Nenápadný klenot Strednej Dalmácie: Mestečko Supetar na ostrove Brač

2017-05-20 00:00:01 |   |    | 

Supetar je chorvátske mestečko rozprestierajúce sa na legendárnom ostrove Brač. Preslávilo sa bohatou históriou, pozoruhodnými architektonickými pamiatkami a borovicovými hájmi. Supetar obkolesujú z jednej strany hornaté kopce, z ďalších strán Jadranské more s priľahlými ostrovmi. Niet divu, že je to po Bole druhé najvyhľadávanejšie letovisko Strednej Dalmácie.



 

Pokojný Supetar je presným opakom rušného Splitu, odkiaľ sa sem trajektom dopravíte asi za hodinku. Pobrežiu v okolí dominujú skalnaté a kamenné pláže s kĺzavými kamienkami a krištáľovo čistým morom. Domáci sa živia najmä rybolovom, v letnom období profitujú z turizmu.  

 

Bez Kukučína

Pri prvej návšteve Supetaru navštívte  Turisticko-informačnú kanceláriu, ktorá ponúka informačné bulletiny v rôznych jazykových mutáciách so základnými informáciami o kultúrnych zvláštnostiach ostrova Brač. Do veľkej miery sme boli prekvapení nezáujmom jej pracovníkov o významné osobnosti ostrova. Meno Martina Kukučína, ktorý na ostrove pôsobil ako lekár, im absolútne nič nehovorilo.

 

Sakrálne pamiatky mesta Brač

Sakrálnych pamiatok je v Supetari požehnane, turisti by nemali vynechať návštevu kostola Zvestovania Panny Márie, barokový chrám sv. Petra ani kostol sv. Martina, v ktorom sídli aj galéria významného chorvátskeho maliara Tomislava Ostoja.

Zaujímavý je aj miestny cintorín s mauzóleom rodiny Petrinovic,  ktoré je postavené v neobyzantskom štýle. V  areáli cintorína sa nachádza studňa z 18. storočia s plastickou výzdobou. Pri pobrežnom parku stojí aj busta chorvátskeho sochára Ivana Rendica.

 

Ľudové slávnosti a veselice

V meste Supetar sa usporadúvajú aj rôzne ľudové slávnosti. Ak sa počas nich budete nachádzať na ostrove Brač, môžu byť príjemným spestrením vašej dovolenky. Na sviatok Petra a Pavla (28.6.) miestni občania slávia sviatok Fjera, kedy si pripomínajú aj Deň mesta Supetar. Ten je sprevádzaný veselou atmosférou, hudbou  a podávaním pečených bračských jahniat. O mesiac neskôr (29.7.) sa koná Supetarský letný karnival a začiatkom augusta (8. – 10.) je na programe filmový festival s viacerými sprievodnými aktivitami. Z cirkevných sviatkov má veľký význam sviatok Panny Márie Mirckej, ktorý pripadá na 2. augusta.

 

Text: Emanuel Orban, ako

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.6/5 (17 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa