Nová linka z Viedne: Vytlačí Menorca letný hit Malorku?

2021-05-05 07:00:00 |   |    | 

Ryanair spúšťa od leta novú linku z Viedne na Menorcu. Doteraz bola veľkým hitom najmä Malorka, kam sa ľudia chodili za lacný peniaz okúpať počas predĺžených víkendov. No zdá sa, že nová španielska perla by ju mohla z tejto pozície vytlačiť, pretože ľudia budú chcieť zažiť niečo nové a preskúmať ďalší z nádherných ostrovov.



 

 

Dvakrát týždenne, ideálne na víkendový pobyt

Prvý let na Menorcu pôjde v piatok 2. júla, ich prevádzka je zatiaľ naplánovaná do konca októbra. SZájsť tam môžete aj počas pokojnejšej jesene, keď sa ešte stále vykúpete v mori, ale už tam nie je toľko dovolenkárov. Na tento španielsky ostrov sa bude lietať dvakrát týždenne, čo je ideálna voľba na týždenné pobyty, ale aj v prípade, že si tam chcete len zaplávať počas jedného víkendu. Z Viedne sa odlieta vždy v piatok o 17:25 alebo v nedeľu na obed o 12:35. Z Menorcy sa bude lietať v rovnaké dni. V piatok štartuje let o 20:20, v nedeľu je to skôr - o 15:30. Za ideálnych možností teda pri víkendovom pobyte nemusíte minúť ani deň dovolenky. Dĺžka letu je približne dve a pol hodiny a cena spiatočných leteniek bez akcií je okolo 50 eur.

 

Cala Galdana

Jednou z najkrajších pláží na ostrove je Cala Galdana. Obklopená je vysokými borovicovými stromami a nachádza sa tam nádherný jemný piesok. V kombinácii s čistým morom je to kombinácia hodná titulu dovolenkového raja. Z toho dôvodu ju začali vyhľadávať aj viaceré rezorty, takže na Cala Galdana môžete ubytovať v niektorom z hotelov s tými najkrajšími vyhliadkami na okolie. Vďaka tomu sú samozrejmosťou aj výborné služby, ktoré máte k dispozícii v každom z týchto zákutí. Okrem kvalitných reštaurácií sú tu aj bary, ihriská a atrakcie pre rodiny s deťmi, ktoré sa vybláznia pri vodných aktivitách.

 

Posedenie v jaskynnom bare

Menorca ponúka aj mnoho netradičných atrakcií. Jednou z nich je bar s tanečnými party, ktorý sa nachádza v jednej z jaskýň priamo nad morom. Cove d`en Xoroi sa preslávil tým, že ho vybudovali priamo do útesu. Časť priestorov je situovaná v exteriéri a niektoré miestnosti urobili priamo v jaskyni. Podnik funguje ako denný a nočný bar, v ktorom neustále hrajú známi dídžeji. Pre klientov ponúkajú aj luxusné VIP miestnosti. Okrem skvelých drinkov a dobrej zábavy sa môžete tešiť na nádherné vyhliadky na more. Krásne to tam vyzerá najmä počas západov slnka, vďaka ktorým budete mať jeden z najlepších zážitkov tejto dovolenky.

 

Ciutadella

Aj v prípade Menorcy je veľkou výhodou, že toto územie postupne osídľovali viaceré národnosti, ktorým sa podarilo zanechať na jeho mestečkách výraznú pečať. Atmosféra tejto oblasti je vďaka tomu nádherná. Najlepším príkladom je mestečko Ciutadella a jeho historické uličky, ovplyvnené maurskou, byzantskou, anglickou aj španielskou kultúrou. Pozrite si tunajšiu katedrálu a palác, prejdite sa po malom historickom centre a zájdite si na dobré tapas a pohár sangrie do niektorého z podnikov. Nádherná je aj časť pri prístave, kde pravidelne kotvia malé lode a dodávajú tomu nádhernú atmosféru.

 

Monte Toro

Na ostrove si môžete aj trochu zašportovať. Okrem plávania sa tam nachádzajú výborné miesta pre cyklistiku. Milovníkov turistiky zase nepochybne zláka najvyšší vrch Menorcy, ktorý sa volá Monte Toro. Výstup na neho je stredne náročný a pohodlne ho zvládnu aj tí, ktorí nemajú až tak dobrú kondíciu. Odmenou za vaše úsilie bude nádherný výhľad na celý ostrov a taktiež na pobrežie. Okrem iného sa tam nachádza menší kostolík so sochou Ježiša Krista, ktorý symbolicky stráži celú túto oblasť. Domáci tam pravidelne robievajú púte, ktoré organizujú počas hlavných sviatkov. Každú nedeľu navyše celebrujú svätú omšu, takže sa tam môžete pomodliť a dopriať si pekný výlet na jedno z najkrajších miest na ostrove.

 

Binibeca Vell

V južnej časti Menorcy sa nachádza nádherné historické mestečko Binibeca Vell. To sa v minulosti preslávilo vďaka rybárstvu a trhu, ktorý tam organizovali pre mnohými rokmi. Dnes sa tam stále nachádzajú výborné podniky s poctivou španielskou gastronómiou. No okrem nich teraz turistov do týchto končín láka najmä tunajšia architektúra. Nájdete tam nádherné biele domčeky, ktoré vám budú svojim vzhľadom pripomínať grécke ostrovy. Toto miesto najlepšie vynikne najmä počas slnečných dní, keď fasády jednotlivých budov nádherne žiaria na slnku. V kombinácii s kamennými chodníkmi budete mať pocit, že ste sa na chvíľku presunuli v čase a vidíte ostrov tak, ako keď tam v dávnej minulosti žili španielski predkovia.

 

Camí De Cavalls

Pokiaľ na dovolenke neradi vysedávate pri mori, podujmite sa na jednu veľkú výzvu. Okolo celého ostrova vedie historická cesta Camí De Cavalls, ktorá meria 180 kilometrov. Rozdelená je do dvadsiatich menších túr, ktoré môžete absolvovať počas pobytu na Menorce. Počas vašich vychádzok uvidíte niektoré historické budovy a bývalé strážne veže, pôjdete popri krásnych mestečkách a chýbať nebudú ani výhľady na pobrežie. Táto cestička sa tam nachádza už od roku 1330, keď vtedajší kráľ vydal svojim poddaným nariadenie, že musia po nej pravidelne prechádzať, aby tak kontrolovali more a sledovali, či sa k nim náhodou nepribližujú nepriatelia.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa