Grécky Mykonos: Obľúbený ostrov najnáročnejších turistov

2017-06-26 00:00:01 |   |    | 

Každý z gréckych ostrovov je niečím výnimočný a kvôli tomu sa špecializuje na inú klientelu. Zatiaľ čo Santorini vyhľadávajú milovníci gréckej kultúry a Krétu preferujú rodiny s deťmi, ostrov Mykonos dokáže splniť požiadavky aj tých najnáročnejších zákazníkov. Známy je príjemnými plážami s najteplejším morom, nádhernou prírodou a výbornými službami. Často ho nazývajú aj druhým domovom celebrít, lebo tu svoju dovolenku často trávia aj známe osobnosti.



 

Legendárny pelikán

Ostrov Mykonos je známy vďaka jeho veterným mlynom. Tie tvoria charakteristický prvok a zdobia veľkú časť pobrežia. Druhá prezývka je „ostrov pelikánov“. Toto meno dostal Mykonos podľa pelikána Petrosa, ktorý bol dlhé roky obľúbeným miestnym maskotom. Jeho život skončil veľmi nešťastne, keď zomrel po zrážke autom. Domáci obyvatelia ho však vypreparovali a vystavili ho v tunajšom múzeu.

Na Mykonose nájdete malé medzinárodné letisko. Z Bratislavy sa tam priamo nelieta, no v hlavnej sezóne lieta sa tam môžete trikrát týždenne dopraviť z blízkej Viedne. Hotelové reťazce sa prioritne špecializujú na bohatšiu klientelu. Ak však váš rozpočet nie je tak vysoký, môžete sa ubytovať v niektorom z menších rodinných penziónov.

 

Každý deň v roku iný kostol

Mykonos si ku svojim dvom známym prívlastkom môže pokojne pridať aj ďalší. Okrem veľkého počtu veterných mlynov a pelikánov sa na tejto malej ploche nachádza aj veľký počet kostolov. Podľa domácich je ich až 365, aby sa každý deň v roku mohli vybrať na omšu niekam inde. No nie všetky kostoly majú podobu samostatnej stavby. Tak je to aj v prípade najznámejšej sakrálnej pamiatky ostrova Panagia Paraportiani. Exteriér síce vyzerá ako jedna veľká stavba, v skutočnosti však združuje päť menších samostatných kostolíkov. Výstavba tohto komplexu začala už v 15. storočí. Jeho autori naschvál vybrali na fasádu bielu farbu, ktorá mala výrazne kontrastovať s azúrovo modrým morom.

 

Maják Armenistis

Neďaleko hlavného mesta nájdete aj najkrajšiu vyhliadku na ostrove. Maják Armenistis pochádza z konca 19. storočia. Postavený bol na brale pri mori, aby už z diaľky informoval blížiace sa lode o príchode na ostrov. Cesta na vrchol nie je upravená. Ide o typickú vysokohorskú prechádzku, ktorá vo veľkej miere vedie do strmého kopca. Keď však dosiahnete vrchol a uvidíte tú nádhernú vyhliadku na celý prístav, ihneď zabudnete na ťažšiu túru, ktorá je za vami.

 

Kato Mili

Na ostrove Mykonos sa nachádza 16 historických veterných mlynov, prvý z nich postavili v 16. storočí. Na vrchu pri meste Chora sa nachádza až sedem týchto mlynov a práve tie vidieť už z diaľky, keď prichádzate loďou k Mykonosu. Tieto malé mlyny už niekoľko rokov neplnia pôvodnú funkciu. Dnes v nich nájdete múzeá, malé predajne a informačné centrum.

 

Najkrajšie pláže ostrova

Pláže okolo ostrova majú jemný zlatistý piesok. I preto si vytvorili tak dobré meno medzi turistami a pritiahli tam náročnejších zákazníkov. K najkrajším plážam na Mykonose patrí Ftelia, kde sa nachádza niekoľko známych hotelov. Medzi mladými ľuďmi je veľmi obľúbená pláž Paradise, kde pravidelne organizujú party a diskotéky pod holým nebom. Najdlhšia pláž na ostrove je Elia. Má až 11 kilometrov a popri nej sa nachádzajú reštaurácie, kaviarne a tiež rôzne zábavné zariadenia.

 

Malé Benátky

Na Mykonose nie je núdza ani o romantiku. Nájdete tam viacero lokalít, ktoré sú ako stvorené pre zamilované dvojice. Jednou z najobľúbenejších častí sú Malé Benátky, ktoré sa nachádzajú v hlavnom meste Mykonos. Tam boli dome postavené úplne na okraji pobrežia, takže vytvárajú dojem, akoby vychádzali z mora. Časť z nich už dnes premenili na výletné domy, ktoré prenajímajú pre hostí. Budiť sa i zaspávať s pohľadom na rozbúrené more, to je isto snom nejedného zamilovaného páru. Výhodou týchto domov je, že ste v podstate na dosah všetkým dôležitým pamiatkam a službám a získavate tak najkomfortnejšie miesto na ubytovanie.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.6/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa