Jordánsky div sveta - Petra

2012-04-03 09:00:00 |   |    | 

JORDÁNSKO- Div sveta, ktorý patrí medzi zopár "novodobých" stavieb, ktoré si zaslúžia našu pozornosť.



Ide o skalné mesto a archeologické nálezisko v Jordánsku. V Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO je toto miesto zaradené od roku 1985 a 7.7.2007 bola Petra vyhlásená za novodobý div sveta, kde robí spoločnosť miestam ako je napríklad Veľká pyramída v Gíze, Machu Picchu, Veľký čínsky múr, Koloseum, Tádž Mahal, socha Krista Spasiteľa v Rio de Janeiro a v neposlednom rade sídlo mayskej civilizácie Chichen Itzá.

K hlavnému vchodu sa dostanete cez vstupnú bránu, ktorá sa nazýva Siq. Mesto vzniklo na veľmi dobre skrytom mieste, kde sa stretávajú tri údolia. V čase vzniku (cca 3. storočie pred n.l. -  1. storočie n.l.) údolie obsadili Nabatejovci a Petra sa stala hlavným mestom ich kráľovstva. Neskôr toto mesto obsadili Rimania.

Všetky stavby v meste boli vytesané do pieskovca. V období najväčšieho rozmachu malo mesto až 30 tisíc obyvateľov. Postupne však upadalo do zabudnutia, keď ho poslední ľudia opustili po ničivom zemetrasení v 6. storočí n.l. Odvtedy to bolo miesto pre miestnych beduínov. V dnešnej dobe sú prístupné návštevníkom trosky objavené v 19. storočí.

Prvým Európanom, ktorý uvidel Kráľovskú hrobku v Petre, bol v roku 1812 švajčiarsky cestovateľ Johann Ludwig Burckhardt. Zábery skalného mesta Petra ste mohli vidieť aj na filmovom plátne, z ktorých spomeniem dva veľmi známe, a to Indiana Jones a posledná krížová výprava a Múmia sa vracia.

Zdroj/autor: wikipedia, ecestovatel.sk, Martin Skotnický, drom

Foto: wikipedia, flickr.com

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa