Kozmická gotika - to je Opera v Sydney

2012-03-20 11:40:00 |   |    | 

AUSTRÁLIA - Neexistuje snáď typickejší obrázok tejto austrálskej metropoly, ako práve taký, na ktorom sa nachádza budova opery. Vďaka jej netradičnej architektúre ju pozná aj ten, kto austrálsky kontinent nikdy nenavštívil.



Sydney Opera House bola postavená v rokoch 1959 až 1973 na základe projektu dánskeho architekta Jörna Utzona, ktorý s ním vyhral medzinárodnú súťaž.

Na odbornú komisiu urobil dojem návrh údajne inšpirovaný palmovými listami a ďalšími prírodnými motívmi, ktorý sa vyznačoval budovou s maximálnou výškou 67 metrov a dvomi sálami vo svojom vnútri, do ktorých sa malo zmestiť dohromady 4 700 návštevníkov. Aj ďalšie rozmery sú impozantné - dĺžka opery je 183 a šírka 118 metrov.

Výstavba sa aj napriek istým technickým problémom nakoniec úspešne podarila a Sydney sa tak môže tešiť zo slávnej opery, ktorá je od roku 2007 zapísaná aj v Zozname svetového dedičstva UNESCO. V tejto súvislosti je zaujímavý fakt, že ide o prvú stavbu v histórii, ktorá bola do tohto zoznamu zapísaná ešte za života svojho architekta.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Foto: wikipedia, Enoch Lau, Greg O'Beirne, Matthew Field, John O'Neill

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.6/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa