Ostrov Madeira: Nespútaný raj večnej jari

2017-08-01 00:00:00 |   |    | 

Už počas cesty na Madeiru, ktorá je autonómnou oblasťou Portugalska, máte vzrušujúci pocit, ako keby ste cestovali za zabudnutým rajom či stratenou Atlantídou. Vaše vnútorné dojmy vás vlastne neklamú, lebo cestujete do Atlantiku, na ostrov vzdialený až 900 km od Lisabonu a okolo 700 km od pobrežia Afriky. Na ostrov, ktorý si vás navždy získa.



 

Ak si myslíte, že večnosť neexistuje, tak sa mýlite, lebo Madeira je ostrovom večnej jari, ako ju častokrát nazývajú. Dôvodom je Golfský prúd, ktorému Madeira vďačí za celoročne stále počasie takmer bez výkyvov.  Ostrov nádherných kvetov, ktoré poznáte len z kvetinárstiev či atlasov botaniky, je skutočným balzamom na dušu. Madeira, ktorú kedysi Rimania označovali aj názvom „purpurové ostrovy“, vám ponúkne fotogenické scenérie hôr, pláží, malebných domčekov. Okrem toho ochutnáte výborné víno a potešíte oko pohľadom na typické výšivky či prútené výrobky.

Na ostrove sa dôverne zoznámite aj s levádami - originálnymi povrchovými zavlažovacími kanálmi, ktorými je Madeira husto pretkaná a popri ktorých vedú skutočne atraktívne turistické trasy. Práve turistika na Madeire je hlavným dôvodom, prečo aktívni dovolenkári vyhľadávajú tento ostrov. Obľúbenou je napríklad leváda Rabacal alebo leváda vedúca z miesta zvaného Ribeiro Frio. Tieto miesta sú príjemné svojou sviežosťou, lebo kráčate popri vodopádoch a ideálna klíma s dostatkom vlahy dovoľuje vegetácii voľne bujnieť. Turistické trasy pozdĺž levád sa navyše vyznačujú nízkou náročnosťou, čím sú vhodnou voľbou aj pre rodiny s deťmi.

Ak ste sa rozhodli na Madeiru cestovať, pamätajte, že tento ostrov nie je úplne vhodný na klasické plážové vylihovanie a kúpanie v teplom mori. Nachádza sa tu síce viacero menších pláží, dokonca so zaujímavým čiernym vulkanickým pieskom, no letná teplota vody dosahuje len okolo 22°C. Obľúbenými sú napríklad pláže v hlavnom meste Funchal, obci Porto da Cruz či pláž Prainha. Neopakovateľným zážitkom je však kúpanie v prírodných bazénoch, kde výmenu vody zabezpečila samotná príroda a vy obklopení vulkanickým pobrežím zažijete skutočné stretnutie s rozbúreným príbojom Atlantiku. Spomínané lámanie vĺn zažijete napríklad v západomadeirskom meste Porto Moniz.

Kto však viac dôveruje svetlým farbám, môže navštíviť mesto Calheta s dvomi oproti sebe ležiacimi polkruhovými plážami či pláž v meste Machico, kam piesok, na aký sme zvyknutí, doviezli z iného miesta.

Okrem spomenutého môže byť Madeira hrdá na svoje hlavné mesto Funchal, ktoré dostalo prívlastok najčistejšie hlavné mesto Európy a v objatí vysokých hôr je aj jedným z najmalebnejších miest Európy vôbec. Zdá sa vám, že pomenovanie Funchal ste už niekde počuli? Nie ste ďaleko od pravdy, lebo názov mesta je odvodený od portugalského funcho, čo v predklade znamená fenykel, ktorým možno obohacujete aj vašu kuchyňu a hojne sa na pobreží vyskytoval. Mesto je známym prístavom a v minulosti lákalo aj pirátov, čo bolo v 16. a 17. storočí dôvodom na postupné vybudovanie štyroch pevnosti: Forte do Ilhéu, Fortaleza do Pico, Forte de São Tiago a pevnosť-palác São Lourenço.

Zo sakrálnych pamiatok tu môžete navštíviť františkánsky kláštor Santa Clara, ktorý bol kedysi bezpečným útočiskom šľachtičných pred svadbou či šľachtických vdov, alebo katedrálu Sé, ktorá sa nachádza na bulvári Avenida Arraiga. Malebnosť hlavného mesta môžete obdivovať aj z dych vyrážajúcej vtáčej perspektívy lanovkovej dráhy, ktorá vás vyvezie do mestskej časti Monte, kde si kedysi svoje rezidencie stavali bohatí Briti. V minulosti tu premávala ozubnicová parná železnica, no pre časté poruchy ju začiatkom 50. rokov minulého storočia zrušili. Ak ste sa nad mesto dostali pokojným kolísaním lanovej dráhy, dolu do mesta sa môžete s vetrom vo vlasoch zviezť bláznivou jazdou na prútených saniach „babosas“ od pútnického kostola Nossa Senhora.

Pre tých, ktorých túžbou je zažiť nespútanosť a divokosť madeirských hôr, odporúčame absolvovať pomerne nenáročnú túru za najvýchodnejším bodom Madeiry – Ponta de Sao Lourenco s okúzľujúcimi výhľadmi. Ak je počasie v dobrej nálade, uvidíte aj asi 20 kilometrov vzdialenú prírodnú rezerváciu, súostrovie Ilhas Desertas, ktoré je domovom tuleňa stredomorského.

Ak nad touto turisticky jednoduchšou alternatívou mávnete rukou a trúfnete si na najvyšší vrchol Madeiry – Pico Ruivo s nadmorskou výškou 1862 metrov, je to možné, no nepodceňujte zásoby pitnej vody, pretože horské chaty neponúkajú občerstvenie, na aké sme zvyknutí napríklad z našich Tatier. Podmanivá panoráma tentoraz terasovitých políčok údolia Curral das Freiras (Údolie mníšok) vás čaká aj na vyhliadke Eira do Serado.

Madeiru však môžete navštíviť aj v zime a  pompéznym ohňostrojom osláviť príchod Nového roka. A keďže Madeirčania nie sú žiadnymi vegetariánmi, naservírujú vám pritom Espetadu (hovädzí špíz), steaky alebo aj Limpety (mušle) s grilovanými banánmi či rybaciu polievku.

Madeira je nezabudnuteľným ostrovom, na ktorý sa chodí predovšetkým za turistikou a úchvatnými prírodnými scenériami, preto sa máte na čo tešiť a na tento výlet rozhodne nezabudnete. Hlavne, ak si domov donesiete kúsok tejto „zeme“ v podobe krásnych orchideí.

 

Autor: Lucy Uhorskai

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa