Dovolenka bez davov: 8 najlepších gréckych ostrovov, ktoré nie sú preplnené turistami

2021-05-12 08:01:00 |   |    | 

Milovníci Grécka by mali zbystriť pozornosť. Popri našich obľúbených stáliciach vám ponúkneme niekoľko tipov na ostrovy a destinácie, ktoré vám poskytnú viac súkromia a nebudú natoľko preplnené turistami. Napriek tomu neprídete o pamiatky, vynikajúce jedlo a ani krásne more.



 

Andros

Ostrov sa nachádza dve hodiny plavby od Atén. Andros je veľmi obľúbený aj u Grékov, pretože ho považujú za raj pre milovníkov turistiky. Nachádzajú sa na ňom hlavne malé dedinky, v ktorých si môžete pozrieť typickú architektúru najmä v neoklasickom štýle. Jednotlivé oblasti sú prepojené turistickými trasami a vďaka tomu môžete takto postupne prejsť celý ostrov. Hlavným mestom je Chora, ktorá sa nachádza priamo pri mori. Známe je vďaka námestiu so stavbami z mramoru. Pozrite si aj dedinku Menites, ktorá je populárna kvôli prameňom minerálnej vody. Tú domáci ponúkajú aj vo svojich tavernách.

 

Eubója

I keď je Eubója druhým najväčším ostrovom v Grécku, turisticky nie je až natoľko vyťažený. Ľudia ho neprávom prehliadajú, pritom jeho obyvatelia ho pravidelne prirovnávajú k tým najväčším turistickým perlám. Časť jeho plochy je totiž hornatá a kvôli tomu ho nazývajú malým Švajčiarskom. No keď prídete k moru a uvidíte pláže, vraj sa neubránite spomienkam na Karibik. Podľa legendy na tomto ostrove oddychoval aj Herkules, ktorý tam prišiel nájsť svoju stratenú silu. Veľmi populárne sú Draskopity, čiže Dračie domy. Na ostrove sa ich nachádza až 20 a vytvorené boli z veľkých kusov kameňov. Vďaka tomu z časti opticky splynuli s okolím a obyvatelia tak boli chránení pred prípadnými nájazdmi nepriateľov.

 

Galaxidi

Tento nádherný klenot sa nachádza neďaleko Atén. Mesto Galaxidi leží priamo pri pobreží a v minulosti bolo najvýznamnejším prístavom v krajine. Kvôli tomu sa v 19. storočí rovnomenný ostrov zaradil aj medzi najbohatšie lokality v Grécku. V súčasnosti je známy vďaka zachovanej architektúre a nádhernej prírode v okolí. Nachádzajú sa tam tiež viaceré výborné reštaurácii. Teraz je už Galaxidy slávny aj vďaka silnej rybárskej histórii. Keď si chcete dopriať na obed či večeru skvelú rybu, istotne zájdite na miestny trh. V centre môžete navštíviť aj známe múzeum, ktoré sa venuje histórii námorníctva. V jeho blízkosti sú situované viaceré rezorty a dovolenka na tomto mieste je výhodná i kvôli tomu, že odtiaľ organizujú tour do Delphi.

 

Folegandros

Pokiaľ máte radi pokojnú dovolenku, počas ktorej sa môžete čo najviac dostať do kontaktu s domácimi obyvateľmi, v tom prípade si naplánujte výlet na ostrov Folegandros. Dokopy tam totiž nežije ani 800 obyvateľov. Jeho hlavné mesto sídli na skale a vďaka tomu sa nádherne vyníma nad okolím. Jednou z najkrajších častí je malý kláštor, ktorý sa nachádza na kopci nad dedinou a naskytne sa vám odtiaľ nádherná vyhliadka na celé okolie. Najlepšie pláže nájdete na východe ostrova. Tam je najčistejšie more, takže sa môžete spokojne vykúpať a dokonca voľným okom môžete pozorovať aj väčšie ryby.

 

Leros

Dovolenku na Lerose odporúčajú domáci obyvatelia spojiť spolu s oddychom na ostrove Kos alebo Rhodos. Priamo z pevniny je tam totiž veľmi dlhá plavba a takto si môžete užiť viacero pekných zákutí tejto krajiny. Jedným z najzaujímavejších miest je Lakki, ktorého architektúra je výrazne ovplyvnená talianskou kultúrou. Opäť nechýbajú turistami vyhľadávané malé dedinky, ktorým dominujú pôvodné domčeky. Rezervujte si aj čas na potulky nádhernou prírodou.

 

Cythera

Podľa legendy je tento ostrov rodiskom bohyne Afrodity. Tá vraj poznačila aj samotnú Cytheru, pretože jej údajne venovala kúsok svojej krásy. Preto je ostrov tak rozmanitý a máte tam všetko od krásnych hôr, cez údolia až po úžasné pláže. Grécko je okrem iného známe vďaka ich veterným mlynom. Cythera sa preslávila tým, že ich tam uvidíte až 23 a často sú rozmiestnené blízko seba a dodávajú tak tunajšej prírode zaujímavý vzhľad. Veľmi obľúbenou atrakciou je vodopád Neraida. Prejdite sa tiež po malých dedinkách, ktoré lemujú pobrežie a ukazujú vám to práve grécke čaro.

 

Astypalaia

Pre Grékov je ostrov Astypalaia útočiskom pred každodennými starosťami. Chodievajú tam na víkendy a oddychujú v obklopení dediniek, kde v dobrom zmysle zaspal čas. Hlavná časť obydlí je postavená na vysokom kopci, na ktorom sa nachádzajú typické biele domy a môžete sa túlať starobylými uličkami. Na vrchole sídli zrúcanina bývalej pevnosti, uprostred ktorej sa nachádza kostol, zvedavo vykúkajúci spomedzi múrov tejto historickej pamiatky. V týchto miestach nájdete aj múzeum, ktoré sa venuje histórii ostrova a istotne si nenechajte ujsť príležitosť ochutnať miestny street food, ktorý sa zakladá na gréckej kuchyni a je veľmi vychýrený.

 

Syros

Tento tip je pre všetkých dobrodruhov, ktorí si nezakladajú na luxusných službách, radšej chcú zažiť autentickosť danej krajiny. Na Syrose sa môžete totiž ubytovať najmä v súkromí, jesť budete v podnikoch, kde varia stále podľa receptov ich starých mám a dokonca sa stále držia tradície, že sa tam nenachádza žiaden turistický obchod. Namiesto suvenírov si ale odnesiete veľa zážitkov, ktoré sú podstatne cennejšie.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa