Madeira - jedna veľká rozkvitnutá záhrada

2018-11-15 00:00:01 |   |    | 

Súostrovie Madeira tvorí viacero ostrovov, obývané sú ale iba dva centrálne – Madeira a Porto Santo. Madeira je inšpiratívny raj pre všetkých milovníkov neporušenej prírody, o čom svedčia aj jej prívlastky. Ostrov večnej jari, oáza zelene, ostrov záhrad, vždyzelený ostrov...



 

Ostrov Madeira patrí Portugalsku a leží v Atlantickom oceáne pri Kanárskych ostrovoch. Nakoľko podnebie ovplyvňuje teplý Golfský prúd, klíma na Madeire je pomerne konštantná. Teplota v lete zvyčajne nepresahuje 30 stupňov Celzia a zimy sú mierne. Väčšina obyvateľov sú Európania, ktorí sa živia rybolovom alebo poľnohospodárstvom. Darí sa tu veľmi dobre vínu, hroznu, banánom a inému ovociu.

Reliéf na Madeire je pomerne náročné zdolať, pretože sa tam nachádzajú veľké skaly a nespevný terén. Dovolenka na Madeire je preto vhodná pre skutočných turistov, ktorým neprekáža hornatý terén a sú milovníkmi neporušenej krásnej prírody, aká sa už dávno vo svete len tak ľahko nevidí. Všade sa nachádza veľmi veľa kvetín a vám sa bude zdať, že ostrov je jedna veľká zakvitnutá záhrada. Hovorí sa, že každý mesiac tu kvitne iná rastlinka.

Najkrajšie vrchy predstavujú Pico do ArieiroPico Ruivo, na ktoré sa bez problémov zdatní turisti dostanú. Ak sa chcete nadýchať úžasného čistého vzduchu bez exhalátov a vznášať sa nad oblakmi, tak sa vydajte zdolať tieto vrchy a precíťte slobodu. Budete sa cítiť ako v nebi.

Madeira ponúka výbornú dovolenku, kde sa dá spojiť  poznávačka so slnením pri mori. Pár dní môžete stráviť na nohách a zdolávať horský terén a pár dní môžete „vylihovať“ pri oceáne a chytať bronz. Treba však upozorniť, že ostrov nie je typickým dovolenkovým rajom. Tu more dosahuje počas leta 22 - 23 stupňov Celzia a je skôr vhodné pre otužilcov. Aj keď je prakticky celý rok počasie na Madeire stále  bez väčších výkyvov, ani vzduch tu nedosahuje tropické teploty.

Ostrov nemá ani klasické niekoľkokilometrové piesočnaté pláže, sú skôr menšie a bez servisu, ale s pokojom a nemasovosťou. Treba rátať s menším počtom pláží, ktoré sú tvorené skôr čiernym vulkanickým pieskom. Medzi tie najkrajšie patrí na Madeire rozhodne pokojná Calhau da Lapa. Výborné možnosti osvieženia sú v originálnych prírodných bazénoch vybudovaných na skalnatých brehoch.

Okrem turistiky a hôr sa oplatí navštíviť aj hlavné mesto Funchal, kde sa nachádza aj medzinárodné letisko. Z Bratislavy sa sem dostanete pohodlne za 4 hodiny a 30 minút. Funchal ponúka zaujímavú architektúru, dotváranú divorastúcimi kvetinami. Mesto má kozmopolitnejší charakter, ale to vôbec neprekáža v spoznávaní prírody. Okrem botanickej záhrady tam môžete obdivovať Funchalskú katedrálu, ktorá je naozaj skvostná a impozantná. Tiež môžete nakúpiť na miestnom farmárskom trhu a nechať sa očariť spletitými uličkami mesta.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa