Zlatý chrám - posvätný indický unikát

2012-04-14 10:00:00 |   |    | 

INDIA-Zlatý chrám (alebo Harmandir Sahib či Darbar Sahib) sa nachádza v meste Amritsar v severoindickom regióne Pandžáb. Vyrástol na pokojnom mieste uprostred jazera, kde údajne kedysi chodil meditovať aj sám Buddha.



Dvetisíc rokov po Buddhovi na toto miesto prišiel žiť a meditovať Guru Nanak, zakladateľ náboženskej komunity sikhov. So samotnou výstavbou sa začalo v roku 1574. Sikhovia počas nasledujúcich storočí rozšírili jazero a zmenili ho na nádrž (Amrit Sarovar), pristavali chrámu rôzne časti a zároveň ho pravidelne obnovovali, keďže toto krásne miesto nespočetnekrát poškodili nájazdy moslimov.

Vždy ho však vystavali ešte väčší a krajší. Harmandir Sahib (v doslovnom preklade Boží chrám) je do dnešného dňa posvätným miestom náboženskej komunity sikhov, ktorí veria v absolútnu rovnosť ľudí a výlučnosť jediného Boha. Je tu uložená aj ich posvätná kniha nazývaná Guru Granth Sahib Ji, ktorú považujú za svojho večného žijúceho guru. 

Z architektonického hľadiska je Zlatý chrám unikátnym spojením hinduistických a moslimských umeleckých a architektonických štýlov. Je bohato zdobený mramorovými sochami, obrovským množstvom cenných kameňov, má zlatú strechu a obloženie (odkiaľ pochádza jeho názov Zlatý chrám).

Do chrámu vedie cez nádrž most a štyri brány korešpondujúce so štyrmi svetovými stranami. Nájdete tam aj tri sväté stromy. Sväté jazero napájajú podzemné pramene, v jeho vodách sa dňom i nocou umývajú pútnici, ktorí veria, že si takto symbolicky očisťujú dušu (a tiež tam medzi nimi pláva množstvo rôznych rýb). 

V blízkosti chrámového komplexu sa nachádzajú ubytovne pre pútnikov, ako aj jedálne, ktoré denne nasýtia niekoľko desiatok tisíc ľudí - a to všetko bezplatne (aj v prípade zahraničných turistov). Zlatý chrám je otvorený 24 hodín denne a za vstup sa neplatí žiadne vstupné. Treba však dodržiavať niekoľko základných pravidiel - pred vstupom do chrámu sa treba vyzuť a umyť si nohy, zakázané je vnášať dovnútra a konzumovať mäso, alkohol, cigarety či drogy.

Takisto treba mať zakrytú hlavu na znak rešpektu. Medzi najvýznamnejšie sviatky, ktoré sa tu oslavujú, patrí Vaisakhi (sikhský sviatok) a Diwali (indický sviatok svetiel). Sikhskí pútnici sem však prichádzajú aj pri príležitosti svojich narodenín, sobášov či narodenia detí, keďže veria, že je ich povinnosťou aspoň raz za život toto posvätné miesto navštíviť.

 

Zdroj/autor: Katarína Bartovičová, drom

Foto: wikipedia, Guilhem Vallut, Ian Sewell, Julijan Nyča, Oleg Yunakov, Vrlobo888

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa