Neobjavený rajský kút Chorvátska – ostrov Šolta

2018-05-24 00:00:01 |   |    | 

Veľa Slovákov stále nedá dopustiť na letnú dovolenku v Chorvátsku a vyberajú sa tam pravidelne každý rok. Celá krajina ponúka množstvo zaujímavých miest, ktoré môžete vždy obmieňať za nejaké nové nepreskúmané lokality. Pri tak veľkom návale turistov je však čoraz náročnejšie nájsť ešte niečo neopozerané a s príjemnou domácou atmosférou. Ostrov Šolta je presne jednou z takýchto pekných častí tejto úžasnej krajiny.



 

Dostanete sa tam loďou zo Splitu

Ostrov Šolta sa nachádza v blízkosti susedných ostrovov Brač a Hvar. Rozlohou je však výrazne menší, vďaka čomu ponúka väčšie súkromie. Nenavštevujú ho veľké davy turistov a skôr sa dostanete do kontaktu s domácou kultúrou a srdečnými obyvateľmi. Na pevnine to má najbližšie k Splitu, cestu do Chorvátska si preto naplánujte do tohto mesta. Z Bratislavy je to cez Maďarsko niečo menej ako 800 kilometrov a cesta trvá približne osem hodín. V Splite môžete odparkovať auto na stráženom parkovisku a potom sa už loďou vyberte priamo na ostrov. Šolta je od pevniny vzdialená len 20 kilometrov, takže kedykoľvek sa môžete vrátiť späť a vybrať sa na jednodňový výlet niekam v okolí.

 

Najkrajšie pláže nájdete na juhu

Ostrov Šolta vďaka malej rozlohe umožňuje, aby ste ho počas jednej dovolenky preskúmali kompletne celý. Aj domáci odporúčajú ísť každý deň na inú pláž, pretože sa tam nachádza veľa nádherných zákutí a bola by škoda, keby ste o ne prišli. Najkrajšie lokality nájdete na juhu - majú nádhernú tyrkysovú vodu, pekné piesočné brehy a taktiež malé prímorské jaskyne. Jedna z najobľúbenejších pláží je Šešula. Okolo nej sa nachádzajú menšie útesy s porastom, často tam kotvia malé loďky, sú tam aj klasické miesta pre plavcov a v jej blízkosti je viacero podnikov. Zaglav je zase ako stvorená na krátky výlet. Na tomto pobreží sa nachádzajú malé kamenné domčeky rybárov, ktoré tomu všetkému dodávajú očarujúcu atmosféru. Gornja Krušica sa zase nachádza v opustenej oblasti a je vynikajúca na plávanie. Zároveň je tam jeden z najvyšších bodov ostrova, takže sa môžete tešiť aj na skvelú vyhliadku.

 

Miesto pre aktívne dovolenky

Šolta je ideálna najmä pre aktívnych dovolenkárov. Do veľa miest sa dostanete len vďaka bicyklu. Cesty sú veľmi dobre zjazdné a sami budete pánmi svojho výletného plánu. Na ostrove ani nebudete potrebovať auto, pretože z jeho jednej strany na druhú je to len 20 kilometrov. Na viacero vychádzok sa môžete vybrať dokonca aj pešo. Príroda je tam nádherná, dedinky sú blízko seba, takže vždy po ceste nájdete nejaké iné zaujímavé miesto. Popri pobreží môžete vyjsť na viaceré vyhliadky na krásnych útesoch. Vďaka čistej vode pri pobreží sa výborne darí aj potápačom. Tí sa môžu tešiť na pestrý podmorský svet. Viaceré lokality sú vynikajúce pre plavcov a na Šolte je veľmi obľúbený kajaking, keď pokojne môžete postupne preplávať okolo celého ostrova. Všetky pomôcky na jednotlivé aktivity si môžete zapožičať priamo na mieste.

 

Tajomný poklad kráľovnej Teuta

Na ostrove síce nenájdete žiadnu väčšiu pamiatku, môžete sa však tešiť na niekoľko malých atrakcií. Veľmi zaujímavé sú malé kamenné domčeky prvých pôvodných obyvateľov, ktoré sa nachádzajú aj vo voľnej prírode. Veľmi pekné sú rímskou architektúrou inšpirované vily, ktoré uvidíte najmä popri mori. Najviac turistov lákajú pozostatky hradu Mir, ktorý sa nachádza v blízkosti pláže Senjska. S ním sa spája jedna zaujímavá legenda o kráľovnej Teute. Podľa nej mala táto panovníčka zakopať v okolí poklad, ktorý zatiaľ ešte nikto neobjavil. K Teute vzhliadajú aj miestni rybári. Keď veľmi túžia po nejakej veci, tak celý svoj úlovok obetujú pre túto kráľovnú a hodia ho naspäť do mora. Ona im to za odmenu pomôže splniť. Najväčším a zároveň aj akýmsi hlavným mestom ostrova je Grohote, kde nájdete všetky potrebné hlavné služby.

 

Gastronomické zaujímavosti na Šolte

Vďaka vynikajúcej pôde a prímorskému prostrediu sa na ostrove darí pestovaniu tmavého viniča. Domáci sa konkrétne špecializujú na odrodu Dobričić, ktorá je známa sýtou farbou a výraznou chuťou. Druhá veľká tradícia sa viaže k vyrábaniu olivového oleja. Niektoré stromy majú podľa predpokladov viac ako tisíc rokov. Takmer celý proces počnúc zberom robia ručne, takže olej má vysokú kvalitu. Do tretice je Šolta známa vďaka včelárskej tradícii, ktorú založili v 19. storočí. Podľa viacerých turistov tam produkujú jeden z najlepších medov v Európe. Všetky domáce produkty si môžete kúpiť na malých dedinských trhoch. V reštauráciách sa špecializujú na prípravu rýb a morských živočíchov. Veľmi radi grilujú a nechýbajú ani chuťovky z chorvátskej kuchyne.

 

Výlety na okolité ostrovy

Počas dovolenky istotne využite skvelú polohu Šolty, vďaka ktorej si môžete pozrieť aj susedné zaujímavé ostrovy. Tie sú rozlohou väčšie a neponúkajú už to pekné čaro menších oblastí, ale nájdete tam viacero atrakcií a taktiež zaujímavé prírodné lokality. Najbližšie to máte na ostrov Brač, ktorý je viditeľný už z južného pobrežia. V tom prípade môžete presvedčiť aj niektorého z miestnych rybárov, ktorý vás tam môže priamo zaviesť. O niečo ďalej je ostrov Hvar, na ktorý sa dostanete lodnou dopravou cez Split a keď si chcete užiť dlhšiu plavbu, choďte až na Korčulu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa