Socha slobody v New Yorku: Vedeli ste, že...?

2012-03-24 10:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY- Medzi top atrakcie a tzv. povinné návštevy mesta New York patrí bezpochyby aj Socha slobody. Veľkolepý symbol Veľkého jablka, ako metropolu prezývajú, a celých Spojených štátov amerických.



Nie je síce najvyššou sochou sveta, no poznajú ju už deti na základnej škole. Denne sa k Ostrovu slobody, kde sa 93 metrov vysoká socha nachádza, loďou preplavia tisícky turistov. Niektorí si nadšene užívajú výhľad z koruny Sochy slobody na newyorskú panorámu, iní sú sklamaní z množstva náštevníkov, počtu schodov i zatieneného pohľadu na mrakodrapy bleskami fotoaparátov.

Vedeli ste, že...?

Pôvod sochy siaha do 19. storočia, presnejšie do roku 1886, kedy ju Spojeným štátom darovali Francúzi ako pripomienku priateľstva a pomoci v boji za nezávislosť. Z ďalekého Francúzska sa cez Atlantický oceán previezla na nákladnej lodi Isère rozobratá na 350 častí v 214 drevených škatuliach.

Jej tvorca, sochár Frédéric Auguste Bartholdi, bol v detailoch skutočne dômyselný - v pravej ruke socha zviera horiacu pochodeň, v ľavej ruke drží Deklaráciu nezávislosti zo 4. júla 1776. Hlava sa pýši korunou-svätožiarou so 7 hrotmi, lúčmi, ako symbol slnka, 7 morí a 7 kontinetov. Pri nohách jej leží roztrhnutá reťaz - znak oslobodenia sa z otroctva. Dnes sa hrdo týči nad newyorským prístavom a podobne ako po dlhé desaťročia víta imigrantov z celého sveta.

Zdroj/autor: wikipedia, Daniela Belicová, drom

Foto: wikipedia, William Warby, White House Photographic Office, Albert Fernique, sxc.hu, bshafer, boege

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa