Toskánsko nie sú len vinice a malebné mestečká, oddychovať môžete aj pri mori

2018-05-15 00:00:01 |   |    | 

Toskánsko – niekoľkokilometrové pláne levandúľ či viníc v pozadí s vysokými topoľmi ako z reklamy na aviváž. Hovorí sa o ňom, že je najkrajším kútom Talianska, väčšina turistov však zostáva len vo vnútrozemí. My sme chceli spoznať aj jeho druhú stránku a zamierili sme k Ligúrskemu moru.



 

Mestečko Camaiore je od Slovenska vzdialené asi 1100 km. Prakticky až k nemu vedie diaľnica, takže sa cestuje veľmi pohodlne, aj keď talianske mýto nie je lacné a letné horúčavy tiež dajú zabrať. To, že sa blížite k cieľu, spoznáte podľa zvyšujúceho sa počtu hotelov, obchodíkov s plážovými potrebami, reštaurácií a paliem pri ceste. Všetko ako z filmu.

Lido di Camaiore je v podstate zopár niekoľkokilometrových ulíc obsypaných hotelmi a víkendovými domami. Takmer každé talianske mestečko nachádzajúce sa neďaleko pobrežia má svoje „lido“ alebo „marinu“. To je časť na pobreží mora, ktorá patrí k mestu. Ubytovali sme v trojhviezdičkovom hoteli pri hlavnej ceste s veľmi príjemnou atmosférou. Izba spĺňala požadovaný štandard, pod oknom bazén a výhľad na nekonečné Ligúrske more a pláž.

Dostať sa k nej však nie je jednoduché. Musíte si totiž zaplatiť vstup do jedného z množstva „bagni“, čo sú oddelené úseky pláže, kde vám za poplatok (asi 20 eur/os/ deň) poskytnú un ombrellone (slnečník) e due sdraie (ležadlá) plus nejakú tú skrinku v šatni. Každé bagno má svojho salvataggia (záchranára), ktorý rád okrem pronto soccorso (prvej pomoci) poskytne na zapožičanie aj nejakú tú barcu (loďku) prípadne pedalinu (vodný bicykel). Okrem týchto platených pláží kde-tu nájdete aj spiaggia libera (verejnú pláž), kde si môžete rozložiť deku a kúpať sa bez toho, aby od vás niekto pýtal od vás peniaze. Takéto pláže však musíte naozaj pozorne a dlho hľadať.

Pláže sú tu pieskové, more čisté, aj keď s prílivom vždy vyplaví nejaké rastlinky. Množstvo mušlí poteší deti aj dospelých, ktorí celé hodiny hľadajú ten najlepší suvenír. Tým, že je tu v podstate otvorené more, sú tu však často dosť veľké vlny. Záľubou všetkých prítomných turistov je ich preskakovanie.

Celé lido ožíva so západom slnka. V reštauráciách a baroch na ulici sa to začína po sieste plniť a všade počuť spevavú taliančinu. Camaiore je však malé mestečko, kde nájdete okrem zopár domov len základné veci ako supermarket, typické obchodíky ako panetteria (pekáreň), macelleria (mäsiarstvo), latteria (predajňa mliečnych výrobkov), pasticceria (cukráreň) a samozrejme typický taliansky mercato, teda trh. Mestečko je veľmi tiché a nemá takmer žiadne vzácne pamiatky. Za tými sa teda musíte vybrať autom.

V blízkosti Camaiore sa nachádza Lucca – rodisko Giacoma Pucciniho so svojím Piazza dell´Anfiteatro – námestím, kde pôvodne stál rímsky amfiteáter a domy sú postavené do tvaru kruhu, Massa so svojou pevnosťou Malaspina na brale aj Cararra, celosvetovo známa pre svoj mramor. Všetky tieto mestečká sú turistami menej vyhľadávané a žijú si svojím pokojným životom. Práve na takýchto miestach môžete sledovať život domácich v priamom prenose a uvidíte, ako sa v Toskánsku žije. Ich večné „dolce far niente“ (sladké ničnerobenie) pre pohodovú dovolenku vôbec nie je zlé.

 

Text: Miroslava Katonová / A-trips

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
4.8/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa