Korfu – druhý domov slovenských turistov

2018-06-08 00:00:01 |   |    | 

Korfu je najsevernejší zo všetkých gréckych ostrovov, na jeho podnebí to však nespoznáte. Tropicky teplé letá a príjemné more sú najväčšími lákadlami turistov, množstvo Slovákov sem však cestuje aj kvôli zelenému porastu, vegetácii, pamiatkam a rodinnej atmosfére.



 

Ostrov Korfu sa nachádza v severnej časti Grécka neďaleko Albánska. Nezažijete tam nedýchateľné horúčavy ako na iných gréckych ostrovoch, tento kúsok zeme má miernejšiu, ale veľmi príjemnú a teplú klímu, kde ručička teplomera cez leto presahuje 30 stupňov. Na večer sa však príjemne ochladí, dokonca až tak,  že nemusíte využívať klimatizáciu.

Ostrov Korfu obmývajú dve moria: na západe je to Jadran a na severozápade Iónske more. Obidve sú úžasne teplé, pokojné s nádherným podmorským životom. Aj preto si Korfu vyberajú za cieľ svojej dovolenky nielen páry a starší ľudia, ale aj rodiny s malými deťmi. Nie je tu veľmi rušno a plytké more so širokými piesočnato–štrkovými čistými plážami je ideálne aj pre tých najmenších.

Klasický grécky flegmatizmus možno vidieť úplne všade, ale neuberá to na kvalitne poskytovaných služieb. Turista tam môže stráviť dovolenku v luxusných 5-hviezdičkových dovolenkových rezortoch, ale aj v menších penziónoch a skromnejších vilách. Na Korfu sa Slováci vďaka rodinne atmosfére skrátka cítia ako doma.

Západná časť ostrova nie je v porovnaní s východnou tak presýtená masovým turizmom. Nachádzajú sa tam nádherné letoviská (Agios Georgios, Agios Gordis, Roda), ale ostrov je v tejto oblasti menej obývaný a pustejší. Ak teda obľubujete rušnejšie strediská cestovného ruchu, vyberte sa radšej na východnú stranu (Moraitika, Messonghi, Acharavi, Benitses).

Korfu je však vhodný nielen na pobytové zájazdy pri mori, ale aj na tie poznávacie. Na ostrove totiž skutočne je čo obdivovať.

 

Čo vidieť

Každý turista musí zavítať do hlavného mesta. V Korfu (alebo Kerkyre) je koncentrovaných najviac historických pamiatok, ako príklad možno uviesť dve protiturecké pevnosti, historický maják, stredoveké kamenné historické jadro, mnoho gréckokatolíckych kostolov a kostolík pri pristávacej dráhe. Mesto je rušné aj o polnoci. Turistom spríjemňujú dovolenku  vystúpenia tanečníkov a spevákov v nočných uliciach. Historické centrum Kerkyry je zaradené do svetového zoznamu UNESCO.

Veľmi romantickým a príjemným miestom na ostrove je mesto Sidari, kde je situovaný známy Canal d´amour. Najmä zaľúbené páry vyhľadávajú práve tento druh atrakcie. Jedná sa o kúpanie sa medzi prírodne vytvorenými útesmi v krištáľovo čistej vode.

Palác Achileon je situovaný v blízkosti hlavného mesta a prebývala tu v lete aj cisárovná Sissi. Liečila sa tu z tuberkulózy. Nádherný palác je postavený na návrší v príjemnom lesnom prostredí s očarujúcimi výhľadmi na hlavné mesto a priľahlé more. Je vkusne zariadený dobovými prvkami a jeho záhrada oplýva množstvom paliem, kvetov a sôch.

Známa likérka na výrobu kvalitného gréckeho likéru kumqat poteší srdce každého cestovateľa, ktorý má rád kvalitný a značkový alkohol. Likérka je veľmi vyhľadávaná aj pre degustácie likéru. Známy destilát môžete priniesť z Grécka ako suvenír svojím blízkym.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, autorka
Zdroj: Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
3.8/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa