Grécky raj na vlastnej koži: Na Kose nájdete termálnu pláž a zaplávať si môžete aj na opustenom ostrove

2019-06-16 00:00:00 |   |    | 

Na ostrov Kos sa dostanete letecky cez Viedeň s gréckymi aerolíniami Aegean Air, ktoré sú členom Star Alliance. Najprv poletíte do Atén, odkiaľ môžete okrem tohto ostrova prestúpiť na linky do ďalších 30 domácich destinácií. Tam vás už okrem zaujímavých historických pamiatok čakajú aj pláže s krásnym čistým morom a možnosti na zaujímavé plavby v okolí.



 

Pláž priamo v meste

Najviac hotelových rezortov a súkromných apartmánov na bývanie sa nachádza na južnom pobreží a v blízkosti hlavného mesta Kos. Tam sa mestské pláže začínajú už v centre. Popri móle máte niekoľko hotelov, ktoré svojim klientom ponúkajú oddych na lehátku pod slnečníkom. Z druhej strany sa nachádza pláž Lambi, ktorá je voľne prístupná pre verejnosť. Počas sezóny si tam môžete prenajať slnečník a lehátko. Keďže sa nachádza v obytnej zóne, v jej okolí je hneď niekoľko obchodov a reštaurácií, kde vám ponúknu občerstvenie s domácimi špecialitami. Jednou z veľmi obľúbených pláží je aj Kefalos. Má pieskový charakter a na jej pobreží sú postavené hotelové rezorty. Rovnako je to aj v prípade Mastihari, ktorá má navyše dobré podmienky pre windsuferov a vizuálne vás prenesie k moru v niektorej z exotických destinácií. V tejto časti Kosu nie je až toľko ubytovacích zariadení, takže má komornejšiu atmosféru.

 

Termálny prameň vyvierajúci pri mori

Najzaujímavejšou plážou na Kose je Therma. Tá sa nachádza na východnom pobreží a lemujú ju vysoké skaly a útesy. Situovaná je v divokej prírode, takže v jej blízkosti nie sú žiadne obydlia ani hotely. Z centra Kosu k nej raz za hodinu chodieva autobus číslo 5, ktorý vás vysadí priamo pri chodníku, ktorý vedie dole k zátoke. Cesta k pláži je strmá, ale ponúka nádherné vyhliadky na toto krásne okolie. Najprv sa dostanete na piesočnú pláž s miernym vstupom do mora, ktorá je vhodná pre kúpanie rodín s deťmi. O kúsok ďalej za malým bufetom sa nachádza hlavná atrakcia v podobe termálneho prameňa, ktorý od mora oddeľuje len úzky kamenný pás. V ňom vyviera teplá sírnatá voda, ktorá je vhodná na kožné problémy a na pohybové ústrojenstvo. Prameň nie je vhodný na plávanie, môžete v ňom mať len sedavý kúpeľ. Charakteristickými spoločníkmi na pláži sú divoké kozy, ktoré lozia po okolitých kopcoch a k turistom sa chodia najesť.

 

Psalidi s hotelovými rezortmi

Najviac hotelov nájdete na pláži Psalidi. Tá sa nachádza neďaleko mesta Kos. Jednotlivé rezorty sú umiestnené tak, aby ponúkali hosťom čo najviac pohodlia a oddychu. Viacero z nich je na odľahlom mieste, odkiaľ neuvidíte do susedného areálu a budete mať pocit väčšieho súkromia. Pláže sú síce neohradené, ale dostanete sa tam len zo susedných hotelov. Každý z nich má pre svojich hostí pripravené lehátka a slnečníky, ktoré klientom poskytujú zadarmo. V niektorých častiach sa nachádzajú malé móla a medzi jednotlivými rezortmi sú požičovne potrieb na vybrané vodné športy.

Kúsok pláže Psalidi patrí aj päťhviezdičkovému rezortu Natura Park Village. Zákazníkom ponúka slnečníky s lehátkami a v blízkosti pláže majú aj malý bar s celodenným občerstvením zahrnutým v all inclusive službách. Ubytovanie v hoteli je situované do malých viliek s niekoľkými izbami. Hostia si môžu zaplávať v dvoch bazénoch, počas dňa môžu využiť niektoré zo športových ihrísk a veľa zábavy zažijete aj s celodennými animačnými aktivitami.

 

Nezabudnite na topánky na plávanie

Veľká časť pláží na ostrove je kamenistá. Vďaka tomu sa však more udržiava v dobrom stave a voda je úplne priezračná, takže dovidíte až na dno a môžete pozorovať aj pestrofarebné rybky. Potrebujete však špeciálne topánky, ktoré vás ochránia od tohto povrchu a nebudú vás v nich bolieť nohy. Kúpite ich aj priamo v rezortoch, kde stoja približne 10 eur, v športových obchodoch sú lacnejšie. Voda má už v júni príjemnú teplotu a je teplejšia ako v hotelových bazénoch. Vlny sú po väčšinu času mierne, rovnako ako aj vstup do mora, takže je toto miesto vhodné aj pre horších plavcov a pre rodiny s deťmi.

 

Plavba na tri ostrovy

V centre mesta Kos sa nachádza prístav, z ktorého každý deň odchádzajú výletné plavby ku okolitým ostrovom. V blízkosti Kosu je ich niekoľko, takže sa môžete tešiť na zaujímavé dobrodružstvá. Dovolenkári obľubujú najmä pokojný deň na mori, počas ktorého zájdu na tri zaujímavé miesta. Plati je malý opustený ostrov, kde sa zastavujú na kúpanie a preskúmanie jeho prírodných krás. V tejto časti obvykle pre turistov pripravujú jednoduchý obed v podobe grilovaných gréckych špecialít. Ďalšia cesta vedie na Pserimos, kde žije len 60 obyvateľov, ktorí sa venujú napríklad výrobe prírodných morských špongií. Môžete sa tam prejsť po historických uličkách a spoznáte aj dejiny tejto oblasti. Posledný ostrov Kalymnos je známy vďaka farebným domčekom v blízkosti prístavu a silnej rybárskej tradícii. V jeho blízkosti je možné pravidelne vidieť delfíny. Jedna z plavieb vedie aj na ostrov Nisyros, ktorý vznikol vulkanickým spôsobom. Počas tejto návštevy sa prejdete aj priamo po vyhasnutom kráteri. Cena týchto výletov sa pohybuje od 25 do 33 eur.

 

Loďou na nákupy do Turecka

Počas dovolenky na tomto ostrove využite aj blízkosť Turecka. Z Kosu tam pravidelne organizujú plavby do najbližšieho mesta Bodrum, kam sa rýchloloďou dostanete už za 50 minút. Následne máte možnosť celodenného neobmedzeného pobytu v tomto historickom meste aj s veľkým trhoviskom, alebo sa vyberiete spolu so sprievodcom spoznávať bohatú históriu tohto regiónu, ktorá je prepojená aj s gréckymi dejinami, keďže táto časť krajiny kedysi patrila práve Grékom. Cena výletu je 35 eur.

 

Tip na dobré reštaurácie

Do mesta Kos a jeho okolia sme sa vybrali na celodenný výlet, takže sme hľadali aj podniky s dobrou domácou gastronómiou. Reštaurácia Avanti je situovaná priamo pri promenáde a má krásny výhľad na more. V jedálnom lístku nájdete moderné pokrmy stredomorskej kuchyne. Taverny v dedinke Zia ponúkajú fantastickú domácu kuchyňu. Keď sa tam vyberiete na večerný výlet, určite sa zastavte v rodinnej reštaurácii Oromedon s nádhernou vyhliadkou na celé pobrežie a západ slnka. Hosťom servírujú všetky tradičné jedlá ako tzatziky, grécky šalát, souvlaki, musaka alebo baklava, ktoré sú pripravované s láskou a nadšením, ktoré zažijete len v podobných rodinných podnikoch. Chutné pokrmy zapite vínom z ostrova Kos a vodou z prameňa, ktorý vyviera v tunajších horách.

 

Táto cesta vznikla za pomoci:

Discovergreece.com https://www.discovergreece.com/

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: autor a Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa