Stratené mesto Inkov: Machu Picchu

2013-10-23 10:00:00 |   |    | 

PERU - Záhadné mesto vymretej civilizácie bolo vytvorené so znalosťami, ktoré dodnes uchvacujú vedcov aj historikov.



Dlho bolo skryté zabudnuté uprostred peruánskej džungle. Machu Picchu je miesto, ktoré si Inkovia vybrali z niekoľkých dôvodov. Leží v údolí, obkolesené horami, čo ho chránia pred neželanými návštevníkmi, neďaleko má zdroj vody a kameňolomy so stavebným materiálom sú tiež nadohľad. Pôvodne ciudadela, určená hlavne pre vzdelanejšiu vrstvu inkskej spoločnosti, sa však svojho ozajstného rozkvetu nedožila.

S jeho výstavbou sa začalo okolo roku 1450, ale v čase príchodu španielskych dobyvateľov do krajiny bolo miesto v roku 1536 Inkami opustené, aby ho Španieli nikdy nenašli. Tak sa aj stalo, až prišiel rok 1911, kedy 24. júla prichádza profesor z Harvardu, Hiram Bingham a svet spoznáva Machu Picchu.

Celý areál Machu Picchu má dva hlavné sektory, jeden poľnohopodársky a druhý mestský. Časť, na ktorej sa pestovali poľnohospodárske plodiny, je ľahké rozpoznať podľa terasovitých políčok a odvodňovacích kanálov, svedčia o inkských nadčasových vedomostiach hydrauliky.

Mestský sektor, to sú múry domov, ale hlavne zvyšky dôležitých chrámov. Inkovia uctievali prírodné elementy a najdokonalejšie stavby boli zasvätené práve im. Jemne vyhladené steny, múry bez jedinej škáry, ktoré odolajú aj silným zemetraseniam. Taký je napríklad tunajší hlavný chrám boha Slnka. Výnimočná je aj Posvätná skala, vraj jedno z mála miest, kde sa koncentruje energia sveta.

Machu Picchu, pomenované podľa kopca nad údolím, čo v preklade z jazyka Inkov kečua znamená starý kopec, je jedinečné. Či prídete sami, so skupinou kamarátov alebo v organizovanej skupine, získa si vás svojou tajomnou mágiou.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (19 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa