. Výhľady zo zálivu sú impozantné, nakoľko okolie je časťou Svetového dedičstva Jurského pobrežia, ktoré je dlhé 154 km a môžete tu objavovať rôzne skalné oblúky, vežičky či jaskyne. Pláž s pohľadom na oblúk Durdle Door je tiež súčasťou Jurského pobrežia a nachádza sa asi 25 minút jazdy autom z mesta Weymouth. Kvalita vody tu je jedna z najlepších.

 

Poole, Dorset

Poole je rušné turistické mesto, známe pre svoj rozľahlý prírodný prístav (2. najväčší na svete), zábavu a pláže ocenené modrou vlajkou. Pri mori tu nájdete množstvo kaviarní s terasami, barov, reštaurácii a miest na relax. Poole má najlepšiu ponuku vodných športov na južnom pobreží Anglicka. Piesková pláž Sandbanks ako jedna z mála pláži v krajine dosiahla najvyššiu úroveň v čistote. Už 28 rokov je označená modrou vlajkou a  okrem relaxu ponúka aj miesta na grilovanie či piknik. Súčasťou je aj minigolf, ihriská pre deti či kaviarne. Pláž Canford Cliffs je prírodná a pokojná zóna, kde si môžete zahrať volejbal či futbal. Strmý pieskový útes poskytuje útočisko pre divokú zver. Malebnú atmosféru dotvárajú aj malé drevené chatky, ktoré sa tu nachádzajú do roku 1920. Odporúčame aj pobyt na pláži Shore Road, kde si užívajú vlny aj windsurferi.

 

Christchurch, Dorset

Jedinečná pozícia mesta je vytvorená riekami Stour a Avon, ako aj brehmi rozľahlého prírodného prístavu, a to robí z Christchurch skutočne pôsobivú destináciu.  Úžasnú pozíciu dotvára aj Jurské pobrežie a Národný park New Forest. Objavte krásy pláže Mudeford Sandbank, ktorá tvorí prírodnú bariéru medzi prístavom mesta a otvoreným morom. Pláž je dostupná pešo, bicyklom či vláčikom z parkoviska. Nenechajte si ujsť nádherné výhľady na prístav Christchurch či ostrov Isle of Wight.

 

Isle of Wight, Isle of Wight

Ostrov Isle of Wight s dramatickými bielymi útesmi, piesočnými plážami, historickými pamiatkami a rôznymi inými atrakciami sa nachádza len 15 minút loďou z južného prístavného mesta Portsmouth. Pláže ostrova patria k najlepším v Európe a tie v Shankline, Sandowne Ventnore majú populárne promenády s veľkým výberom kaviarní, reštaurácií a obchodov. Severovýchodná pláž ostrova Ryde Appley je ideálna pre rodiny s deťmi. Rozľahlá piesková pláž s neogotickou vežou a s výhľadom na protiľahlé mesto Portsmouth disponuje reštauráciami, stánkami s rýchlym občerstvením, verejnými toaletami a detskými ihriskami. Počas letných mesiacov sa tu uskutočňujú výstavy veteránov či koncerty so živou hudbou. Pri pláži sa nachádza jazierko so  šliapadlami a člnmi a vonkajší bazén pre deti. Pre windsurferov odporúčame pláž Compton Bay na západnej strane ostrova. Skrytým pokladom je pláž Steephill Cove, ktorá je prístupná po strmom chodníku a ponúka skvelý oddych bez množstva obchodov a ľudí. Ostrov však disponuje aj mnohými ďalšími plážami, a to v objatí útesov či na jemnom piesku s výhľadom na pevninu – je len na vás, ktorou sa necháte nalákať.


West Wittering, West Sussex

Pláž vo West Witteringu ponúka nádherný výhľad na prístav mesta Chichester. Prírodná nedotknutá piesková pláž je obľúbenou destináciou pre rodiny už po celé generácie. Najvyššia kvalita vody a excelentné zariadenia spravili z pláže ohodnotenej modrou vlajkou jednu z najlepších v krajine. Rozsiahle plochy starostlivo pokosenej trávy v jej blízkosti sú ideálne na pikniky. Pláž je vyhľadávanou aj  windsurfermi a rozsiahle jazierka pri odlive zase ocenia rodiny s deťmi. Celá oblasť je medzinárodne známa pre divokú zver, vtáctvo a jedinečnú krásu pláže a okolitého prostredia. Ak sa vyberiete autom či na bicykli, tak  z cesty A27  na južnej strane mesta Chichester nasledujte na cestu A286 smer „The Witterings“ a pokračujte asi 8 kilometrov až k cieľu.

 

Littlehampton, West Sussex

Dve ocenené pláže, nádherná rieka Arun a rozľahlé zelené plochy pri mestskej pláži robia z Littlehamptonu mimoriadne populárnu destináciu. Množstvo ocenenej architektúry vrátane javiska pri mori, kaviarne East Beach a najdlhšej lavičke v Británii a rozsiahly program kultúrnych podujatí robí z tohto mesta detináciu, ktorú v rámci juhu Anglicka nesmiete vynechať. Západná pláž mesta (West beach) je dokonalým miestom na relax či piknik v tráve na jednom z troch pieskových dunových systémov v Západnom Sussexe. Pohľad na mesto Littlehampton či rieku Arun je úchvatný, nakoľko práve v tomto mieste sa vlieva do mora. Je tu parkovisko, no prechádzka z centra popri rieke je skutočným zážitkom a trvá len 15 minút. Ocenená kamienková Východná pláž (East beach) je približne 2 kilometre dlhá a obľubujú ju najmä rodiny s deťmi. Relaxujte, ponorte sa do vĺn mora, vyskúšajte plavbu rýchlou loďou, sadnite si na najdlhšiu lavičku v Británii, prejdite sa po promenáde alebo sa odvezte vláčikom. Priľahlé lúky sú ideálnym miestom na loptové hry, piknik či návštevu kultúrnych programov najmä počas leta. V rámci promenády sa tu nachádzajú aj detské ihriská, minigolf, park s jazierkami, plaváreň či zábavný park. Taktiež je tu množstvo gastronomických zariadení a stánok s predajom čerstvých darov mora. Deti si môžu vyskúšať chytiť kraba v jazierku so slanou vodou so špeciálnym náčiním, ktoré sa dá kúpiť v každom  obchode na promenáde. Pobrežná hliadka je tu v letných mesiacoch samozrejmosťou.

 

Autor: Zuzana Fialová

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa