Albánsko je nefalšovaný Balkán, s dobrým aj zlým

2018-05-17 00:00:01 |   |    | 

Albánsko si mnohí z nás spájajú s mafiou, ktorej chápadlá siahali aj na naše územie. Napriek tomu ho však vďaka nízkym cenám a moru objavuje aj čoraz viac Slovákov. Čo ich tam skutočne čaká?



 

Do Albánska sa môžete dostať buď po nekonečných kilometroch balkánskych ciest rôznej kvality (ak ste vyznávačom adrenalínových športov) alebo lietadlom, čo je najjednoduchší a najlepší spôsob dopravy. My sme si vybrali ten druhý spôsob, keďže cestovať 24 hodín autobusom nás veľmi nelákalo. Za asi 80 minút sme už z lietadla obdivovali vlny Jadranu a začali klesať na letisko Matky Terezy pri dedinke Rinas. Samozrejme prvá vec, ktorá vám udrie do očí, sú všadeprítomné červené vlajky. Nielen na letisku či štátnych inštitúciách, ale aj v meste na obyčajných domoch – patriotizmus je pre Balkán typický.

 

Prvý dojem dobrý

Cestou z letiska do letoviska Durrës, kde sa nachádzal náš hotel, sme sa kochali okolitou krajinou. Čakali sme všeličo, ale na počudovanie to nevyzeralo až tak necivilizovane. Štvorprúdová nová cesta, navôkol množstvo novopostavených alebo rozostavaných budov. Prvý dojem kazilo len osadenstvo rómskych spoluobčanov sídliacich pod mostom, ktorých by sme si však bez upozornenia delegátky ani nevšimli. Jej upozornenia typu „zabudnite na bankomat a angličtinu“ dovolenkárov tiež veľmi nepotešili.

 

Taká bežná albánska ulica

Hotel bol postačujúci, hoci nebol práve tým, čo pod označením štyroch hviezdičiek ponúkajú iné destinácie. Slovenskí turisti neboli spokojní najmä s frekvenciou upratovania a slabým signálom WiFi a strava sa im zdala fádna a miestami nevyhovujúca. My sme navyše namiesto dvojlôžkovej izby s balkónom dostali trojlôžkovú izbu s obrovským oknom vhodným na spáchanie samovraždy. Keby ste ju chceli realizovať, tak si určite vyberte takúto izbu. Je však vysoko pravdepodobné, že by ste dopadli na asi 50 plastových fliaš miestnej minerálky Tepelene v blízkom „Mari markete“. Veľmi milá a ústretová recepčná nám ale izbu ochotne vymenila.

 

Na pláži

V blízkosti hotela sa nachádzala klasická piesková pláž s tisíckami ležadiel, plážovými predavačmi donekonečna opakujúcimi  „urdhëroni“ (Nech sa páči) alebo „rrush, dardha, pjeshkë, kumbulla“ (hrozno, hrušky, broskyne, slivky), atrakciami a penovou diskotékou v nedeľu na obed. Každá izba mala pridelený  „një çadër me dy shezlonge“ (jeden slnečník s dvomi ležadlami). So shezlongmi bol občas problém, keď si doširoka usmievajúci beach boy povedal, že zarezervuje niektoré z nich svojim kamarátom. Podľa počtu obsadených shezlongov to vyzeralo, akoby sa kamarátil minimálne s polovicou 250 tisícového mesta. Akurát to nedomyslel, lebo potom chýbali pre hotelových hostí. Situáciu potom ale vyriešil a usmieval sa ďalej.

 

Postavičky pri mori

Na albánskej pláži spozorujete, že je to národ veľmi akčný. Pláž bola preplnená provizórnymi ihriskami, ktoré boli chvíľu futbalové a chvíľu volejbalové. Zakaždým počas celého dňa sa našla skupina ľudí, ktorí by si tu čo i len chvíľu niečo zahrali. Albánci ako väčšina južanov sú futbalovým národom, hitom je AC Milano. Za zmienku spomedzi postavičiek albánskej pláže stojí určite deduško so somárikom predávajúci z debničky hrozno, ďalší pán chodiaci po pláži s medveďom či mládenec s magnetofónom, z ktorého neustále znela Elvana Gjata (celkom počúvateľná albánska star), ktorý predával napálené CD. Občerstvením číslo jeden sú tzv. „petulla të çastit“ a naša varená kukurica v pečenej podobe. Obe chutia zvláštne.

 

Mesto bez názvov

Najbližšie mesto vzdialené asi 9 km je Durrës alebo Drač – najväčší albánsky prístav, ktorý vyrástol na mieste antickej osady Dyrrachium. Moderné mesto, vybavené všetkým, čo je pre život potrebné, s mešitou v centre a dobre zachovaným amfiteátrom. Aj v tomto meste však netreba zabúdať na to, že ste na Balkáne. Je zbytočné hľadať názvy ulíc. K mape sa prakticky nie je možné dostať, pokiaľ nemáte vlastnú z domu. V okrajových častiach chýbajú aj samotné ulice. Mesto je však veľmi živé a napriek týmto nedostatkom budí veľmi priateľský dojem. Ľudia radi a ochotne pomôžu, aj keď vám vôbec nerozumejú.

 

Nefalšovaný Balkán

Ak hľadáte tip top servis, čistučké blankytne modré more a služby na najvyššej úrovni, Albánsko určite nie je krajina pre vás. Nič z tohto totiž zatiaľ nemá. Albánsko je Albánskom pre svoj chaos, je to ten pravý nefalšovaný Balkán, ktorý sa nemaskuje za drahé hotely a nevytvára ireálny obraz o sebe samom. Dôvodom, prečo ísť do Albánska, sú jeho obyvatelia, ktorí vám dajú aj to posledné. Ich čarom je božská nepoškvrnenosť, ochota pomôcť, dobrosrdečnosť a neskazenosť civilizáciou. Je málo miest na svete, kde ešte nezmizla ľudskosť. Albánsko je jedným z nich.

 

Text: Miroslava Katonová / A-trips

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
4.1/5 (19 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa