Egyptské pyramídy a Veľká sfinga

2012-03-17 10:00:00 |   |    | 

EGYPT- Gíza sa stala jednou z najnavštevovanejších miest Egypta. Nachádzajú sa tu najznámejšie egyptské pamiatky, ktoré vábia turistov svojimi rozmermi, históriou, ale aj krásou.



Lietame do vesmíru, kraľujeme vede, ale zároveň nás stále baví vracať sa k rozprávkam. Našťastie, na svete ešte zostalo niekoľko miest, ktoré túto možnosť ponúkaju. Patrí k nim aj Egypt a jeho večné pyramídy.

Stavby zo zoznamu siedmich divov sveta vybudovali starí Egypťania asi pred 5 tisíc rokmi ako miesta večného odpočinku uctievaných faraónov. Naplnili ich obrovským prepychom, aby títo ani po smrti netrpeli nedostatkom a zároveň prefíkanými chodbami plnými nástrah, ktoré stavbu „prevŕtali“, chceli uchrániť bohatstvo mŕtvych vládcov od dlhoprstých návštevníkov. To sa celkom nepodarilo a majestátne hrobky sa nevyhli budúcemu rabovaniu a ničeniu.

Na území dnešného Egypta sa dnes nachádza zhruba stovka pyramíd v rôznom stave, avšak tie najvýznamnejšie a najzachovalejšie sú sústredené v tesnej blízkosti mesta Gíza, na brehu rieky Níl.

Zoznam najväčších, dodnes zachovaných pyramíd začína Chufuovou, potom nasleduje Rachefova a Menkaureho pyramída. Boli určené pre faraónov, ktorých mená im nakoniec zostali a ku každej hlavnej pyramíde patrí aj niekoľko menších pyramíd určených faraónovým manželkám.

Neďaleko troch slávnych pyramíd stojí, o nič menej slávna, Veľká sfinga. A tu sa pomaly dostávame opäť k rozprávke a jej tajomnu. Kým archeologické výskumy potvrdili, že egyptské pyramídy slúžili ako hrobky faraónov, socha s ľudskou tvárou a zvieracím telom svoju záhadu nechce prezradiť. Je možné, že mala za úlohu strážiť komplex, v ktorom odpočívali faraóni, pozemskí bohovia. Zatiaľ však o tom možno iba fantazírovať. A o to na tomto mieste ide, nechať sa uniesť fantáziou. Zabudnúť na davy turistov a preniesť sa do čias, keď tichu púšte vládla krása Egypťaniek a dôvtip faraónskych polobohov.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Foto: rgbstock.com

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.9/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa