Amazonský dažďový prales

2012-03-19 10:45:00 |   |    | 

JUŽNÁ AMERIKA- Pľúca sveta - také označenie získal Amazonský dažďový prales, ktorý produkuje viac ako 20 percent svetového kyslíka. Rozprestiera sa na území devatich štátov a kopíruje povodie juhoamerickej rieky Amazon.



Celkovú rozlohu 5,5 milióna km² (112-krát väčšia než Slovensko), ktorá predstavuje viac ako polovicu svetových dažďových pralesov, tvorí cez desaťtisíc druhov stromov a obýva približne pätina všetkých známych druhov živočíchov. Bohatá fauna a flóra aj preto už roky láka biológov a zoológov z celého sveta. A tiež dobrodruhov túžiacich po nedotknutej divočine.

Oblasť dažďového pralesa v amazonskom povodí je stále málo preskúmaným územím. Svedčia o tom neustále objavy malých indiánskych kmeňov ukrývajúcich sa počas stáročí v nehostinnej džungli s teplou a vlhkou klímou. Domorodé skupiny žijú izolovane od vonkajšieho sveta, často v nedostupnom vnútrozemí, zachovávajú si vlastný jazyk a tradičný štýl života harmonicky spätý s prírodou.

Dažďový prales sa žiaľ už desaťročia skloňuje aj v súvislosti s najväčšou ekologickou katastrofou - neustále výruby pre poľnohospodárske účely, nekontrolovaná a častokrát nelegálna ťažba dreva a nerastných surovín majú podľa vedcov a ekológov ďalekosiahle následky. Štáty sa dodnes nedohodli na konečnom riešení problému zmenšovania dažďového pralesa, ktorý stratil už 20 percent svojho pôvodného územia.

Zdroj/autor: Daniela Belicová, drom

Foto: wikipedia, Phil P Harris, Cesar Paes Barreto, Worldwide Happy Media, sxc.hu, carapana, gabolla, jweimer

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (36 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa