Baleárske poklady: 5 nádherných pláží, ktoré si domáci poriadne strážia

2022-07-05 12:30:00 |   |    | 

Vďaka nízkym cenám leteniek a dobrej dostupnosti patria Baleárske ostrovy medzi dovolenkové hity individuálnych cestovateľov. Najmä na Malorku sa z Viedne dostanete pohodlne hneď niekoľkokrát do dňa. Obdobne dobré podmienky ponúkajú aj zvyšné lokality. Keď sa tam však vraciate často, tak by ste už radi uvideli aj niečo nové a menej známe. V tom vám pomôže náš sprievodca týmto španielskym súostrovím.



 

Malorka – pláž Cala Pi

Na Malorke je niekedy problémom nájsť pokojné zákutie, kde by ste si oddýchli na pláži bez množstva turistov. Jedno z nich však máte na juhu ostrova. Pláž Playa de Cala Pi je obklopená vysokými útesmi. Nájdite si ku nim turistický chodník a odneste si z tejto výšky úžasné fotografie celého pobrežia. Na vrchole sa nachádza tiež veža, ktorá v minulosti slúžila na stráženie ostrova pred nepriateľmi. Pochádza zo 17. storočia a podarilo sa ju uchovať vo veľmi dobrom stave. Voda v mori je tyrkysovo priezračná a krásne kontrastuje s celý okolím. Tunajšie podmienky sú ideálne na plávanie a šnorchlovanie. Vďaka miernemu pobrežiu je pláž vhodná aj pre rodiny s deťmi., dokonca tam počas hlavnej sezóny pracujú plavčíci. Na šírku meria 45 metrov, ale postupne sa rozprestiera až smerom k chodníku, ktorý vás vyvedie na vyhliadku. Toto miesto veľmi radi využívajú rybári, ktorí majú v blízkosti malé chatky na náradie.

 

Ibiza – Porroig

Počas uplynulých rokov si Ibiza vytvorila povesť party ostrova, ktorý vyhľadávajú najmä zábavy chtiví mladí ľudia. Nemusíte sa však obávať, ak si dôsledne vyberiete správnu lokalitu, tak si užijete aj oddych a kúsok španielskej histórie. Jednou z tichých oblastí je Porroig na južnej strane Ibizy. Tento kúsok pobrežia obľubujú najmä domáci obyvatelia. Turisti tam zavítajú len sviatočne, pretože v blízkosti pláže nenájdu veľa zábavných podnikov. Odmenou vám však bude nádherne čisté more, skvelé pláže a úžasná príroda v okolí. V Porroigu sa dokonca nachádza veľmi dobrá reštaurácia Es Torrente, kvôli ktorej sem cestujú aj ľudia z opačnej strany ostrova. Najkrajšou plážou je Es Cucó, ktorá je dlhá približne sto metrov. Časť pobrežia je opustená a nájdete tam úplnú divočinu, inde si môžete za poplatok prenajať lehátko a slnečník. Aj na tomto mieste nájdete viacero rybárskych domčekov. Ak budete mať čas, zájdite si na túru na blízke bralo, z ktorého je výborný výhľad na pobrežie.

 

Menorka – Macarelleta

Tentoraz sa vyberieme na západ ostrova. Menorka ponúka svoju tajnú perlu v podobe Macarelleta. Maličká, ale o to krajšia pláž vám ponúka rovnaký zážitok, ako keby ste boli na dovolenke v Karibiku - jemný piesok a priezračne čistú vodu, v ktorej voľným okom môžete pozorovať ryby. K pláži sa dostanete pomocou verejnej dopravy, ale potom vás ešte od zastávky čaká dlhšia cesta. Jednoduchým spôsobom je zaplatiť si výlet loďou, počas ktorého sa dostanete aj na ďalšie opustené pláže na Menorke. Keďže Macarelleta nie je veľmi veľká, radšej sa tam vyberte na výlet čo najskôr ráno, aby ste si zabezpečili miesto a užili si aspoň kúsok pohody. Okrem iného je to taktiež nádherné miesto na pozorovanie západu slnka. Pre rodiny s deťmi je prijateľnejšia skôr susedná Cala Macarella.

 

Formentera – Platja de Ses Illetes

Severná časť Formentery vraj ponúka tú najkrajšiu pláž v Európe. Platja de Ses Illetes je súčasťou chráneného prírodného parku, vďaka čomu sa podarilo uchovať tunajšie pobrežie vo veľmi dobrom stave. Pripravte sa na dlhé pláže s jemným pieskom, ktoré miestami prechádzajú do dún. Najmä počas jari na nich nájdete malé kvietky, ktoré vytvárajú romantickú atmosféru. Počas hlavnej sezóny sa tam chodí prechádzať veľa dovolenkárov. Ideálny čas na návštevu je pri východe slnka, keď je 450 metrov dlhá pláž zaliata jeho lúčmi. Niektoré časti sú určené aj na kúpanie. Ideálne sú najmä pre rodiny s deťmi.

 

Malorka – Sa Calobra

Na severe Malorky sa nachádza oblasť Sa Calobra. Prechádza sa nej po rovnomennej ceste, počas ktorej sa môžete tešiť na nádherné výhľady na celé pobrežie. Prejdite až k útesom, odkiaľ niektorí odvážlivci radi skáču priamo do vody. Popri pobreží je pár menších jaskýň, do ktorých sa dostanete pomocou malých lodí. Niektoré z nich s obľubou využívajú rybári, pretože tam majú najlepšie úlovky. V celom kaňone je výborná akustika a vďaka tomu ho využívajú aj pri niektorých špeciálnych vystúpeniach.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa