Najkrajšia tvár Talianska: 10 ostrovov a ich tajomstvá

2017-06-27 00:00:01 |   |    | 

Taliansko jednoznačne patrí k najkrajším krajinám planéty. Vďačí za to najmä bohatej kultúre a množstvu pamiatok aj v tých najmenších mestečkách. Nemenej atraktívne sú však aj jeho prírodné krásy. To všetko nájdete nielen na pevnine, ale aj na ostrovoch. Sicília a Sardínia sú nám už dobre známe, poznáte však aj tie ostatné?



 

ELBA

Názov tohto ostrova sa väčšine z nás spája s hodinami dejepisu. Práve sem bol totiž vyhnaný do exilu slávny francúzsky generál Napoleon Bonaparte. Elba je najväčším a najpopulárnejším spomedzi Toskánskych ostrovov a je ideálnou destináciou pre tých, ktorí si chcú oddýchnuť od ruchu veľkomiest.

Nádherné piesočné pláže a tyrkysové more síce lákajú k leňošeniu, Elba však ponúka množstvo zaujímavého aj pre milovníkov turistiky, športu, histórie či gastronómie.

 

SARDÍNIA

Sardínia je druhým najväčším talianskym ostrovom, kde nájdete tie najkrajšie pláže, čarovné mestečká aj fascinujúce historické pamiatky. Na tie natrafíte prakticky všade, na celom ostrove sa okrem množstva antických či stredovekých budov nachádza až 7000 kamenných kužeľovitých stavieb s názvom nuraghi. Ich vek je približne 3,5 tisíc rokov a zrejme slúžili ako strážne veže. Tie môžete ľahko spoznať aj mimo letnej sezóny – do Alghera totiž lieta z Bratislavy spoločnosť Ryanair.

 

ISCHIA

Tento ostrov je sopečného pôvodu a v Neapolskom zálive ho obmývajú vody Tyrrhenského mora. Ischiu prezývajú aj „ostrovom termálnych prameňov“ a turisti sem mieria nielen k moru, ale aj do kúpeľov. Tunajšia voda je výborná najmä na problémy s pohybovým aparátom, respiračných ochoreniach a problémoch s vysokým krvným tlakom a kŕčovými žilami. Hlavné mesto Ischia aj menšie Forio majú svoju historickú, aj modernú časť. Jedna láka na starobylé pamiatky, druhá zas na nikdy nekončiacu zábavu v baroch a reštauráciách.

 

CAPRI

Z opačnej strany Neapolského zálivu leží ostrov Capri, známy predovšetkým ako letné útočisko bohatých a mocných. Svoje vily si tu stavali už v období Rímskej ríše a ich pozostatky môžete vidieť dodnes. Capri ako turistické centrum má rozhodne čo ponúknuť. Modré more, kvetmi posiate kopce a romantické chodníčky popri plážach z neho vytvárajú stredomorský poklad. Okrem nádherných mestečiek ako Capri či Anacapri je najkrajšou atrakciou ostrova jaskyňa Grotta Azzurra.

 

SICÍLIA

Sicília je po celom svete „neslávne slávna“ aj ako mafiánsky ostrov, lebo práve tu sa zrodila legendárna organizácia Cosa Nostra. V skutočnosti však patrí k najkrajším miestam v Európe. Nádherné pláže aj majestátne hory, malebné rybárske dediny aj rušné mestá - na Sicílii si každý príde na svoje. K tomu si prirátajte množstvo antických aj stredovekých pamiatok, najvyššiu sopku v Európe a lahodné vône a chute, v ktorých sa mieša európsky a arabský vplyv, a máte dokonalú mozaiku pre vašu ďalšiu dovolenku. Do sicílskeho Trapani lieta z Bratislavy spoločnosť Ryanair, preto sa sem môžete vydať aj mimo hlavnej sezóny.

 

LAMPEDUSA

Medzi Maltou a pobrežím Tuniska sa nachádza Lampedusa, najväčší z Pelagických ostrovov. Jeho pobrežie tvoria skaly, strmé útesy, malé zátoky aj odľahlé piesočné pláže, lemované azúrovým morom. Tou najkrajšou je Spiaggia dei Congli, ktorá bola spolu s okolím vyhlásená za prírodnú rezerváciu. Tento nádherný kúsok Afriky uprostred Stredozemného mora však neláka len turistov. Vďaka svojej polohe patrí Lampedusa k hlavným imigračným miestam Európy a k jeho brehom mieri množstvo lodí s prisťahovalcami.

 

STROMBOLI

Stromboli je najsevernejším z Liparských ostrovov a od pobrežia Talianska ho delí asi 60 kilometrov. Už oddávna ho prezývajú „Maják Stredomoria“, pretože sa tu nachádza jedna z mála činných sopiek Európy. Vďaka menšej rozlohe a nerozvinutému turizmu je Stromboli ideálnou destináciou pre tých, ktorí radi objavujú niečo nové. Dobrodruhov lákajú okrem výletu k dymiacemu vulkánu aj pláže s tmavým pieskom, dve malé dedinky s bielymi domami, najmenší prístav v Európe Ginostra či potápačský raj Strombolicchio.

 

PROCIDA

Najmenší z ostrovov v Neapolskom zálive je domovom malebných prístavov, farebných domov a krásnych pláží. Procida je pokojnejšou susedou známejších susedov Ischie a Capri, kde môžete ešte stále zažiť pôvodnú atmosféru. Aj preto sem často mieria filmári z celého sveta a Procidu ste mohli vidieť vo viac ako tridsiatke snímok, vrátane kinohitov Talentovaný pán Ripley či Poštár (Il Postino).

 

LA MADDALENA

Národný park La Maddalena je malé súostrovie severovýchodne od Sardínie. Tvorí ho sedem ostrovov, ktoré turistov lákajú na tyrkysové more a nádherné pláže, pripomínajúce Karibik. Tou najslávnejšou je Spiaggia Rosa (Ružová pláž) na ostrove Budelli, ktorá je netypicky sfarbená vďaka červeným koralom. Na najväčšom a jedinom obývanom ostrove La Maddalena však nájdete aj rímske ruiny, obchodíky, kaviarne a reštaurácie s typickou domácou kuchyňou.

 

PANAREA

Panarea je najmenším ostrovom Aeolského súostrovia. Je považovaný za najdrahší a najkrajší ostrov, a nie nadarmo. Môžete tu s veľkou pravdepodobnosťou natrafiť na známe osobnosti z celého sveta, svoje letné sídlo tu má napríklad rodina Bulgari. V úzkych krivoľakých uličkách nenatrafíte ani na jediné auto a v noci majitelia hotelov a domčekov vyťahujú pred domy svoje lampášiky, pretože pouličné osvetlenie tu neexistuje. Jedinečnú atmosféru tu dotvárajú prevažne mladí ľudia, ktorí chodia výlučne bosí a „omotaní“ pareami, vrátane mužov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.6/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa