Chorvátske ostrovy: 7 destinácií pre dokonalú dovolenku

2018-05-09 00:00:00 |   |    | 

Slovenskí dovolenkári majú už dlhé roky svojho top favorita medzi dovolenkovými destináciami. I keď niekedy sa ukážu nejaké jednosezónne hviezdy, stále u nich vyhráva Chorvátsko. Príjemní obyvatelia, krásna príroda, blízka kultúra a rozmanité atrakcie im dávajú stále viac dôvodov na to, aby sa tam opäť vrátili. Medzi najväčšie tromfy tejto krajiny patria aj jej nádherné ostrovy.



 

Silba

Dnešný životný štýl je veľmi náročný. Čoraz viac ľudí kvôli tomu vyhľadáva na dovolenku pokojné miesta, kde si môžu oddýchnuť od stresov a mestského ruchu. Ostrov Silba dokonale spĺňa všetky tieto predstavy. Dostanete sa naň loďou a potom sa už po celej jeho ploche musíte pohybovať len pešo. Autá sú tam prísne zakázané a bicykle majú len domáci obyvatelia. Aj tí sa tam na nich môžu presúvať len obmedzene. Ostrov je malý, takže každému odporúčajú spoľahnúť sa na vlastné nohy. Práve to dáva miestu to osobité čaro, vďaka ktorému si na dovolenke poriadne oddýchnete. Na Silbe sa nachádzajú dva prístavy. Bývať môžete len v súkromí a nájdete tam niekoľko reštaurácií a barov. Počas dňa sa môžete vybrať na krátky výlet na susedné ostrovy. Využiť môžete oficiálnu lodnú dopravu alebo sa dohodnite s domácimi.

 

Hvar

Keď vás láka skôr aktívna dovolenka, na ktorej máte možnosť spoznať viacero zaujímavých miest, v tom prípade vás osloví ostrov Hvar. Ten patrí k najznámejších dovolenkovým destináciám v Chorvátsku a veľmi obľúbený je tiež medzi celebritami. Napriek tomu, že tam nájdete veľa podnikov s kvalitnými službami a vo veľkej miere sa prispôsobujú vyššiemu štandardu, ktorý vyžadujú turisti, stále si dokážu ustriehnuť tú správnu dávku tradičnej chorvátskej srdečnosti. Z historického hľadiska je najzaujímavejšou atrakciou mesto Stari Grad, ktoré je jedno z najstarších osídlených miest v Chorvátsku a Európe. Na Hvare nájdete aj viacero malých charizmatických dediniek. V okolí ostrova majú zase veľmi dobré podmienky jachtári.

 

Kornati

Národný park Kornati združuje 89 väčších ostrovov. Ak by ste k tomuto číslu pripočítali aj malé ostrovčeky s plochou pár metrov štvorcových, bolo by ich dokopy až 150. Veľká väčšina z nich je neobývaná. Návštevníkov však pútajú prírodnou krásou a podmanivou atmosférou. Niektoré sú iba čistým kusom zeme, iné sú skrášlené vysokými útesmi a pár z nich má ešte pozostatky bývalých kamenných múrov, ktoré stavali bez malty. Kedysi nimi oddeľovali jednotlivé usadlosti. Domáce spoločnosti tam robievajú výlety na lodi, počas ktorých môžete na niektorých ostrovoch vystúpiť, vyjsť na vyhliadku a pozrieť si okolité kusy pevniny. Pár lokalít je osídlených a na týchto miestach si môžete rezervovať ubytovanie.

 

Brač

Ďalším turisticky veľmi populárnym miestom je ostrov Brač. Opäť sa vám naskytá pestrá paleta pohybových aktivít. Viaceré lokality sú skvelé pre organizovanie peších túr. Môžete sa prejsť medzi borovicovými stromami a najkrajšiu vyhliadku vám ponúka pohľad ponad sady s olivovníkmi. Na ostrove nájdete múzeum venované olivovému oleju. Ďalším významným potravinovým artiklom je víno. Na tunajšej pôde sa veľmi dobre darí červenej aj bielej odrode. Pri ostrove sú výborné podmienky na windsurfing. Často tam chodievajú aj nadšenci kajakingu a v niektorých miestach si môžete užiť tiež potápanie a pohľad na podmorský svet.

 

Lošinj

Chorváti hovoria často o ostrove Lošinj ako o najviac podceňovanej turistickej lokalite v ich krajine. V minulosti tam rád svoje dovolenky trávil cisár František Jozef I., ktorý na ostrov prichádzal s celou svojou rodinou. Kedysi sa tam nachádzal jeden z najdôležitejších prístavov v Jadranskom mori. Používali ho najmä obchodníci, ktorí si tam prenajímali priestory na skladovanie tovaru a následný transport do zvyšku krajiny alebo iných štátov. Na ostrove sa nachádza malé letisko, ktoré využívajú na vyhliadkové lety alebo na krátky transport z Benátok alebo Splitu. Lošinj je známy vďaka pestrým fasádam budov v prístave a na hlavnom námestí, ktoré vytvárajú príjemnú letnú atmosféru.

 

Zlarin

Rodiny s deťmi si nepochybne obľúbia ostrov Zlarin. Rozlohou síce nie je veľký, ale jeho pláže patria k tým najlepším. Okrem toho tam nájdete niekoľko historických stavieb, pričom väčšina z nich ma sakrálny charakter. Pozrieť si môžete dva kostolíky a kaplnku. Popri ostrove sa nachádzajú krásne koraly a na Zlarine nájdete tiež múzeum, ktoré sa venuje tejto téme. Nachádza sa tam tiež malá fabrika, v ktorej vyrábajú šperky z tohto materiálu. Tešiť sa môžete na rôzne vodné športy. Máte tam skvelé podmienky pre kajaking, ale aj rafting.

 

Elafitské ostrovy

Pokiaľ sa vyberiete na dovolenku do Dubrovníka, môžete si naplánovať jednodenný výlet na jeden z Elafitských ostrovov. Koločep, Lopud, Šipan, Jakljan a Olip boli vždy príjemnými únikmi od každodenných starostí aj pre domácich obyvateľov. Tí tam majú postavené víkendové domy a tie často prenajímajú aj turistom. Prvé tri ostrovy sú obývané, druhé dva nemajú stálych obyvateľov. Všetky sú však známe nádhernou prírodou a tešiť sa môžete tiež na pozostatky bývalej kamennej architektúry, ktorá bola charakteristická pre tieto ostrovy. Keďže sa nachádzajú blízko seba, pokojne ich môžete všetky preskúmať počas jednej dovolenky.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
3.9/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa