Nikdy nespiace Azory: Exotika na európsky spôsob

2017-09-22 00:00:01 |   |    | 

Chcete exotiku, no zároveň ostať v Európe? Poďte si teda užiť pobyt na Ilhas dos Açores - Azoroch, portugalskom súostroví uprostred Atlantického oceánu 1500 km od Lisabonu. Už len samotný fakt, že ostrovy sú sopečného pôvodu a plné minerálnych prameňov im dávajú neobyčajný charakter.



 

Deväť z dvanástich azorských ostrovov je od 14. storočia obývaných. Ak sa rozhodnete sem vycestovať, rozhodne budete mať radosť v prípade, že nemáte v obľube masovú turistiku. Že ste sa tu ocitli náhodou, no inšpirovalo Vás to prísť sem opäť a na dlhšie? Občas sa to stáva, ak tu lietadlo z nejakého dôvodu núdzovo pristane pri dlhších letoch.

Počas dovolenky na Azoroch stále cítite isté dobrodružné napätie vďaka skutočnosti, že morské sopky pod súostrovím celkom nezaspali a z času na čas sa pripomenú. Obyvatelia si však na to už zvykli a uzavreli s trasúcimi sa litosferickými doskami „tichú dohodu“, že radšej častejšie ako raz a poriadne. Avšak erupcie a zemetrasenia vytvorili výnimočné prírodné prostredie, romantické mestečká a utešené domčeky, ktorých hlavným stavebným materiálom je čierna pórovitá láva. Nechýbajú však ani pestrofarebné kostolíky a kaplnky.

Zaujímavé je, že súostrovie nemá jedno hlavné mesto, pretože správa je rozdelená a oficiálne inštitúcie sídlia na rôznych ostrovoch. Ponta Delgada, Angra do Heroísmo a Horta sú teda tromi hlavnými mestami. Spomedzi ostrovov je najväčším Sao Miguel, kde sídli azorská vláda a Ponta Delgada je hlavným mestom práve tohto zeleného ostrova. V meste podľahnete kúzlu koloniálnej architektúry bielych stavieb s veselými okenicami, tenkým uličkám a prechádzkam po lávovej kamennej dlažbe. Romantiku týchto miest asi najlepšie zachytia maliari na ich plátnach.

Na ostrove určite neobíďte miesto ako vystrihnuté z knihy džunglí Caldeira Velha, kde sa ponorte do teplého jazierka netradičnej oranžovkastej farby. Naproti tomu jazero, hoci s názvom „ohnivé“ (Lagoa de Fogo), má krásne modré zafarbenie, no voda je o niečo chladnejšia. V blízkosti mestečka Sete Cidades na kráľovskej vyhliadke Vista do Rei si môžete dokonca zasnívať, pretože sa vám naskytne okúzľujúci výhľad na dve jazerá, ktoré podľa legendy vznikli zo sĺz zaľúbených (Lagoa Azul a Lagoa Verde). Vodné plochy, jedno zelenej a druhé modrej farby sú prepojené údajne na mieste, kde sa princezná posledný krát pobozkala so svojím milovaným pastierom, kým sa od neho definitívne odlúčila.

Ak Vám pripadá zaujímavé pozrieť sa do krátera sopky, potom zavítajte do mestečka Furnas. Tento fakt si overíte napríklad aj tým, že nevynecháte miestnu špecialitu Cozido de Furnas, varenú pár hodín v zemi. Vulkanické javy a teplota sa postarajú o to, aby bola zmes mäsa, kapusty a ďalšej zeleniny  po 6 hodinách pripravená ku konzumácii.

Z východnej časti Azorov sa presunieme do centrálnej časti, kde sa nachádza najviac ostrovov pri sebe. Každý spomedzi nich, Faial, Terceira, Graciosa, Sao Jorge aj Pico majú taktiež čo ponúknuť. Na poslednom menovanom môžete obdivovať úchvatný a v Portugalsku najvyšší vrchol s rovnakým názvom ako ostrov, siahajúci do výšky  2350 metrov nad morom. Špička pyšného mladého vulkánu je väčšinou ukrytá v oblakoch  a určite sa ešte prihlási o slovo. Možno vám tento tak trocha stres z nikdy nespiacich vulkánov pomôže prekonať zelené víno, ktorým je Pico známy.

Ak túžite vidieť na vlastné oči vo voľnej prírode žijúce delfíny, veľryby či karety, tu je na to ideálna príležitosť, hoci v minulosti sa Azory negatívne preslávili prvenstvom  v love veľrýb.

Len pol hodinku strávite na trajekte, kým sa dostanete z ostrova Pico na ostrov Faial, ktorého hlavné mesto Horta je najfarebnejším prístavom na svete, pretože takmer každá z kotviacich lodí tu zanechá ako pamiatku farebný nápis s logom. Ak ste zvedaví na miesto, kde sa ostrov nie tak dávno (v roku 1957) vďaka erupcii sopky rozšíril o 2 km štvorcové, zavítajte na miesto Ponta dos Capelinhos.

Vedomosti o pamiatkach UNESCO si rozšírite ak sa necháte zlákať mestom Anga do Heroísmo, ktoré je chránenou pamiatkovou rezerváciou ostrova Terciera. Spomedzi západných ostrovov je očarujúcim ten s názvom Flores, pričom už jeho názov napovedá, že  bude mať do činenia s kvetmi. Konkrétne hojne sa tu vyskytujúcimi krásnymi hortenziami, ktoré sú najväčším lákadlom ostrova.

Ostrovy sú skutočne nádhernou oázou pokoja  v lone divokej prírody a ťažko korunovať jediný ako ten naj. Prekvapia vás napríklad aj tým, že sú jediným európskym miestom, kde sa darí pestovaniu čaju. Môžete si to preveriť pri návšteve čajových továrničiek Gorreana či Porto Formoso. Okrem toho, že sopky občas vystrašia, vulkanický prach dal tunajšej pôde vynikajúcu úrodnosť a dokonca nie je neobvyklým ani pestovanie ananásov či banánovníkov. Jedlo je tu znamenité aj vďaka tomu, že miestni toho dopestujú a dochovajú naozaj dostatok a všetko sa servíruje čerstvé. Obyvatelia z aktívneho vulkanizmu vedia vyťažiť a okrem jedla pripraveného v zemi vás ponúknu aj hovädzím mäsom zvláštneho plemena horských kráv pripraveným na lávových kameňoch.

Užiť si neopísateľných prírodných krás, obdivovať podmorský svet alebo zažiť napríklad aj adrenalín býčích zápasov, všetko je tu možné, len sa na návštevu ostrovov aspoň trocha pripravte, vystrojte sa terénnym oblečením a vytipujte miesta, ktoré sú centrom vášho záujmu vopred, pretože Azory majú príliš veľa unikátov. Ich vynechanie by vás mohlo ešte dlho mrzieť.

 

Autor: Lucy Uhorskai

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
4.9/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa