Kalábria - neobjavený európsky Karibik

2018-05-29 00:00:01 |   |    | 

Kalábria, zahalená do tyrkysových farieb, sa nachádza úplne na juhu Apeninského polostrova. Azda preto sa tento región teší menšej pozornosti turistov, hoci patrí k najkrajším nielen v Taliansku, ale aj v celej Európe. Dôkazom je úžasná klíma, priezračné tyrkysové more a bohatá história. Čo viac si môže dovolenkár priať?



 

Južné Taliansko je až gýčovo krásne a Kalábria je skvelou dovolenkovou destináciou pre všetky kategórie turistov. Je vhodná pre mladé páry aj pre rodiny s deťmi či pre seniorov. Nenadchne azda len fanúšikov hlučných hotelových rezortov, diskoték a masového turizmu. Ponúka totiž nedotknutú prírodu, pokoj, jednoduchšie služby a panenské pláže.

 

Pláže a more

V Kalábrii nájdete pláže piesočnaté, štrkové, ale aj skalnaté - a všetky obmýva priezračná tyrkysová voda, vďaka čomu je táto oblasť rajom pre milovníkov potápania. Vybrať si tu dokonca môžete až z dvoch morí - juh Talianska obmýva Tyrrhenské aj Iónske. Viac turistov cestuje k brehom toho druhého, na východnom pobreží sa totiž nachádzajú aj staroveké ruiny mestečiek. Pobrežie Tyrrhenského mora je preto menej navštevované a nie je poznačené masovou turistikou. Možno tu nájsť osamotené dlhé pláže, spustnutý kraj, malé romantické zákutia a mnoho iného. Aj tu však turisti radi obdivujú starobylé mestečká a fascinujúce západy slnka.

 

Podnebie a počasie

Počas leta v Kalábrii neprší, je príjemne teplo, teploty obvykle dosahujú okolo 30 stupňov Celzia, málokedy viac. Príjemné slnečné počasie tu pretrváva od apríla do októbra. Rozhodne sa počas svojej dovolenky nemusíte báť zrážok ani búrok, tie sú veľmi ojedinelé.  Na večer sa vždy príjemne ochladí. Teplota vody dosahuje 25 stupňov, niekedy na vrchole sezóny aj viac. More je výnimočné tým, že je priezračné a nie je známe veľkými vlnami.

 

Top turistické atrakcie

Srdcom tohto regiónu je bájne mesto Tropea, ktoré musí povinne navštíviť každý turista. Historická lokalita ponúka magické výhľady na more a tie najromantickejšie západy slnka. Okrem nich vás tu pohltí aj spleť romantických starodávnych uličiek a kostolíkov, ktoré sú poslušne učupené pri pravých talianskych kaviarňach a zastrčených obchodíkoch. Mesto má starobylý nádych, ktorý podčiarkuje aj fakt, že sa tam nachádza historický prístav a domy sú postavené na kamenných útesoch vo veľkej výške nad hladinou mora. Jedinečná architektúra, kde sa miešali vplyvy rôznych kultúr, si podmaní srdce každého človeka. Tropea je pastva pre oči každého cestovateľa.

Jedinečným a plnohodnotným zážitkom je aj plavba na neďaleké Liparské ostrovy a činné sopky.  Plavby sú finančne nákladnejšie, ale raz za život sa oplatí okúpať pod činnou sopkou a zabaliť sa do čierneho piesku. Lipary patria medzi top turistické destinácie Stredomoria.

Capo Vaticano iba pár kilometrov južnejšie od Tropey musíte vidieť na vlastné oči pre jeho zelenkastý nádych a očarujúce podmorské jaskyne. Je vhodným miestom pre potápačov. Mesto ponúka nádherné výhľady na Sicíliu a Lipary a pláže Capa Vaticana boli vyhlásené za najčistejšie v Európe.

Malinké mestečko Briatico je situované iba 45 km od letiska a je najlepším východiskovým bodom pre spoznávanie Kalábrie. Ak túžite zájsť aj do Capo Vaticano aj do Tropey, tak z Briatica to je pomerne blízko, dokonca sa ta dostanete aj vlakom. Toto mesto má úchvatné členité pobrežie a zachovali sa tu aj pozostatky z obranného protitureckého  systému v podobe pevností.

V Národnom parku Pollino je možnosť obdivovať nedotknutú prírodu vrytú medzi skalnaté hory. Tiež tu turista môže naraziť na divo žijúce zvieratá ako napríklad rôzne dravé vtáky. Táto časť územia akoby oddeľovala Kalábriu od zvyšnej časti Talianska. Ukrýva v sebe neopísateľné množstvo pokladov.

Ďalšie mestá, ktoré sa oplatí navštíviť, sú síce neveľké, ale ponúkajú fascinujúcu taliansku atmosféru. Jedná sa o mestečká Scilla, Nicotera, Pizzo, Zambrone, Ricadi a  iné. Ak si prajete dovolenkovať medzi priateľskými Talianmi, túžite spoznávať romantické zálivy, zelené jaskyne a nekonečne dlhé pláže, tak sa vyberte do Kalábrie. Svoj výber rozhodne neoľutujete.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
4.3/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa