Plitvické jazerá - unikátny krasový park Chorvátska

2012-06-20 10:00:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO- Plitvické jazerá, ktoré u nás asi najviac preslávili scény z filmu Poklad na Striebornom jazere a indiánsky náčelník Winnetou, sú nielen skupina jazier, ale zároveň aj najznámejší chorvátsky národný park. Statusu národného parku sa tešia od roku 1949 a už vyše 30 rokov majú svoje miesto aj na Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.



Plitvické jazerá sa nachádzajú na trase medzi Záhrebom (hlavné mesto Chorvátska) a vyhľadávaným prímorským mestom Zadarom, v blízkosti hraníc s Bosnou a Hercegovinou. Rozprestierajú sa na území takmer 300 štvorcových kilometrov, tri štvrtiny parku pokrývajú prirodzené lesy pripomínajúce ozajstnú džungľu.

Park preslávili hlavne unikátne krasové jazerá kaskádovito pospájané vodopádmi, ktorých je tu až 140 (jedným z nich sa pripája k jazerám aj potok Plitvica, z ktorého pochádza názov parku). Samotných jazier je 16,  najväčším z nich je Kozjak a najvyššie položeným je Prošćansko jezero (jazerá sa tu delia na tzv. Horné a Dolné).

Voda v jazerách ma vysoký obsah vápnika a vďaka tomu má nádhernú azúrovú a smaragdovozelenú priezračnú farbu. Zo všetkých jazier sa môžete pokojne aj napiť - voda má síce trochu sladkastú chuť, ale inak je pitná. Žije v nej množstvo pstruhov, ako aj desiatky ďalších druhov rýb či živočíchov (napríklad vydry).

V lesoch a na lúkach žijú desiatky ohrozených druhov vrátane rysov, medveďov, vlkov, ako aj jelene a srnky, diviaky, líšky a jazvece. Celá oblasť je vzácnym ekosystémom, ktorý treba dôkladne chrániť.         

Plitvické jazerá každý rok prilákajú okolo milióna návštevníkov z celého sveta. Najrušnejšie je tu samozrejme v letných mesiacoch, čiže ak chcete krásu jazier obdivovať bez prítomnosti stoviek ďalších turistov, je lepšie prísť na návštevu mimo hlavnej sezóny. Vstupné do národného parku je približne 15 eur, ale zahŕňa aj parkovanie a dopravu k turistickým chodníkom/trasám (loďou, vláčikom alebo autobusom).

 

Zdroj/autor: Katarína Bartovičová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (30 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa